Met een zwaar hoofd begroet ik mijn collega’s. Helemaal geen zin om te werken, en dan nog al die vragen die ik op mij afgevuurd krijg. De één denkt dat ik ontslag heb genomen, de ander dat ik stiekem getrouwd ben, maar toppunt blijft: ‘Kind toch, je moet tijdig hulp zoeken en het niet zo ver laten komen’. Tijd stond toen wel even stil voor mij.
Het frustreert mij elke keer te moeten verklaren wie ik ben en waarom ik er zo bij loop, waarom ik bepaalde dingen niet eet (of juist wel). Iedere keer moet er uitgelegd worden dat als het bij de een zo is, het bij de ander niet persé hetzelfde hoeft te zijn.
Het lijkt alsof zelfs het recht op ziek zijn mij ontnomen wordt. Komt dit door het feit dat ik vaak ziek ben, of om het feit dat ik Khadija ben? Dit is niet het eerste incident – en vast ook niet de laatste. Ik zal eraan moeten wennen. Misschien zullen ze mij toch nooit begrijpen.
Pssst..
Wij Blijven Hier! is het platform van de Nederlandse moslim. Wij bieden ruimte aan sterk uiteenlopende meningen en standpunten. Want waarom zou je het leven makkelijk maken als het moeilijk kan? Niet alle meningen en standpunten hier komen overeen met de onze. En anders dan je wellicht van ons verwacht, hebben wij ook niet alle wijsheid in pacht. Dus mocht je het ergens niet mee eens zijn, dan horen we het graag!
En, ben jij al Vriend van WBH?Dank voor je bezoek aan Wij Blijven Hier! Wij zijn al meer dan tien jaar hét platform in Vlaanderen en Nederland voor een authentiek moslimgeluid. Dat doen wij (het team van WBH!) met héél véél plezier en geheel op vrijwillige basis, zonder subsidies. Bewust, want we willen dicht blijven bij wie we zijn.
Wil jij samen met ons de onafhankelijkheid die wij hebben bewaren? Te gek. Dat kan door een eenmalige donatie,
maar ook door Vriend van WBH te worden middels een jaarlijkse
donatie. Dan drinken we dat kopje koffie ook samen.
Doe je mee?
Dit delen:
29 Reacties op "Vol=Vol"
Beste zuster,
waarom frustreert het jou om elke keer te moeten verklaren?
Maar je hebt gelijk, het is normaal Zelf ben ik zwakker dan jij daarin en ongeduldiger.
Maar zet die frustratie om in iets positiefs, zie het als een mooie gelegenheid en een eer, om je manier van leven uit te leggen.
Zie jezelf als een Ambassadeur van de Profeet Mohammed (vzmh), iemand die niet verrwacht dat mensen haar begrijpen, maar die mensen begrijpt.
De laatste tijd probeer (met nadruk op proberen) ik zelf het leven zo te zien, het leven is een wandeling door een kleuterklas. En wat kan je van kleuters verwachten : begrip?
Zegt deze kleuter.
Men zegt dat er niemand meer glimlachte dan de Profeet (vzmh) zelf.
Probeer je voor te stellen dat hij ook naar jou glimlacht en trots op je is, zodra iemand je weer voor de zoveelste keer vraagt:
Waarom mogen jullie geen varkensvlees eten?
Keep faith, en over het recht op ziek zijn gesproken: Jij ben de dokter en je doet het goed.
Veel beter dan ik doe.
Qrnain
Qrnain dat heb je mooi gezegd.
Amien.
Dit is een heel mooi geschreven stuk en kan me zelf er ook goed in vinden.
Wees blij dat mensen geintereseerd zijn en naar je manier van leven. Zo kunnen de niet moslims meer begip opbrengen en zal de afkeer minder worden.
Stel eens wat vragen terug zou ik zeggen, vergelijk de bijde situaties er zullen meer raak vlakken in de verschillende geloven zijn dan de meeste denken.
Misschien zijn we helemaal niet zo anders….
Remco jij hebt makkelijk praten, die vragen zijn vaak niet alleen irritant maar ook heel beladen…
Een herkenbare stuk dat je schrijft khadija, de gedachten van mensen om je heen dreigen al gauw te zoeken naar zaken die vaak niet eens van toepasing zijn. Dat kan wel voor demotivatie zorgen.. om keer op keer weer mensen van een antwoord te voorzien om hun gedachten weer de goede weg te wijzen. Maar Qrnain beschrijft het goed.. probeer het positieve erin te zoeken :)
Bedankt voor je mooie woorden!
