Voorpagina Buitenland, Nakba, Palestina, Politiek, Racisme

Video: Joden verbranden vlag Israël

Zionisten en antisemieten hebben één ding gemeen: voor beiden zijn ‘Jodendom’ en ‘Zionisme’ gelijk aan elkaar. Voor mij – en voor de Joden die te zien zijn in dit korte filmpje – is er wel degelijk een verschil.

Jodendom is een duizenden jaren oude religieuze traditie die vrede tussen mensen propageert, waarbij de aanbidding van de Schepper centraal stelt. Deze religie moet hierom gerespecteerd en geëerd worden.

Zionisme is een laat 19de-eeuws racistische en, net als alle ander nationalistische ideologieën die rond die tijd in Europa ontstonden, een fascistische ideologie met als belangrijkste doel het koloniseren van Palestina (en daarbij dezelfde genocidale koloniale tactieken inzet als Europese mogendheden honderden jaren lang hebben gedaan), om de Palestijnen uit hun eigen land te verdrijven, te degraderen tot derderangs burgers, of gevangen te houden in een openlucht gevangenis. Deze ideologie verdient niks minder dan onze minachting, en moet nét zo vurig bestreden worden als elke andere fascistische ideologie.

Bekijk hier hoe Joden uit het dorp Kiryas Joel, gelegen in de staat New York in de V.S., de Israëlische vlag verbranden op 6 Mei 2015 tijdens de viering van de joodse feestdag Lag Bo’omer. Deze handeling staat symbool voor de afwijzing van het zionisme.

Khadim Zaman is het alter ego van Tarik Diamane. Khadim heeft een gruwelijke hekel aan sociale onrecht. En zoals het elke goede Social Justice Warrior (SJW) uit de 21ste eeuw betaamt is zijn voornaamste wapen een laptop, een goede Wi‍-Fi-verbinding en een flinke dosis bijtende sarcasme. O ja, en groene thee. Heel veel groene thee!

Lees andere stukken van Khadim