Voorpagina Cultuur, Geschiedenis

Gastarbeiders: gewoon iets sneller versleten

"Als we nu niets doen om de verhalen van de Marokkaanse migranten boven water te krijgen, dan verdwijnen deze verhalen mee het graf in." Met deze gedachte gaven Nadia Bouras en Fatiha Laouikili zich op om mee te doen aan het opsporen van het culturele erfgoed van Marokkanen in Nederland.

Zij benaderen de eerste generatie Marokkaanse migranten, die tussen 1960 en 1980 naar Nederland zijn gekomen. Deze migranten worden dan geinterviewd om hun persoonlijke verhalen vast te leggen over hun ervaringen in Nederland in die periode. Ook wordt er beeldmateriaal verzameld als ondersteuning voor de verhalen. Vanaf maandag 16 januari zal een aantal van deze verhalen regelmatig op wijblijvenhier.nl te lezen zijn.

Het project is een initiatief van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis en de stichting Samenwerking Marokkanen en Tunesiers.

"Dit project is van belang omdat wij zo die gastarbeiders en hun motieven om hier te komen leren kennen", zegt Fatiha. "Deze migranten hebben een belangrijke bijdrage geleverd aan de economie van Nederland, terwijl ze nu allemaal getypeerd worden als uitkeringvreters. Vooral voor de tweede generatie migranten is het belangrijk om te weten welke offers hun ouders hebben gebracht, waardoor zij nu een betere toekomst hebben. Het leert ons dat de mogelijkheden die wij hebben geen vanzelfsprekendheid is."

Nadia: "Het valt ons op dat het niet makkelijk is om de eerste generatie Marokkanen over te halen om hun verhaal te vertellen en het verkrijgen van beeldmateriaal is dan nog veel moeilijker. Maar als ze eenmaal bezig zijn met hun verhaal, vinden ze het fantastisch dat wij dit doen. Ze ervaren ons als een luisterend oor voor de verhalen die zij nooit hebben kunnen vertellen en die ook niemand kent."

De dames denken nu zelf ook anders over deze migranten. Fatiha: "Ik wist niet beter of mijn eigen vader en al die andere vaders, ooms, broers, zussen, moeders, etc.. kwamen naar nederland, hebben een tijdje gewerkt, lieten hun gezin vervolgens overkomen en that’s it. Naar hun verhaal heeft niemand ooit gevraagd. Als je hoort dat ze wel meer dan 60 uur per week moesten werken onder zeer slechte arbeidsomstandigheden, begrijp je natuurlijk wel waarom (voornamelijk) die mannen zo snel versleten zijn. Ik heb een enorme waardering gekregen voor deze mensen."

Nadia: "Het feit dat ik een dak boven mijn hoofd heb, een opleiding heb kunnen volgen en mijzelf heb kunnen ontwikkelen, heb ik toch grotendeels te danken aan mijn vader. De migrant, die jaren geleden als jonge man van 17 de oversteek naar Europa heeft gemaakt."

Er zal een digitale tentoonstelling op de website van het Historisch Beeldarchief Migranten te zien zijn als de verzameling compleet is (voor zover mogelijk). Daarna zal waarschijnlijk ook een boek uitkomen als eindresultaat, waarin het beeldmateriaal en de verhalen gebundeld zullen worden.