Voorpagina Algemeen

Jij verdient het om uitgescholden te worden

Mannen en de hijaab. Of de westerse wereld en de hijaab. 2014 en de hijaab? Cultuur en de hijaab? Seksisme en de hijaab? Lust en de hijaab? De vrouw en de hijaab?

De hijaab. Jezelf bedekken. Geen vormen laten zien, geen schoonheid laten zien. Jezelf, je lichaam, bewaren. Al jaren is er een discussie over seksuele intimidatie op straat. En sinds de islam, en dus de hijaab, in de westerse wereld is gekomen, is de discussie nog interessanter geworden. Feminisme ontmoet religie ontmoet seksisme ontmoet media ontmoet mensen. Maar de laatste tijd kwamen er een paar dingen op tv en op mijn Facebook newsfeed, die nog meer mijn aandacht grepen.

Een documentaire over een vrouw die in Brussel woonde en op straat lastig gevallen werd door mannen. En ja, daar kwamen islamitische, of zal ik zeggen Turkse, Marokkaanse, Egyptische, mannen aan bod. En op Facebook, het filmpje van de vrouw die tien uur in New York rond liep, en door vreemde mannen werd aangesproken op, zullen we maar zeggen, haar fysieke ‘attributen’. Dat kan je niet gemist hebben.

In navolging hiervan werd door iemand anders een ‘islamitische’ variant van het filmpje gemaakt, waar een vrouw vijf uur lang mét hijaab in New York rondliep en vijf uur zónder hijaab. En ja hoor, SubhaanAllah, met hijaab werd ze niet aangesproken. Aanschouw! De reden dat wij een hijaab horen te dragen. Wij moeten ons als vrouwen bedekken om onszelf te beschermen tegen seksuele intimidatie, aldus de niet te missen subtekst.

Nee, ik weiger dit aan te nemen. En niet alleen omdat ik voor vrijheid van kledingkeuze ben, maar ook omdat ik het zelf heb meegemaakt, en kan zeggen dat hier niks van waar is. Daarbij, als je het doortrekt, geef je hiermee impliciet toestemming voor verkrachting. Het hele ‘je verdient het’ verhaal is een leugen. Ik heb met een khimaar, een zeer propere hijaab, rond gelopen. Dagen lang, meer dan tien uur, met mijn ogen op de grond. En nog werd ik nageroepen. Sorry, maar het probleem ligt niet bij ons, wij prachtige vrouwen, maar aan bepaalde mannen die niet weten hoe ze zich moeten gedragen. En of dit nou door hun opvoeding, hun mentale staat, of door de over-seksualisering van onze maatschappij komt, dat is een ander verhaal.

Plus: dit is islamitisch gezien sowieso onzin! Ja, wij, moslimvrouwen, horen ons vanuit religieus perspectief te bedekken. Maar mannen horen niet eens te kijken, laat staan dat er ooit is gezegd dat ze recht hebben om iets te roepen. ‘Dan had je je maar moeten bedekken’, nee, dan had jij je maar als een echte man moeten gedragen en je ogen neer moeten slaan. Dan had jij maar een keer respect moeten hebben.

Ja, ik draag uitdagende kleding, en nee, ik vind aandacht van het andere geslacht niet erg. Maar vel laten zien is niet een uitnodiging om voor ‘hoer’ uitgemaakt te worden, of zo behandeld worden. Ik weiger de schuld op mij en al mijn medevrouwen te nemen. Ik weiger om religieuze kleding als excuus te gebruiken om maar niet door mannen als vuil behandeld te worden. Ik ben een voorstander van de hijaab, maar het is niet de oplossing voor het onacceptabele gedrag van bepaalde mannen. En onze kleding is niet een excuus om ons seksueel te intimideren.

Eva is 17, geboren in Amsterdam maar getogen Hagenees. Ze is in het laatste jaar van het VWO en wil motivational speaker worden. Ze is aangenomen voor een journalistieke opleiding in De Verenigde Staten. Haar hobby's zijn nadenken, eten en slapen.

Lees andere stukken van Eva