Voorpagina Ervaringen, Islam

Mijn religie voor misogynie?

Ik studeer islam en Arabisch, en onlangs ging ik een gesprek aan met een meneer die mij vroeg naar mijn studie. Hij fronste zijn wenkbrauwen toen hij het woord ’islam’ hoorde vallen. Ik verwachtte een vraag die ik al duizend keer had gehoord: ‘’Wat kan je nou met zo’n studie?!’’, maar tot mijn verbazing kreeg ik totaal iets anders te horen. Mijn religie stond volgens hem voor vrouwenhaat, onderdrukking en aldus ook een inferieure positie van de vrouw jegens de man.‘’Ik vind het tamelijk zielig voor jullie! Jullie moeten veel doorstaan in die patriarchale omgeving waar jullie in zijn opgegroeid’’, zei hij.

Auwch, een steek door mijn hart. Ik ben precies op de juiste plek geraakt, aangezien ik wel degelijk weet wat de positie van de vrouw in de islam is. De islam staat dan ook absoluut niet achter de zaken die hij net opsomde. Er gingen een aantal argumenten, gemixt met vragen, door mij heen. Onwetendheid en vooroordelen kunnen mensen blind maken voor de waarheid, maar nog erger is het blijven haken bij die uitspraken die gebaseerd zijn op onwetendheid. In de biografie van de profeet Muhammad, vrede zij met hem, geschreven door Karen Armstrong, las ik dat de profeet juist door zowel christenen als de joden werd beschuldigd van het feit dat hij de vrouw rechten had geschonken die zij, volgens hen, absoluut niet verdiende.

Ik wist eerlijk gezegd niet waar ik moest beginnen met het afvuren van tegenargumenten op een duidelijke, maar toch nog wel subtiele manier. Moest ik beginnen bij het feit dat ik mij verbaas dat de islam vandaag de dag wordt veroordeeld voor het ontnemen van vrouwenrechten, en in het verleden om totaal het tegenovergestelde werd beschuldigd; het geven van te veel rechten aan de vrouw? Moest ik meneer een lesje geschiedenis geven over wat betreft vrouwenrechten in Europa, en wanneer de vrouw hier eindelijk na een hevige strijd haar ‘volledige’ rechten kreeg? Het staat toch gedrukt in de geschiedenisboeken dat de rechten van de vrouw tijdens de middeleeuwen in Europa werden ontkend, terwijl de moslimvrouw genoot van de rechten die zij juist dankzij de islam kreeg, vanaf om precies te zijn de zevende eeuw? Het is best interessant om dit soort opmerkingen te horen over de islam, terwijl deze religie ooit werd verafschuwd alleen maar omdat het een religie was die voor gender-gelijkwaardigheid stond.

Het zielig vinden voor de moslimvrouw en willen vechten voor haar rechten wekt bij mij argwaan op. Is diezelfde moslimvrouw ook niet gewoon een aanhanger van de islam, en is zij dan ook niet tegenwoordig een slachtoffer van islamofobie mede dankzij haar geloofsovertuiging? En waarom vergeet men de geschiedenis nou zo snel, was het niet ‘zielig’ voor die onschuldige moslimvrouwen in Bosnië die op een brute wijze zijn verkracht door Serviërs toendertijd? Best tegenstrijdig als je het mij vraagt, definities worden geherdefinieerd en alleen gebruikt wanneer ze goed binnen bepaalde referentiekaders passen.

Maar wat ik eigenlijk ook wel bizar vind, is dat de andere drie grote wereldreligies niet worden aangesproken op hun houding jegens de vrouw. Diezelfde stereotypen die de islam op zijn rug heeft hangen worden zeker niet gedeeld door het westen als het gaat om het Hindoeïsme, het christendom en het Jodendom. In alle drie de Abrahamitische religies; de islam, het christendom en Jodendom, wordt geloofd dat de man eerder geschapen is dan de vrouw, en dat de vrouw zonder moeder is geschapen. Volgens velen bevestigt dit de superioriteit van de man, maar ik schreef al eerder dat de geschiedenis wordt genegeerd als het eigen belang een rol speelt. Tijdens een Ramadanreeks over de vrouw in de islam op Iqra, een islamitische televisiezender, hoorde ik een citaat dat ik voor altijd met mij mee zal dragen: ‘’God heeft de lijn der gelijkheid getrokken door Isa (Jezus), de zoon van Maryam, zonder vader te scheppen.’’

De vrouw en de man in de islam zijn gelijkwaardig, het feit dat mensen blijven haken bij het tegenovergestelde idee is jammer. Ik kon meneer een snelcursus islam voor beginners geven, of ik kon hem het boek van Karen Armstrong uit mijn tas meegeven. Een boek dat duidelijk en goed verwoordt wat voor een genadevolle persoon de profeet was jegens zowel mannen als vrouwen.

Ik ben toch maar voor optie twee gegaan.

Bron foto: Flickr.

Sara, beter bekend onder haar blognaam 'Nasiha Qawia', heeft vaak moeten uitleggen dat haar blognaam niet haar echte naam is. Love and passion heeft ze voor de Arabische taal, ze dicht dan ook graag in what she calls the language of love. Sara omhelst de islam, omarmt de Marokkaanse cultuur en weet ze beide goed te combineren in Nederland. Sara leeft voor de mensheid; ze motiveert en inspireert dan ook iedere dag mensen met haar zelfgeschreven stukken en vlogs. By the way, ze kan het niet laten om Engelse woorden en zinnen er doorheen te gooien, ook tijdens tentamens. Haar sociale houding zorgt ervoor dat haar agenda altijd bomvol is, maar tijd maken voor het schrijven heeft ze literally always.

Lees andere stukken van Saar