Voorpagina Maatschappelijk, Media

Annabel Nanninga’s oorlogsverklaring: een weglachertje

De rechtse website Jalta heeft de mediawereld zodanig op zijn kop gezet, dat ik tot een paar dagen geleden hier nooit van heb gehoord. De naam Annabel heeft echter wel eerder de revue gepasseerd, gezien zij voorheen schreef voor de zeer ‘vooraanstaande’ opiniewebsite GeenStijl. Enkele dagen geleden publiceerde zij het stuk ‘Hebdo is een oorlogsverklaring’ op Jalta. En laat ik vandaag nu net een kop koffie teveel op hebben en een dagje vrij zijn.

‘En nu is het oorlog,’ schrijft Annabel. Zij heeft de oorlog aan de Islam, haar grootste vijand, officieel verklaard. De slachting op de redactie van Charlie Hebdo is volgens haar een internationale versie van de moord op Theo van Gogh. Ze heeft de webpagina gebruikt als een vorm van rebelleren tegen de islamisering van Europa, waarin ze de journalistiek ook nog eens aardig de vernieling in helpt. Afijn, in pak en beet vijfhonderd woorden tellend stuk zijn een aantal opmerkelijke statements verwerkt.

“Het is de schuld van de islam”
Het kan haar geen ‘reet schelen’ dat er miljoenen (understatement!), vredelievende moslims zijn: de meerderheid moet en zal boeten voor wat de minderheid doet. Zo werkt dat nou eenmaal, precies zoals de ‘democratie’, of was het nu andersom? De praktijk is immers toch een ander verhaal, laten we het houden op ‘een rotzooi’, en laat dat nou net het geval zijn bij die minderheid van hierboven. Maar onder het mom van minderheid rules geven we de Islam toch maar de schuld van alles: verkeersongelukken, natuurrampen, milieurampen, overstromingen, orkanen en economische crisissen -, dan hebben we dat ook weer gehad.

“Jullie geloof probeert te slopen waar het vrije westen voor staat en dat gaat niet lukken”
Alhoewel ik en Annabel het over een andere Islam hebben, merk ik ook dat wij totaal verschillend denken over de westerse cultuur, die door haar flink wordt opgehemeld. En dan te bedenken, dat zij atheïstisch is. Zo zie je maar.

Laten we even teruggaan naar de kern: ja, Annabel, wij proberen het vrije westen te slopen, en God laat dat alstublieft gebeuren! Zo snel mogelijk als het kan; dat die westerse cultuur diep het ravijn in wordt geflikkerd. Jeetje, dat het je niet is opgevallen dat de morele kaders van de vrije westerse cultuur nogal selectief worden toegepast: sommige mensen zijn vrijer, dan anderen, zeg maar. Niet dat jij daar veel last van hebt of zo, Annabel.

Laten we het eerst eens hebben over het ‘vrije westen’ en haar morele cultuur. Het ‘vrije’ westen waar iedereen, mits dit uitkomt, zijn mening mag uiten. Het vrije westen dat vrijheid doneert aan landen in het Midden-Oosten, door middel van ‘vredesmissies’ en Engelen van Liefde (lees: drones). Het vrije westen met aan kop de Verenigde Staten die  mensenrechten behandeld als een uitgave van de Donald Duck. Het ‘vrije verdomde westen’ dat een aanslag heeft gedaan op de democratie en nog steeds het lef heeft te spreken over ‘vrijheid’. Het ‘vrije westen’ waar Annabel tot op de dag van vandaag niet hetzelfde salaris kan krijgen als haar mannelijke versies Bart en Rutger. Het ‘vrije westen’ dat de privacy van haar eigen volk verkoopt voor een stuiver. Het vrije westen dat ‘opdat we het nooit meer vergeten’ als lijfspreuk heeft veranderd in ‘opdat het ons eeuwig zal inspireren’. Het vrije westen dat meer bloed aan haar handen heeft, dan welke religie of bevolkingsgroep dan ook, het vrije westen dat haar democratische mislukking heeft gebouwd op de ruggen van derde wereld landen na systematische plunderingen, om daarna trots met haar vlag te zwaaien.

Dat is jouw ‘vrije westen’, Annabel, dat ik wil slopen tot op het bot.

“Wat mij betreft voeren wij, beschaafde mensen, die oorlog zonder bloedige aanslagen”
Ik word er oprecht gelukkig van om te zien dat nog een vrijgevochten blanke westerling inziet, dat oorlogen zonder bloedige aanslagen moeten worden gevoerd. Hadden Adolf  Hitler, George Bush, Netanyahu, Sharon, Karadzic, Mladic, Breivik  en Tristan dat maar ook begrepen. Hoe blind moet iemand zijn, die zoiets roept? Annabel, toch…

“Onze wapens zijn woorden, rede en ratio”
Het spijt mij Annabel, maar wij lopen daarin al eeuwen voor en ik zie niet in waarom dat nu anders zal zijn. Abu Nasr- Al Farabi, Al-Battani, Ibn Sina, Ibn Battuta, Ibn Rushd, Muhammad ibn Musa Al-Khwaizmi, Omar Khayyam, Thabit ibn Qurra, Abu Bakr Al-Razi, Jabir Ibn Haiyan, Ibn Ishaq Al-Kindi, Ibn Al-Haytham, Ibn Zuhr, Ibn Khaldun, Ibn Al-Baitar: een lijst die iedere terroristenlijst kan overtreffen. Maar deze namen komen niet voor in jouw referentiekader, want jouw ‘vrije westen’ heeft niet alleen een geschiedenis van plundering, maar ook een van ‘plagiaat’. Hoe ironisch is dat!

Weet je Annabel, het is altijd oorlog geweest tussen bekrompenheid en verstand. En als ik heel eerlijk mag zijn: meer dan bekrompenheid, zit er voor jou helaas niet in.

Dit is best treurig.

Liberal Arts student aan de Universiteit van Utrecht. Soms is ze een dichter onder de naam Chahrani. Soms is ze een activist. En soms staat ze buiten de wereld. Als je haar even niet kan vinden zit ze waarschijnlijk in de trein ergens in het land.

Lees andere stukken van Soumaya