Firdaous Oueslati schrijft in dit stuk over de recente ontwikkelingen in Tunesië.
“Als het volk op een dag besluit tot leven, dan dient het lot daaraan gehoor te geven. De nacht dient zich terug te trekken, de ketenen dienen te breken.”
Abu Al-Qasim Ash-Shabbi (Tunesische dichter 1909-1934)
Het ondenkbare is daadwerkelijk gebeurd. Op de historische datum van 14 januari 2011 heeft de Tunesische president Zine Al-Abidine Ben Ali de wijk genomen naar het buitenland. Inmiddels heeft Saoedi-Arabië hem en enkele van zijn familieleden onderdak geboden. Deze gebeurtenis markeert het einde van een duister tijdperk, een tijdperk waarin Tunesië gebukt ging onder een repressief regime, veranderde in een politiestaat en langzaam maar zeker werd leeggeroofd door de maffiapraktijken van de heersende families.
Studenten in Tunis vormen de woorden: ‘Vrij Tunesië’
Ben Ali’s familie, samen met die van zijn echtgenote, Leila Trabelsi, heeft in de 23 jaar die zij aan de macht was zichzelf schuldig gemaakt aan schaamteloze zelfverrijking, het onderling verdelen van privileges en het uitschakelen van rivalen. In het repressieve klimaat dat allengs zwaarder drukte op de Tunesische burger, werden de meest basale mensenrechten op grove wijze geschonden en werd ieder geluid van politieke oppositie onmiddellijk de kop ingedrukt, terwijl vanwege de succesvolle censuur berichtgeving hierover slechts sporadisch naar buiten kwam. Dit, in combinatie met de economische achterstelling van de gewone burger, die voornamelijk in de Westelijke gouvernementen (provincies) goed gevoeld werd, is de heerschappij van Ben Ali fataal geworden.
Het omslagpunt kwam op 17 december 2010. Op die dag verbood de politie de afgestudeerde maar werkeloze jongeman Mohamed Bouazizi zijn groenten en fruit te verkopen zonder vergunning. Uit protest tegen zoveel uitzichtloosheid en repressie stak Bouazizi zichzelf in brand. Daarmee ontketende hij een golf van niet eerder vertoonde protestacties, die zich razend snel over het gehele land verspreidden. In het begin waren het vooral werklozen uit de Westelijke gouvernementen die de straat opgingen, maar al snel sloten ook vakbonden, leraren, artsen, advocaten en rechters zich aan en uiteindelijk ging men massaal de straat op in steden over het hele land.
De president is nu weg, en dat is een wapenfeit waar Tunesië trots op kan zijn. Maar dat is nog maar het begin. De interim machthebbers zijn overblijfselen van het oude regime en in deze onrustige transitieperiode zullen getrouwen van de gewezen president het niet nalaten angst en chaos aan te wakkeren. Het beste zou zijn dat er nu een regering van nationale eenheid geïnstalleerd zou worden, die het land tijdelijk zal besturen en die als belangrijkste taak heeft het voorbereiden van vrije, democratische verkiezingen.
Nu de kop eraf is, ligt de grootste uitdaging erin om de barsten die nu ontstaan zijn in de oude structuren ten volle te benutten om deze volledig af te breken en te beginnen met het opbouwen van een rechtstaat, waar de burgers zullen leven in vrede en waardigheid.
Firdaous Oueslati is van Nederlands-Tunesische origine, heeft Arabisch en Islamologie gestudeerd en is geïnteresseerd in historische en hedendaagse ontwikkelingen, zowel in Arabische landen als onder moslims in Europa.
22 Reacties op "De Jasmijnrevolutie"
En nu de overige Arabische en Noord -Afrikaanse refimes!
Mooi artikel!
zal dit ook geen reden voor VS zijn om veiligheid en democratie in Tunesië te brengen? Behoren de gebeurtenissen tot een veel grotere toneelstuk dan een student die zichzelf in brand steekt en de bevolking de straat opgaat???
Jammer dat die man zijn leven kwijt is. En in Algerije heeft iemand zijn voorbeeld gevolgd: heeft zichzelf ook in brand gestoken..
Jammer dat het westers invloed nog steeds niet is verdreven…
Erg mooi stuk en een veelzeggende foto!
Mevrouw Oueslati: Nu de kop eraf is, ligt de grootste uitdaging erin om de barsten die nu ontstaan zijn in de oude structuren ten volle te benutten om deze volledig af te breken en te beginnen met het opbouwen van een rechtstaat, waar de burgers zullen leven in vrede en waardigheid.
Prachtig maar spreek je uit in welke richting. Wat voor rechtstaat?
Inshallah keert shaykh Rashid al-Ghanoushi terug.
Nahda!
Helaas zal de ene dictatuur na verloop van tijd overgaan in de andere dictatuur. Burger heeft er na verloop van tijd niets aan. werkloosheid en armoedde zal blijven Zeer zeker als men, zo als Yousef wenst alle banden met het westen zou verbreken.
Mooi om te zien hoe een volk zichzelf bevrijdt van onderdrukking. Daar zijn geen Amerikanen of Europeanen bij nodig.
Ben ali is daar door europa geinstalleerd
Een heel goed onderbouwd stuk, Firdaous.
En nu maar hopen dat de democratische krachten het zullen winnen!
En dat er geen bloed meer wordt vergoten.
En dat er eindelijk recht wordt gedaan aan al die mensen die aan het kortste eind trokken en nog trekken.
Nou hafid je legt de vinger wel op de zere plek, het waren inderdaad Noorwegen en Ijsland (en Australie had ook een vinger in de pap) die hem daar hebben neergezet en wiens belangen hij *overduidelijk* heeft lopen vertegenwoordigen…
@ 7 Anoniem: Ik heb het woord ‘rechtsstaat’ hier gebruikt in de meest gangbare betekenis van het woord, ofwel zoals bijvoorbeeld op wikipedia te lezen staat:
“Een rechtsstaat is een staat waarvan de macht gereguleerd en beperkt wordt door het recht. De rechtsstaatgedachte is ontwikkeld tegen de praktijk van absolute vorsten (zoals Lodewijk XIV). De rechtsstaatgedachte wil willekeur voorkomen en rechtszekerheid en rechtsgelijkheid bevorderen.
In een rechtsstaat worden burgers tegen de macht van de staat beschermd door wetten. Onafhankelijke rechters kunnen bij een conflict oordelen en worden geacht de wetten te volgen. Een rechter kan bij overtredingen sancties opleggen die wettelijk geregeld zijn. Als de rechters in een staat niet onafhankelijk zijn, mag die staat geen rechtsstaat genoemd worden.
[…]Een rechtsstaat is een staat waarin de overheidsmacht aan banden worden gelegd door het recht (zoals het woord zelf reeds aanduidt). En recht is meer dan een systeem van wetten. Als een overheid of een functionaris daarvan zijn macht misbruikt, is per definitie geen sprake van een rechtsstaat, maar van een gebrek daaraan. In een rechtsstaat heerst evenwicht tussen een te veel en te weinig regels en kunnen wetten een inhoudelijke toets der kritiek weerstaan.”
13# verklaar u nader
Tunesië is een republiek gelegen in het Noord-Afrikaanse regio en het buurland Algerije, Libië en Marokko. Tunesië heeft een bevolking die overwegend moslim, maar sommige Joden en christenen zijn. Dit is een land dat zijn identiteit te verliezen, de overheid heeft geen duidelijke beleid die veroorzaakt van orderloos. De jonge generatie ( de productieve lijftijd tussen 15 en 50 jaar oud ) mogen niet zich verzamelen en naar moskee komen om gebeden uit te voeren, maar ze mogen wel feest en seks hebben met de naam van vrijheid, zelfs de moslimah mogen niet een hoofd doek dragen.
@oueslati,je hebt goed uitleg.
Een rechtsstaat is een staat waarin de overheidsmacht aan banden worden gelegd door het recht (zoals het woord zelf reeds aanduidt). En recht is meer dan een systeem van wetten. Als een overheid of een functionaris daarvan zijn macht misbruikt, is per definitie geen sprake van een rechtsstaat, maar van een gebrek daaraan. In een rechtsstaat heerst evenwicht tussen een te veel en te weinig regels en kunnen wetten een inhoudelijke toets der kritiek weerstaan.”
De RCD is overigens vandaag pas uit de Socialistische Internationale gezet. Alle banden met de partij zijn verbroken. De Nederlandse PvdA maakt onder meer deel uit van de Internationale. Waarvan akte!!!
de oproep tot het gebed kan weer in toenoes (Tunesië)…AlhamdoeLlilah.
misschien wordt binnenkort de sharia in Tunesië toegepast.En dan volgen de rest van de arabische landen. Het gevolg hiervan is dat de moslims in Europa massaal gaan emigreren.Europa wordt islaamvrij..en toen leefde iedereen lang en gelukkig behalve de PVV die zijn dan namelijk werkloos geworden..
@15: weet ik veel. ik dacht ik geef het westen ook eens de schuld. Ijsland, Noorwegen en Australie zijn toch ook het westen? Maar nu ik erover nadenk.. ik zie hier meer de hand in van Zwitserland en Zweden. Of nee Oostenrijk dan, die hebben enorme belangen bij Tunesie. Zou me niks verbazen als de Canadeze geheime dienst ook een vinger in de pap heeft.
Kortom, het was het westen weer.
Fisk denkt er het zijne van:
http://www.independent.co.uk/opinion/commentators/fisk/the-brutal-truth-about-tunisia-2186287.html
@ 19 niet het was het is
Goed artikel van Fisk!