Voorpagina Algemeen, Politiek

PvdA, de laatste stuiptrekkingen

Als een kip zonder kop loopt de PvdA nu al jaren rond in het politieke landschap. Wachtend tot iemand haar uit haar lijden verlost, maar waarschijnlijker is het dat ze ergens in een donker hoekje zelf dood zal bloeden. Na de dood van Pim Fortuyn zocht ze naar een nieuwe identiteit, maar verloor in die zoektocht al haar sociale principes. De deconfiture van een verdwaalde partij is bijna voltooid.

Net als bij de rest van de politieke partijen regeert ook bij de PvdA de waan van de dag. Beleid wordt bepaald aan de hand van incidenten, verhaaltjes (wel of niet verzonnen) in de krant en willekeurige social media berichten. Als zelfs de vader van de staatssecreatris van zorg een noodkreet moet luiden in de krant over de belabberde stand van zaken in de zorg, dan wordt pijnlijk duidelijk hoe ver de PvdA afstaat van de burgers en de maatschappij. De zorg, geen betere plek om je sociale karakter uit te dragen, wordt op schaamteloze wijze uitgekleed in samenwerking met partners in crime: de VVD. En waarom? Omdat men zó graag wil regeren…en kennelijk ten koste van alles!

Dat de PvdA echt geen idee heeft waar ze mee bezig is, blijkt ook uit hun integratie-beleid, wat in feite een veredeld polarisatie-beleid is. Het is meer reageren op incidenten dan beleid voeren. Ik wist niet of ik moest lachen of huilen toen ik vorig jaar las dat minister Asscher de Schilderswijk zou bezoeken naar aanleiding van het verhaal over de ‘Sharia-driehoek’ en ‘de Punt van het Zwaard’. Kennelijk heeft de minister die over integratie gaat onvoldoende realiteitszin om zo’n kulverhaal serieus te nemen.

Asscher is niet meer en niet minder dan een minister van symbool-politiek. Totaal geen idee van de werkelijkheid en meegesleurd in de verrechtsing van de politiek. Problemen in bepaalde wijken die simpel te verklaren zijn aan de hand sociale en economische factoren, worden ook bij de PvdA gekoppeld aan etniciteit of religie. De PvdA was verward en verdwaald na Pim Fortuyn en vindt zich nu terug aan de rechter kant van het politieke spectrum.

Nee mensen, de integratie zullen we zelf moeten doen, ondanks alle tegenwerking die we van de politiek krijgen. In ieder geval heeft niemand meer de PvdA nodig. Zelfs de meest wanhopige soort stemmer, de strategische kiezer, komt bij de PvdA bedrogen uit. Massaal werd bij de laatste verkiezingen door deze groep op de PvdA gestemd om maar geen Rutte en VVD te krijgen en wat deed de PvdA dus? Een huwelijk aangaan met Rutte en de VVD. Slechtere verhalen van oplichting en bedrog kom je niet gauw tegen. De pluche van het regeren zit nou eenmaal zachter en comfortabeler dan de bankjes van de oppositie. Maar gelukkig is het einde nabij en zijn we getuige van de laatste stuiptrekkingen van een verdwaalde partij.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van