Voorpagina Maatschappelijk, Media, Persoonlijk

Met een chick aan je zij, hoor je er pas echt bij

Na een lange dag kom ik thuis. Ik plof neer op de seddari, en kijk met een half oog mee naar de tekenfilm waar mijn broertje naar kijkt. Geen Pókèmon, helaas, maar hij lijkt zich wel te vermaken. De tekenfilm weet mij niet echt te boeien, en ik laat mij loom in gedachten meevoeren door een eigen script dat in mijn hoofd wordt geschreven. Ik begin weg te glijden, totdat spontaan gezang van de personages me terughaalt.

Het lied is niet echt bijzonder, en mijn broertje lijkt ook niet onder de indruk. Eén zin trekt echter met name mijn aandacht, en is mij sterk bijgebleven. Een jongen rolt vrolijk met buitenproportionele spieren, en zingt ondertussen: ‘Met een chick aan je zij, hoor je er pas echt bij.’ Mijn broertje vertrekt geen spier, mijn blik daarentegen spreekt boekdelen. Whut?

Mijn gedachten buitelen over elkaar heen. Een vrouw die hier wordt gedegradeerd tot prestige accessoire, en dan in kindertaal? Doe eens even normaal man. Hallo programmamakers, volwassen mannen en vrouwen (?), watskeburt? Besluiten dat dit ‘normaal’ voor kinderen is om te horen, en daarmee hun perceptie op de wereld kleuren? Je weet toch beter, als oud en wijs persoon? Als een kind constant beelden van de werkelijkheid opgelegd krijgt, een bril om naar in dit geval vrouwen te kijken, dan zal dat op langer termijn toch effect hebben op de perceptie. Onbewust. In dit geval: vrouwen zijn chicks.That’s all there is.

En leert mijn broertje nu echt dat een man zonder vrouw er niet bij hoort? Is een man niet meer waard dan de vrouw waar hij zijn arm omheen mag slaan? In een kinderliedje wordt vrolijk een boel kapotgemaakt en verpest, het minst erge daarvan is mijn humeur.

Mijn broertje keek helemaal niet op van deze zin. Hij begreep hem waarschijnlijk nog niet helemaal, want hij is vrij jong. Maar als hij dergelijke liedjes naar zijn hoofd geslingerd blijft krijgen, dan zal hij daarmee opgroeien. Hij ‘wéét’ dit nu, nog voor hij het kan begrijpen. Zorgelijk, en ik heb het nog niet eens gehad over het bagger taalgebruik. Ik denk dat ik later als ik groot ben geen tv neem.

Weet je, jongens en meisjes kijken nu zoals mijn broertje naar dit soort tekenfilms. Over een paar jaar moeten zij de samenleving draaien. De zogenaamde players en de chicks. Samen. Wie haalt dan die misperceptiebril van hun hoofd, en peutert die stickertjes van ze af?

Bron afbeelding: Flickr.

 

Kauthar verhaalt voor diverse media en werkt ook als campaigner, moderator, coördinator en trainer. Dit doet zij met/voor verschillende organisaties, waaronder DeGoedeZaak, OneWorld, De Correspondent, Milieudefensie, Fossielvrij, NieuwWij en Het Parool. Met WijBlijvenHier! produceert ze de multi media podcast Super Moslims, waarvan zij ook een van de hosts is.

Lees andere stukken van Kauthar