Voorpagina Charlie Hebdo, Ingezonden

#JUSTSAYING CHARLIE HEBDO DEEL 3


1. Volgens Europol zouden tussen 2006 en 2013 zouden slechts 0,7% van de terreuraanslagen in Europa gepleegd zijn door moslims. Waarom doet iedereen dan opeens alsof alle terreurdaden in het Westen door religieuze fanatici gepleegd worden. En hoe moeilijk kan het zijn voor mainstream media om deze cijfers te raadplegen? Nuance verkoopt natuurlijk slechter dan polariserende en sensationele berichtgeving.

2. Denk maar aan de Gazet van Antwerpen die eerder deze week berichte over verschillende aanslagen met bommen, granaten en automatische wapens op moskeeën en moslims. De journalist in kwestie kreeg het echter niet over zijn hart om over ‘terroristische aanslagen’ te schrijven wanneer de slachtoffers moslims waren, dus had hij het over ‘acties’ en ‘incidenten’ in plaats van ‘terrorisme’ en ‘terreuraanslagen’. Dit soort vertekende berichtgeving verklaart gedeeltelijk de vertekende berichtgeving over moslims in onze contreien.

3. Zo bleek uit de Ignorance Index, een onderzoek van IPSO, dat de gemiddelde Belg het aantal moslims 6 keer zo hoog schatte als in de werkelijkheid. There’s no such thing as reality only perception.

4. In Dresden trokken deze week duizenden mensen op straat om te betoging tegen de zogenaamde islamisering van hun stad. In Dresden wonen circa 0,1% moslims. Racisme, angst, haat en onwetendheid zijn een dodelijke mix.

5. Talking about ignorance. Filip Dewinter lanceerde vandaag een wetsvoorstel om het voor moslima’s te verbieden achter het stuur te kruipen met een hoofddoek. Het is duidelijk dat het Vlaams Belang zich graag laat inspireren door dat andere baken van de democratie en vrouwenrechten in het Midden Oosten; Saudi Arabië, het enigste land in de wereld waar vrouwen ook niet mogen rijden met de auto.

6. Ben ik de enige die in de war is over hoe we de vrijheid van meningsuiting nu moeten interpreteren? In Frankrijk kwamen 4 miljoen mensen op straat om de slachtoffers van de aanslag op Charlie Hebdo te gedenken en de absolute vrijheid van meningsuiting te benadrukken. Hetzelfde land waar een socioloog en een zanger werden gearresteerd om dat ze ‘Nique La France’ zongen. Hetzelfde land dat pro-Palestina betogingen verbood. En Dieudonne arresteerden en meermaals voor de rechtbank daagde om zijn provocatieve uitlatingen op social media en in zijn comedy shows.

7. Is Dieudonné dan geen artiest zoals de cartoonisten van Charlie Hebdo? Of mogen enkel de cartoonisten van Charlie Hebdo naar hartenlust provoceren, vernederen, en beledigen? En was Charlie Hebdo niet het magazine dat zelf een van haar tekenaars ontsloeg omdat die een anti-semtistische cartoon had uitgebracht? Waar ligt nu die grens van vrije meningsuiting?

8. Als de grens ligt op haat en geweld zaaien, waarom lopen Filip Dewinter, Geert Wilders en Marine Le Pen dan nog vrij rond? En als er nu opeens absolute vrijheid van meningsuiting heest, waarom bestaan er dan nog wetten die laster strafbaar maken?

9. Waarom loopt nu plots iedereen het einde der tijden af te roepen? Waarom flirt Bart De Wever openlijk met het gedachte dat net zoals het christendom, de islam wel eens heel Europa zou kunnen veroveren en overheersen. Er vielen wel meerdere maskers de afgelopen weken. Als de Westerse beschaving honderden oorlogen, twee wereldoorlogen en een holocaust, rampnood en epidemieën heeft overleeft in de afgelopen eeuwen, waarom zou onze samenleving dan niet twee aanslagen van paar psychopaten overleven? Kijk naar Congo zij overleefden de Belgische genocide die het leven kostte aan 12 miljoen Congolezen en Algerijë overleefde de Franse terreur, desondanks dat 1,5 miljoen Algerijnen het leven lieten onder de Franse kolonisatie.

10. Kan er mij iemand vertellen of de dood van 500.000 Irakese kinderen in de jaren 90 ten gevolge van de Westerse sancties op Irak ook als terrorisme kunnen bestempeld worden. En de honderdduizenden mensen die het leven lieten bij de Westerse invasie van Irak en Afghanistan, zijn dat ook slachtoffers van terroristen? Is dat terrorisme in naam van de democratie? En moeten nu alle democraten en Westerlingen – waaronder ik – zich daar van distantiëren en voor verontschuldigen? Heeft het Westen nu een probleem en moeten haar normen en waarden nu in vraag gesteld worden? En zijn die idealen wel complementair met de universele rechten van de mens?

Dit artikel is geschreven door Youssef Kobo, en is eerder verschenen op zijn WordPress-account.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie