Voorpagina Algemeen

Verplicht leesvoer. Ontroerende briefwisseling tussen buurtbewoner en moskee

Kirstin Wilde woont al jaren naast een moskee, maar was toch geschrokken door de gebeurtenissen in Frankrijk. Ze vroeg zich af hoe deze onbekende buren tegen deze gebeurtenissen aankeken. Ze schreef een brief, en kreeg een prachtig antwoord terug. Kirstin: “Laat ons beseffen dat moslims en terroristen twee totaal verschillende dingen zijn.”

Zie brieven hieronder; iemand zin om met Kirstin mee te gaan?

Dag buurman,

Ik ben een geboren en getogen Enschedese Nederlander. Ik woon bij u in de straat.
Mensen vragen wel eens aan mij: “Heb je nou geen last van zo’n moskee?”
Dan zeg ik: “Ik heb minder last van de moskee dan van mijn andere buurtbewoners. Als de moskee evenementen organiseert krijg ik keurig een briefje door de bus. In keurig Nederlands (beter dan het Nederlands van de meeste Nederlanders) wordt er vast excuses gemaakt voor de parkeeroverlast. En als de overlast te erg is kan ik contact opnemen met de imam. Zijn naam en telefoonnummer staan onder de brief. Dus nee, ik heb nooit last van de moskee”.

Dat antwoord ik dan.

Ik vind het mooi om naast een moskee te wonen. Maar beste, gewaardeerde buurman: er gebeuren van die nare dingen in de wereld. Ik zie dingen op televisie die mij veel verdriet doen en die mij bang maken. Bang voor mijn eigen toekomst, maar ook bang voor de toekomst van mijn kinderen. Ik heb nog geen kinderen, maar zou wel heel graag kinderen willen. Ik ben alleen bang om ze te laten opgroeien in een wereld vol geweld en haat.

Nu vraag ik mij heel brandend af: wat vindt u van die dingen die u op de televisie ziet?
Hoe praat u daarover met uw broeders en zusters?
Hoe behandelt u deze onderwerpen in uw samenzijn met elkaar?

Ik merk namelijk dat zowel op televisie als in mijn omgeving, mensen de moslims over 1 kam scheren. En ik ben zo benieuwd wat dat met u doet, en met uw broeders en zusters. Ik wil namelijk niet bang zijn voor mijn eigen buurman, en gewoon de moslims blijven groeten die zo trouw uw moskee bezoeken.
Ik wil ze groeten als landgenoten, als buurmannen en buurvrouwen, als broeders en zusters. Ik wil ze niet groeten vanuit angst voor hun intenties of gedachten.

Ik zou graag willen weten hoe u dit beschouwt.
Alvast heel hartelijk dank voor uw antwoord.

Met vriendelijke groeten,
Uw buurvrouw Kirstin Wilde

Reactie van de moskee

Goedendag buurvrouw, beste Kirstin,

Aller eerst: hartelijk dank voor jouw e-mail!

Wij stellen het zeer op prijs dat jij open en eerlijk durft aan te geven hoe jij tegen de huidige gebeurtenissen aankijkt en wat dat met jou en jouw omgeving doet. Als moslims is het onze plicht om onze buren zo goed mogelijk te behandelen, te respecteren, ruimte te geven, waar mogelijk te helpen en ga zo maar door…

Dat dit niet rijmt met wat we hedendaags op de televisie zien en in de kranten lezen moge duidelijk zijn. Vandaag de dag doen velen ongenuanceerde uitspraken, gedragen mensen zich wereldwijd onconstructief, zoeken het conflict op, trachten onrust aan te wakkeren en deinzen velen er niet voor terug om onwaarheden én onjuistheden te poneren als feiten.
Zonder daarbij hoor en wederhoor te hanteren. Wij moslims hebben hier erg veel last van en het doet ons pijn, intense pijn! Ook bij ons giert er een helse angst door het lichaam. Een angst van: welke reactie gaat nu weer volgen op de actie van gisteren? Welke slachtoffers moeten er nu weer vallen? Welke Moskeeën gaan er nu weer in vlammen op? Et cetera, etcetera…

Beste Kirstin, wij kunnen nu in de pen klimmen teneinde een literair hoogstandje te componeren die hopelijk al jouw vragen zal beantwoorden, jou zal geruststellen, jou een weerspiegeling zal geven van de werkelijke realiteit. Maar dat gaan we niet doen, wij hebben een tegenvoorstel: platte tekst, zonder gevoel en emotie, is niet voldoende om uit te drukken wat er in onze hoofden speelt. Met welke gevoelens wij, als oprechte
moslims, op dit moment te maken hebben. Op welke wijze wij hier in de Moskee mee omgaan. Wat zou jij ervan vinden om samen met ons, in de Moskee, onder het genot van een culinaire hapje en drankje van gedachten te wisselen? Lekker
informeel, in een ontspannen sfeer, de dialoog voeren en zodoende elkaars verhaal aan te horen én om vooral van elkaar te leren!

Wij zouden het erg op prijs stellen als jij op ons tegenvoorstel in gaat. Misschien leuk om je partner en/of anderen mee te vragen? Iedereen is van harte welkom. Als jij ons laat weten op welke momenten het jou/jullie het beste uitkomt, dan passen wij ons daaraan aan.

NB Als de buurvrouwen (dames in de Moskee) lezen dat jij in de aanhef alleen de ‘buurman’ hebt aangeschreven, dan gaan we er denk ik van langs krijgen. 

Buurvrouw Kirstin, wij vertrouwen jou hiermee toereikend te hebben bericht. Wij vernemen graag van je.

Met vriendelijke groet,

Het Bestuur
Islamitische Vereniging Enschede en Omgeving (IVEO)

Deze briefwisseling werd eerder gepubliceerd op de Facebook pagina van Kirstin

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie