Voorpagina Algemeen

De kapers van ‘Allahu Akbar’

We are about to hit the building. Now everybody screeeeeeeeeeeeeeeeeeam: "Allaaaaaaaahu akbar!!!!"

Dat is het beeld dat mensen hebben bij deze Arabische kreet. Naast de vliegtuigen en de treins hebben de kapers nu ook al deze twee woorden weten te kapen.

Ik vind het heel paradoxaal als ik deze uitspraken hoor op tv of lees in de kranten. Vaak wordt er dan verwezen naar de getikte- of tikkende moslimextremisten. Ze schreeuwen het vol trots uit met de gedachte: "Dat krijg je als je met ons solt" en "kijk eens wat wij nu weer voor elkaar hebben gekregen".

"Wat een sukkels", denk ik dan.

Een nietmoslim-vriend van me had het over "Allahu Akbar" en dacht dat het een of andere strijdkreet was. Letterlijk betekent het ‘Allah is Groot’ of ‘Allah is de Grootste’. Daar ben ik het mee eens, zonder twijfel. Maar als ik dat uitspreek benadruk ik niet alleen dat Hij de Grootste is, maar ook dat ikzelf nietig ben daarentegen.

Ik heb dan ook nooit begrepen waarom een stelletje verstrooide mannen (meestal) dit roepen nadat zij of hun soortgenoten een terroristische daad begaan. Een daad waar onschuldigen omkomen. Wat heeft dat te maken met dat Allah Groot is? Waarom wordt Allah (swt) daaraan verbonden?

De enige verklaring die ik kan vinden, is dat ze het zo bij de medemoslims proberen op te dringen als een daad, die nodig was vanuit de geloofsovertuiging. Maar zo hebben ze zowel die kreet gekaapt, als mijn vredelievende Islam.

PS: als protest tegen Verdonk even wat woorden in mijn eigen taal: "Aaj bahot thand hai… uffoh"