Waarom draag je een minirok?
Waarom is je haar paars?
Waarom drink je alcohol?
Klinken deze vragen als interesse tonen?
Ik hoef me niet te verantwoorden en zal het ook niet doen. En zolang je je steeds verantwoordt hou je ongelijkwaardigheid in stand.
Ik weiger me te verantwoorden voor andermans bekrompenheid of superioriteitswaan. Think about it!
Probeer je eens in te denken hoe Nederlanders reageren als er 1 in z’n regenjas op het werk verschijnt en die nooit afdoet, omdat hij gelooft in de regengod.
Stel je een immer geel gekleed figuur voor die het volstrekt niet kan hebben als je over zijn regenjas begint. Kan je een beetje voorstellen hoe jij daarnaar zou kijken, :-) ?
Yousaf, dan zal ik bij deze mijn excuses aan moeten bieden, want ik ben 1 van de gene die geïnteresseerd is in het Moslom geloof en de verschillende culturen waar het Moslim geloof groot is. Ik wil er van leren en begrijpen wat de mensen bewegen om zo sterk aan een geloof vast te houden, want ik heb daar op zich wel respect voor. Maar om te leren, moeten er vragen gesteld worden en uit mijn ervaring blijkt dat; als ik maar enigszins interesse toon in bv een taxi chauffeur in Amsterdam of Rotterdam, er direct leuk op gereageerd wordt, en de des betreffende persoon mij graag meer over zijn geloof wil vertellen.
En nee, ik ga geen vragen stellen waarom er een hoofddoekje gedragen “moet” worden. Die vraag vind ik sowieso onzin en kortzichtig, want de nonnen in Nederland dragen ook een hoofd doek en daar hoor je nooit iemand over.
Ik zelf ben een aantal keer in verschillende “Moslim” landen geweest, als Dubai en Brunai waar in een gesprek ik ook vragen kreeg over het christendom ed. Ik voelde me daar niet opgelaten over en wil graag vertellen hoe niet Moslim in het leven staat.
Saida, waarom voelt het als verantwoorden? Voel jij je niet te snel aangevallen? (dit was een suggestie om over na te denken, geen aanval op jou persoonlijk)
Ok, veel vragen zijn misschien kortzichtig of misschien zelf bekrompen. Maar domme vragen bestaan niet! Maar geef een antwoord waar ze over na moeten denken. Wat ik net al aangaf. Krijg je een vraag over een hoofddoek, stel de vraag terug, waarom nonnen ook hoofddoeken dragen.
Je kan niet verwachten dat een niet Moslim alles van de Islam weet en waarom zij bepaalde overtuigingen hebben. Om dit te weten te komen moeten er vragen gesteld worden. Dit is van “ons” uit niet vragen voor verantwoording, maar om meer inzicht te krijgen aan onze mede Nederlanders.
En geloof me als ik zeg dat ik zeker niet om verantwoording vraag, voor mij is het echt puur interesse. J
Wat ik nog vergeten te vertellen was,
Als jij de vragen stelt over een minirok, haar of alcohol, kan het antwoord verwachten ” omdat ik het leuk vind” Zeer oppervlakkig.
Daar in tegen, als ik vragen over de moslim stel, is het veel diepgaander en er zit een bepaalde ideologie achter.
Voor mij veel interessanter.
Ik wou dat mensen mij nou eens vragen gingen stellen. Dat ze mij ‘lastigvallen’ met vragen over de meest onnozele zaken. Maar niemand die zich in mij interesseert – want ik draag geen hoofddoek (dat schijnt de enigste herkenningsmogelijkheid te zijn).
Wanneer ik terloops laat vallen dat ik moslim, krijg ik gelukkig weer alle aandacht op mij gericht en sta ik weer in het middelpunt. : ) En de vragen gaan helemaal niet over ‘waarom draag jij dan geen hoofddoek?’ ofzo, maar over wetenschap & religie. Over de relatie tussen moslims en niet-moslims door de eeuwen heen. De gesprekken worden bijna filosofisch van aard. Met mij in het middelpunt ;)
Veel niet-moslims, vinden de Islam nu eenmaal interessant. En Qrnain sloeg voor mij de kop op de spijker met zijn vergelijking van de kleuterklas. Want weet je wat kleuters doen? Vragen stellen ‘waarom is de zon geel, waarom is het gras groen, hoe kunnen vogels vliegen, waarom valt alles naar beneden en niet naar boven? etc etc’ Geloof me, dat soort vragen kunnen je para maken, maar er zit diepgewortelde interesse achter.
Insh’Allah krijgt iedereen die er ‘last’ van heeft de geduld om ermee om te gaan, want je doet jezelf en de Islam tegoed om er toch telkesn weer antwoord op te geven. En het liefst met een glimlach ;)
Remco ga naar de bibliotheek lees een boek. Ik kan alleen zulke persoonlijke vragen accepteren van mensen die ik ook dezelfde vragen kan stellen. Maar aangezien ik iedereen in zijn eigen waarde laat stel ik zulke vragen niet en verwacht ik ook van mensen dat ze mij in mijn waarde laten.
Alleen bij vriendschap is het anders dan kan je vragen stellen om elkaar nog beter te leren kennen.
En de toon van een vraag verraadt of het interesse is.
Ik heb nog even over de situatie nagedacht en ik kan me goed voor stellen als je voor de zoveelste keer de zelfde (soms persoonlijke) vragen krijgt dat je er gek van kan worden. Maar ik denk ook dat wij (wij 2e) een ander karakter hebben en dat dit niet zo zeer een cultureel of geloofsovertuigingverschil is. Waar (denk ik) jij je prettig voelt in een huiselijke sfeer, met vaak veel dichte vrienden en familie om je heen, vind ik het prettig om te reizen en nieuwe mensen/culturen te kennen. Dit is verschild (gelukkig) per persoon.
Maar ik wil je toch bedanken voor je eerlijke reactie. Ik mag er niet zo maar van uitgaan dat iedereen zomaar open en bloot over zijn of haar geloof wil praten. Misschien zal de volgende keer mijn eerste vraag worden, of de desbetreffende persoon berijd is om meningen uit te wisselen. :-)
Op moeilijke kleutervragen (want de vraag “waarom valt alles naar beneden en niet naar boven” is beslist niet makkelijk te beantwoorden!) geef ik vaak een tegenvraag: “Wat denk je zelf?” Hiermee filter je – bij kleuters – de echte nieuwsgierigheid van de aandrang om voortdurend vragen te stellen zonder echt geinteresseerd te zijn in het antwoord.
Zou zoiets ook tussen moslims en niet-moslims geschikt zijn om oprechte interesse te filteren van de eis tot verantwoording?
Overigens heeft deze taktiek voor mij – met kleuters – vaak geleid tot goede gesprekken, die mij veel leerden over de denkwereld van mijn jonge gesprekspartner.
Zoals ook het stellen van “onbeleefde” vragen aan mijn collega, die moslim is, heeft geleid tot goede gesprekken en groeiend inzicht.
Waarom kan iemand met een hoofdoek niet zeggen omdat ik dat leuk vind of omdat ik dat wil?????
Is dat zo moeilijk voor te stellen dat een moslim een eigen wil heeft?
Of heeft de moslim geen recht op eigen wil?
Think about it.
Als op de wereld 1 op de 5 mensen in die regengod geloven en er in jouw land al 30 jaar mensne in hun regenjas lopen…ja dan vindt ik het vreemd dat je nu NOG niet weet waarom die persoon een regenjas draagt..dat zou ik erg bekrompen vinden…
Hoe moeilijk het ook is (zeker in het geval van moslima’s) om telkens maar weer dezelfde vragen te beantwoorden, ben ik het ermee eens dat je de situatie als een uitdaging moet ervaren. Ten eerste daagt het je uit om meer kennis op te doen over de islam om precies te weten waar je over praat. Verder als je je profileert als een eerlijke, begripvolle, geduldige, zachte (etc.) persoonlijkheid (karaktertrekken van een vrome moslim(a)), dan kweek je vanzelf positieve interesse uit je omgeving.
Zo heeft de profeet mohamed (vzmh) in zijn tijd de grootste vijanden van de islam bekeerd. En een recenter voorbeeld: de islam in Indonesië is ontstaan doordat ze in aanraking kwamen met Mekkaanse moslims. De Mekkanen dreven in het huidige Indonesië vaak handel langs de karavaanroute. De Indiers raakten telkens gefascineerd door het gedrag van deze handelaren dat ze zich oprecht gingen interesseren in deze mensen. Toen de Indiers erachter kwamen dat de islam de bron was voor hun gedrag gingen ze zich bekeren. Vandaag de dag telt Indonesië de meeste moslims van de wereld. Is dat niet een inspirerende voorbeeld?
