In een aflevering van Premtime stond stichting Vangnet in de schijnwerpers. Als voornaamste doel heeft deze stichting het vestigen van aandacht op jonge vrouwen met een islamitische achtergrond. In Badr-moskee te Amsterdam konden zij helaas niet meer terecht. ‘Dat is moskee voor bidden’ geeft een mannelijke bezoeker van de moskee als reden, jammer dat dergelijke gedachtes leven. Een moskee is behalve een gebedshuis ook een sociaal instituut. Een activiteit als hierboven genoemd kan gemakkelijk plaatsvinden in het ‘Huis van God’. Gelukkig gebeurt dit niet overal, maar het gebeurt. Ali Eddaoudi belicht dit onderwerp in zijn column in de Trouw.
Ik kan er niet langer omheen: de moslimvrouw wordt onderdrukt! Deze conclusie trek ik zonder een moment te hoeven aarzelen. De moslimvrouw wordt onderdrukt door de zogenaamde ?moderne beschaving?, wat deze ook moge zijn. Daarnaast, erger nog, vindt de onderdrukking plaats binnen de eigen groep, binnen de eigen gemeenschap, door geloofsgenoten en zelfs in het ouderlijk huis. – Ali Eddaoudi
Zie hier het item van Premtime (doorspoelen naar 12e min)
Pssst..
Wij Blijven Hier! is het platform van de Nederlandse moslim. Wij bieden ruimte aan sterk uiteenlopende meningen en standpunten. Want waarom zou je het leven makkelijk maken als het moeilijk kan? Niet alle meningen en standpunten hier komen overeen met de onze. En anders dan je wellicht van ons verwacht, hebben wij ook niet alle wijsheid in pacht. Dus mocht je het ergens niet mee eens zijn, dan horen we het graag!
En, ben jij al Vriend van WBH?Dank voor je bezoek aan Wij Blijven Hier! Wij zijn al meer dan tien jaar hét platform in Vlaanderen en Nederland voor een authentiek moslimgeluid. Dat doen wij (het team van WBH!) met héél véél plezier en geheel op vrijwillige basis, zonder subsidies. Bewust, want we willen dicht blijven bij wie we zijn.
Wil jij samen met ons de onafhankelijkheid die wij hebben bewaren? Te gek. Dat kan door een eenmalige donatie,
maar ook door Vriend van WBH te worden middels een jaarlijkse
donatie. Dan drinken we dat kopje koffie ook samen.
Doe je mee?
Dit delen:
De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...
Lees andere stukken van Faisal
4 Reacties op "De minder leuke kanten"
Ja, heb er net ook naar gekeken. Het is echt ongelofelijk hoeveel meiden zich in een situatie als deze bevinden. Meiden die onderdrukt worden en zowel mentale als fysieke mishandelingen ondergaan.
Ik was ongeveer een jaar geleden naar een huwelijksconferentie geweest. Dat ging dan meerendeels over gedwongen uithuwelijkingen, ook daar was ik erg verbaasd over. Het komt ontzettend vaak voor.
Een stichting als Vangnet moedig ik dan ook erg aan, het is echt bijzonder wat Maimunah vd Heide voor die meiden betekent. Liefde en genegenheid die de meiden thuis niet krijgen, vinden ze bij haar.
Ouders denken weleens dat ze het beste voor hun kind over hebben als ze hen van alles verbieden. Maar neen, dat werkt averechts en dat is duidelijk te zien. Allerlei rare cultuurgewoontes zorgen ervoor dat jongeren hiervan de dupe zijn. Zéér frustrerend.
Vanuit de kant van de ouders gezien, hebben zij natuurlijk altijd het beste voor voor hun kinderen. Ze vinden dat ze hun moeten beschermen ofzo.
Maar het is ten een eerste een generatiekloof en ten tweede een cultuurverschil tussen ouders en kinderen, die deze problemen veroorzaken. De ouders willen dan hun culturele normen en waarden precies op die amnier op hun kinderen projecteren als dat in hun eigen land van herkomst gebeurt. Maar wat daar goed of gewoon is, kan hier veel problemen veroorzaken.
Maar gelukkig zie je aan de andere kant ook dat veel ouders dat zelf ook beginnen in te zien.
Dit keer geen treinreis voor mij, maar zal daar beginnen waar Faisal geëindigd is.Stichting Vangnet, wie het onmogelijk gemaakt is om hetgeen te doen, waar zijn voorstaan binnen Moskee Badr te Amsterdam. Dit omdat ze vinden dat een Moskee er alleen maar i
Ik dacht dat deze meiden juist vaak werden onderdrukt omdat ze kozen voor de hijaab en islam en de ouders dit niet wilden.