Voorpagina Algemeen

Hoe word ik een troller?

Waarschuwing vooraf: iedereen die de volgende tekst als handleiding gebruikt om anderen te trollen, in plaats van te gebruiken voor wat het bedoeld is, namelijk om trollgedrag beter te leren herkennen, krijgt van mij op zijn falie. Capiche?

Naar de hoofdvraag dan maar: hoe word ik een troller?
Je begint met een onschuldige vraag, kijken wat voor vlees je in de kuip hebt. Hoe opmerkzaam is het publiek? Hoe gehaaid zijn ze? Hoe naïef?

Daarna laat je op je vraag misschien een kleine grap volgen. Wederom onschuldig. Als men ook nu weer hapt, haal dan niet meten de buit binnen. Alleen amateurtrollen beginnen in dit stadium mensen te irriteren en op de kast te jagen. Even geduld nog.

Eerst nóg een grap, maar nu mag deze wel wat fouter. Misschien een tikje seksistisch? Of racistisch? Of een willekeurig heilig huisje aanpakken, dat leeft bij je publiek. Maar nogmaals: pas op dat je je kruit niet meteen verschiet. Als je iets te ver lijkt door te zijn geschoten, en iemand lijkt op dit moment ook maar een hint van irritatie te uiten, verontschuldig je je meteen. Smoor het in de kiem. Pacificeer je publiek. Mensen willen koste wat het kost de harmonie bewaren. Als je nu je excuses aanbiedt, nog voordat zij hun irritatie daadwerkelijk uiten, dan zullen de meesten dit gebaar graag met beide handen aannemen. Alles zal men doen om een confrontatie te vermijden. Als je het groots doet, zonder dat het sarcastisch overkomt, kan het zelfs je reputatie ten goede komen en je social ranking binnen de groep laten stijgen. Je laat per slot van rekening zien dat je over de juiste sociale vaardigheden beschikt, vaardigheden waar de verschillende groepsleden elkaar instinctmatig en voor een deel zelfs onbewust op beoordelen.

Als je het vertrouwen van de groep denkt te hebben gewonnen, is het nu veilig om je te wagen aan de volgende stap: de aanval van een volkomen onschuldige persoon. Maar let wel: het moet iemand zijn die relatief nieuw is in het netwerk van virtuele vrienden. Een aanval op een gearriveerde lid van de groep, hoe klein ook, zal vaak een onmiddellijke tegenreactie van de groep oproepen. De gelederen zullen sneller gesloten worden, dan dat jij kunt zeggen: ‘Sh*t, ik ben geblockt’. Kies dus daarom een relatief nieuwe persoon uit; het beste kies je iemand, waarvan je meteen al ziet dat deze snel emotioneel wordt. Hyper-emotionele mensen zijn het makkelijkst te manipuleren en te bespelen, maar ook nu nog is voorzichtigheid geboden. Ga niet meteen voluit in de aanval, wacht je moment af. Houdt deze persoon in de gaten, en als je ziet dat deze een kleine slip up maakt, sla dan genadeloos toe. Een aantoonbare fout is ideaal, maar het met opzet verkeerd interpreteren van wat deze persoon heeft gezegd werkt vaak ook uitstekend. Probeer tijdens je aanval meteen ook één of twee bondgenoten te vinden. Spreek ze direct aan en vraag ze om bijval. Zeg dingen als: ‘Dit is toch niet normaal, wat X zegt? Of ben ik nou gek?’ Manipuleer je bondgenoten in de richting waarin je ze wilt hebben, en schroom niet om via persoonlijke berichten je bondgenoten aan te sporen om actie te ondernemen. Doe suggesties, creëer open doelen die deze makkelijk kunnen intikken, en zie hoe deze in de groep een deel van je werk, zonder het zelf door te hebben, gaan overnemen.

Blijf ten alle tijden redelijk, maar probeer mensen uitspraken te ontlokken over de persoon die je in je vizier hebt, uitspraken die verder gaan dan wat je zelf zegt. Fluit af en toe demonstratief mensen ietwat terug om je redelijkheid en objectiviteit te onderstrepen.

Als alles goed is gegaan, dan wordt in deze fase de persoon in kwestie praktisch gelyncht, en is de menigte zodanig opgefokt dat het welbekende spreekwoordelijk dun laagje beschavingsvernis inmiddels is weggevallen. Een sociale faux pas zal nu gemakkelijker gemaakt worden. Met hier en daar wat kleine aansporing van jouw kant, zal nu de volgende fase bereikt kunnen worden: er zullen zich nu sub-groepen vormen die elkaar te lijf gaan.

Dit is het moment dat je kunt oogsten, dit is het moment dat je beloond wordt voor al je harde werk. Doe een stap terug en geniet van de fitna die je hebt gecreëerd, je bent geslaagd voor je eerste kleine tot middelgrote trol-actie. Er is nog veel groter en spectaculairdere werk dat je als troller kunt nastreven, maar voor nu, stop met tikken op je laptop, en geniet van je succes. Je hebt het verdiend, trol!

Was getekend,
Khadim Zaman

Khadim Zaman is het alter ego van Tarik Diamane. Khadim heeft een gruwelijke hekel aan sociale onrecht. En zoals het elke goede Social Justice Warrior (SJW) uit de 21ste eeuw betaamt is zijn voornaamste wapen een laptop, een goede Wi‍-Fi-verbinding en een flinke dosis bijtende sarcasme. O ja, en groene thee. Heel veel groene thee!

Lees andere stukken van Khadim