Hoe verontwaardigd zijn wij werkelijk als we afwachten om ons gelijk bevestigd te krijgen? Het is al een tijdje bekend dat social media een open riool is van onze maatschappij. Mensen voelen zich vrij om hun onderbuik te legen op internet. Maar is dat alles wat je op internet kan vinden? Is dit niet iets wat we bewust opzoeken? Wat voor toegevoegde waarde heeft het voor onze persoonlijke ontwikkeling om te weten hoe verderfelijk de ander is?
Ik kan me de frustratie van allochtonen heel goed voorstellen. Jarenlang hebben we de kritiek van Pauw & Witteman moeten verdragen die elke avond multicultureel Nederland presenteert als een freakshow met de vraag moeten wij dit als autochtonen tolereren? Elke avond dezelfde tenenkrommende vragen van de zelfingenomen Pauw & Witteman en dito tenenkrommende antwoorden van de zorgvuldig gekozen gasten die niemand kent of vertegenwoordigen.’ Kijk, zeggen Pauw & Witteman, ‘IK geef allochtonen de gelegenheid om mijn vooroordelen te bevestigen, zo goed en geweldig ben ik dan ook wel weer. Ik kan er niks aan doen dat ik zo geweldig ben en jullie zo achterlijk.’
Je kon als allochtoon niks anders doen dan je opvreten of radicaliseren. Maar nu heb je social media waar iedereen zijn mening kwijt kan of het nou over allochtonen of autochtonen gaat. Elke dag zegt een autochtoon weer iets doms volgens de allochtonen en andersom. En we zijn allen o zo verontwaardigd. En toen?
Als we als allochtonen tot de conclusie zijn gekomen dat beschaving niet in de Nederlandse genen zit, maar een universeel gegeven is, waarom blijven we ons dan meten aan Henk en Ingrid Tokkie? In plaats van steeds te bewijzen hoe dom, bekrompen en bevooroordeeld ze zijn, kunnen we niet beter kijken naar wat wij kunnen doen? Wij zijn vrij om onze eigen referentiekader te kiezen en rolmodellen. En behalve voorbeelden van hoe het niet moet, kan je zat voorbeelden vinden hoe het wel moet. Voorbeelden van wat we kunnen doen om een betere wereld voor ons en onze kinderen te maken.
Natuurlijk word je boos als je ziet hoe normaal het is om de dood van bootvluchtelingen te vieren. Afgelopen zomer werden de bombardementen op Gaza gevierd. De afgelopen 11 jaar werd de vernietiging van Irak goed gepraat, dus waarom verwachten we ineens tranen om bootvluchtelingen? En wat kopen deze vluchtelingen voor onze verontwaardiging? Denken wij ook aan deze vluchtelingen wanneer ze niet dood in zee drijven?
Vluchtelingen hebben veel geld, lef en doorzettingsvermogen nodig om hun benarde positie te ontvluchten. Hetzij door honger, geweld of allebei. De honger wordt veroorzaakt door het neokolonialisme waardoor het beste wat de derde wereld te bieden heeft richting het westen gaat en de daarbij horende winst. De westerse economie draait dus op uitbuiting van de derde wereld. Een andere belangrijk onderdeel van de westerse economie is de wapenhandel. Je hoeft niemand te vragen of hij vrede wil. Iedereen zal ja zeggen. De vraag is wat heb je er voor over? Als er vrede zou zijn, hebben we een economische crisis. We willen ons voedsel zo goedkoop mogelijk en onze gadgets zo duur mogelijk, maar in beide gevallen, willen we niet weten waar ze vandaan komen.
Simpel voorbeeld: loop een willekeurig Marokkaanse bakker of slagerij binnen en je ziet een collectebus met een foto van zielige Palestijnen op de toonbank. Vlak voor de Ramadan staat er pal naast een stapel dozen medjoul dadels uit Israël. Als je daar wat van zegt, krijg je als antwoord, ’tja mensen vragen ernaar, het is handel.’ Die handel zorgt voor vluchtelingen. Dus hoe verontwaardigd zijn we echt?
