Voorpagina Maatschappelijk, Opmerkelijk

Verdacht

Met het oppakken van de twaalf Somaliërs (11 ervan zijn alweer vrij) wordt nog maar eens duidelijk hoe ‘nauwkeurig’ het anti-terrorisme beleid van de overheid is. Een ‘verdachte’ grap over de telefoon (26.450 telefoontaps in 2009 in NL), een ‘verdachte’ donatie aan een ‘goed doel’, een ‘verdachte’ achternaam in combinatie met een ‘verdachte’ vliegroute of ‘verdachte’ koffers. Het kan allemaal aanleiding zijn om een stempeltje met ‘terrorist’ op je voorhoofd gedrukt te krijgen. En krijg dat er maar weer van af, als je twee dagen later weer vrij komt!

Hoe groot is eigenlijk de kans dat ik ooit gepakt wordt als verdachte terrorist? Als ik zo mijn plannen voor de komende jaren bekijk, moet ik misschien wat voorzichtiger zijn met mijn sharia-grappen de komende tijd.

Nadat ik enkele jaren terug geweigerd was – "wij geven geen visum aan Indiërs" – heb ik onlangs op miraculeuze wijze toch wél een visum voor Pakistan weten te bemachtigen. Na Pakistan, wil ik later in het jaar nog met wat vrienden naar Marokko. Gewoon beetje rondzwerven, verder niks, ik zweer het je. Daarna staat ook nog het mysterieuze Syrië op het programma. En halverwege 2012 moet ik tenslotte naar The United States of America, insha Allah.

Hopelijk wordt dat niet mijn eindbestemming. Ik hou me niet bewust bezig met terrorisme of iets dergelijks, dus verwacht ik ook niks spectaculairs. Gezien de eerdere ervaringen van vrienden van me die Amerika hebben bezocht, denk ik dat ik met India-Pakistan-Marokko-Syrië in mijn paspoort hoogstens rekening moet houden met een extra overnachting bij de Amerikaanse ‘Immigration’. Echt zorgen hoef ik me dus niet te maken. Ik weet namelijk van mezelf 100% zeker dat ik geen terrorist ben (hooguit in huiselijke kring misschien).

Maar hoe nauwkeurig zijn de veiligheidsdiensten in hun conclusies en acties? Het Parool en de weblog Krapuul.nl kwamen met een overzicht van opgepakte terreurverdachten en het uiteindelijke resultaat. De meesten werden vrij snel vrij gelaten, maar hun naam was dan al wel besmet. Want hoe krijg je dat stempel op je voorhoofd eraf?

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van