Voorpagina Media, Samenleving

Made in Prison Magazine

Precies een jaar geleden zijn Reynaldo Adames en ik op het idee gekomen om een magazine te beginnen. Een magazine omtrent alles wat met detentie en terugkeer te maken heeft, een blad dat een brug moet slaan tussen mensen met een detentieverleden en de samenleving, maar ook om de beeldvorming omtrent mensen met een detentieverleden positief te beïnvloeden. Door onze werkzaamheden voor stichting Made in Prison hadden we het plan even in de ijskast gezet, maar vrijdag kwam dan eindelijk het eerste exemplaar uit.

We lezen er veel over in de kranten, horen veel berichten vanuit de media en ook vanuit de politiek komen regelmatig verhalen naar buiten omtrent het gevangeniswezen en alles daaromheen. Vanuit onze ervaringsdeskundigheid zien wij ook andere aspecten, aspecten die zelden belicht worden. Het verhaal achter de dader, het verhaal van een slachtoffer, het verhaal van een achterblijver en zogenaamde succesverhalen van mensen die niet meer zijn teruggevallen, maar nu weer meedraaien in de samenleving. Wat doen ze, hoe gaat het met ze, hoe komt het dat ze niet bij die 70% van recidivisten horen, wat was er nodig om die ommekeer te maken? Dit zijn antwoorden waar andere gevangenen iets aan kunnen hebben.

Het blad is niet alleen voor mensen in detentie, maar ook voor de burger, de student, de professional en voor ieder ander. In het Made in Prison Magazine besteden we ruim de aandacht aan alles wat met detentie en terugkeer te maken heeft, maar ook bijzondere, horizon verbredende verhalen brengen wij onder de aandacht. De laatste actualiteiten, interviews, essays, indrukwekkende artikelen van professionals en/of ervaringsdeskundigen , echte levensverhalen, (foto-)reportages en persoonlijke- , slachtoffer- en succesverhalen. Met het magazine willen we vooral bewustwording creëren, signaleren, verbinden, motiveren, inspireren, informeren en praktische tips geven. Binnen de muren en ook daarbuiten, voor jong en oud.

Met het blad hopen wij dat mensen anders naar mensen met een detentieverleden zullen kijken, maar vooral dat gedetineerden beseffen dat zij in moeten zien waar ze mee bezig zijn en ook de nodige stappen moeten zetten om dat veranderproces in gang te zetten. Kansen zijn er, en juist dat proberen wij met het blad uit te dragen. Wij zijn er heilig van overtuigd dat het blad een meerwaarde kan zijn. Zo willen we de mensen die vastzitten confronteren met slachtofferverhalen en verhalen van achterblijvers, maar ook weer prikkelen door succesverhalen van ‘ex-gedetineerden’ met wie het nu goed gaat. Het blad moet in de toekomst ook weer voor werkgelegenheid zorgen zodat we mensen die uit detentie komen een werkplek aan kunnen bieden.

Met het magazine willen we vooral de positieve verhalen naar voren brengen en laten we de lezer relativeren door originele verhalen uit de samenleving. Een indrukwekkend, inspirerend en kleurrijk blad voor iedereen. Niet alleen voor de individuele lezer, maar ook voor organisaties en professionals in de maatschappelijke-, welzijns- en detentiebranche is de content van het Made in Prison Magazine een inspiratiebron.

Benieuwd naar het Made in Prison Magazine? Neem een kijkje op onze website, waar je ook een exemplaar kunt bestellen.

 

Karim is een 27-jarige inwoner van Utrecht. Hij is ambitieus, houdt van hardlopen, en mag een echte familiemens genoemd worden. Ergens is hij ook wel een einzelgänger. Hij kan erg genieten van de stilte en leert zichzelf daardoor ook heel goed kennen. Een goed boek of een pen en kladblok is dan vaak zijn gezelschap. Karim is mede-oprichter van Stichting Made in Prison. Niet alleen wil hij de positie van jongeren versterken in Nederland, ook draagt hij een bijdrage aan de positieve terugkeer van mensen uit detentie. Voor Karim duurt een dag eigenlijk altijd te kort, er is altijd wel iets wat hij nog kan of wil doen. Hij heeft een sterke drive, incasserings- en doorzettingsvermogen, en denkt graag in mogelijkheden. Ook niet onbelangrijk: Karim heeft nooit een ochtendhumeur! Zijn motto: ‘Niet durven is de grootste rem op alles.’

Lees andere stukken van Karim