Ander voorbeeld is de verontwaardiging over zwarte piet en de link met de slavernij uit het verleden. In de cacao-industrie, waar onder andere chocoladeletters mee worden gemaakt, een andere belangrijk onderdeel van het Sinterklaasfeest, is slavernij anno nu live and kicking. Dus hoe kun je slavernij uit het verleden herdenken en de huidige slavernij negeren? De hedendaagse slavernij en uitbuiting zorgt voor vluchtelingen. Dus hoe verontwaardigd ben je echt?
Denk dus ook aan de vluchtelingen wanneer je boodschappen doet, kleding koopt, een bankrekening opent of een verzekering afsluit. Daar hebben de vluchtelingen meer aan dan je verontwaardiging en je ‘likes‘ op Facebook.
Hartelijke groeten,
Saida Agourram
Saida is geboren en getogen in Rotterdam. Ze is kinderleidster van beroep. Verder geeft ze Koran en Arabische les aan kinderen.
3 Reacties op "Wil de echte verontwaardigde opstaan?"
Er is dus geen link tussen Zwarte Piet en slavernij, typisch dat allochtonen graag Nederlandse /Europese tradities zwart willen maken, of in ieder geval de autochtonen de zwarte piet toe willen spelen (ja zijn dus al 2 grappen)
De ontwikkelingshulp, zieligheidsindustrie(goede doelen, asielindustrie en Vluchtelingen=werk=$$ draait op zielig vinden en daarmee veel geld verdienen en dat heeft niks met vluchtelingen/asielzoekers of in gevallen van “goede doelen” niks met de personen in kwestie maar alles met geld te maken helaas, ook bij de NGO’s.
Als dat niet zo was, dan was er met de 3500 miljard euro die de afgelopen 50 jaar besteed is, wel meer gebeurd in getroffen gebieden.
het schrijndendste voorbeeld vind ik nog steeds de houding van de NGO’s die bij de aardbeving in Indonesie KWAAD waren dat er zoveel was ingezameld…en de SHO samenwerkende hulp organisaties stelde voor om het overschot niet te besteden aan wat de bedoeling was, maar in gebieden waar mogelijk rampen konden gebeuren alvast hulpcentra op te zetten (leuk banen voor zichzelf) en Robin Tripp de presentator zei toen, zou t niet beter zijn daar toekomstige rampen te voorkomen?
Maar dat vonden ze niet.
Always follow the money..ook van mensensmokkelaars en dergelijke maar ook van de zgn. liefdadigheidsinstellingen…tot aan Rode Kruis en UNHCR aan toe.
En daar ben ik echt verontwaardigd over en sta ik tegen op,
Om oorlog en vluchtelingen te voorkomen moeten we in eerste instantie de Veiligheidsraad werkzaam maken door alle vetorechten af te schaffen.
Veiligheid en welzijn in de wereld zijn een zaak van alle landen, niet van de 5 grootmachten, zie Palestina, Ukraine, Syrie..om er maar een paar te noemen.
Beste Saida,
Inhoudelijk kan je stuk meer verdieping gebruiken, maar jouw zelfkritische houding als moslima is lovenswaardig! Dit is inderdaad wat we nodig hebben: kijken naar je eigen daden. Wat doe ik om de wereld om mij heen te verbeteren? En hoe doe ik dat? We kunnen als moslims/mensen ons beter hierover druk maken dan de beeldvorming die over ons bestaat en kunstmatig in stand wordt gehouden door de (sociale) media. En laten we inderdaad kijken naar de goede voorbeelden! In het Turks is er een gezegde: breng het slechte waar niet op de markt of iemand zal het kopen. Laten we op zoek gaan naar goede waren voor de hele mensheid inshaAllah!
Beste Hilal,
Bedankt voor je commentaar maar waarom vind je mijn zelfkritische houding als moslima lovenswaardig? Dat is toch helemaal niet bijzonder? Sterker nog een compliment ten koste van moslims vind ik helemaal niet vleiend.