Kijk, wij zullen het niet zo ver (kunnen) brengen dat alle Nederlanders zich tot de islam bekeren. Maar door je op een positieve manier op te stellen in deze samenleving (ook bij tegenslagen) krijgen we op z’n minst meer begrip en uiteindelijk meer respect.
Ik zou willen dat er in Nederland alleen maar Remco’s bestonden die uit oprechte belangstelling vragen stellen over mijn geloof. In mijn klas of bij mijn stageplaatsen blijkt die oprechte interesse er helaas vaak niet te zijn. Door je goede gedrag wordt je gauw beschouwd als een gewone Nederlander. Dat ben ik ook, maar met Marokkaanse ouders en de Islam als mijn religie. Ik neem als moslim mijn verantwoordelijkheid door dat deel van mijn identiteit altijd naar buiten toe blijf uitdragen. Hopelijk zal ik hierin veel medestanders krijgen en kunnen we van onderuit het negatieve beeld van de Islam in Nederland een halt toe roepen.
Well said… helemaal mee eens
Dat bedoel ik helemaal niet!
Natuurlijk kunnen ze het zeggen!, maar het zou onder doen aan de echt redenen!
Probeer niet allees zo negatief te op te vatten, er stond immers “oppervlakkig” achter.
Nou mij wordt ook niks gevraagd omdat ik geen hoofddoek draag. Men er ook vanuit dat ik geen moslim meer ben. Het valt ook altijd zwaar tegen als ik wel moslim blijk te zijn. Daarom ben ik ook zo fel tegen het hoofddoekverbod omdat men denkt door de hoofddoek te verbieden de Islam te verbannen. Wishfullthinking for dummies, zeg maar.
Beste mensen,
wanneer men in dit land vaak de tijd neemt om met de ander te praten dan zouden er veel vooroordelen uit de wereld geholpen worden.
Ik draag een hoofddoek en ook ik krijg weleens vragen hierover, of waarom ik zo draag en niet anders. Ik probeer dan altijd een antwoord te geven waar de ander iets aan heeft en wat hem of haar tot nadenken zet. ik moet je zeggen dat hele discussies hierdoor ontstaan maar aan het eind kan ik nog steeds goed met die persoon omgaan. Probeer trots te zijn op je keuzes en laat de ander dat maar merken. Door gekwetst of boos te reageren bereik je alleen dat de ander zijn vooroordelen houdt of nieuwe kweekt.
wens iedereen veel succes met vragen beantwoorden :-)
En als we het dan toch over vragen beantwoorden hebben?
Ik merk heel vaak wel wanneer iemand mij een vraag stelt uit oprechte interesse en wanneer uit pure provocatie met als doel mij gewoon lastig te vallen (die heb je er echt tussen). Het verschil merk je gewoon en bij de eerste groep ben ik meer dan bereid om gewoon een goed gesprek aan te gaan. Ook heel leerzaam voor mijzelf, want dat verplicht je tot zelfreflectie.
khadija,je bent een hele,lieve meid.Ik wil graag heel veel dingen van je geloof leren en daaronm stel ik natuurlijk zoveel vragen.Gewoon omdat ik veel wil weten.Zet het negatieve om in het positieve.Je bent nog zo jong.Ik ben in ieder geval blij dat ik je ken
ik heep naar ziekenhuis gewes maar di zeg zoe jij bent doom een ik begraap waroom ik ben doom
ik vind dat dit is wel Nederland maar dat wil niet zeggen als we hier kommen dat ik mijn religie weg moet halen uit mijn leven. Sorry hoor ik denk dat ik dan ik daar voor ga ik voor vechten en als ik dood ga dan heb ik toch voor mijn heer gevochten en zal zeker blij zijn met mij. Ik geloof dat hij ziet alles en hij zal zeker en manier vinden om ons te bescermen . Ik 100 % zeker dat hij voor mij gaat zorgen. Ik doe mijn hoofd doek niet af.
Wat voor Heer heb jij dan? Een Heer die blij met je is als je gaat vechten voor een doekje over je haren? Mooie Heer is dat.
Zou de Heer misschien willen dat er uberhaupt wat minder gevochten zou worden, in ieder geval door de mensen die altijd hun mond vol hebben van de Heer?
hoi maar als ik wat mag vraagen hoe kwam op je idee dat je dat wou aan trekken ik wi dat ok wel maar ik wee niet waneer
kus antwoorden
Jesus is een adoptie van horus en het oud egyptische geloof, oftewel de zonnegod dat is te zien aan de overeenkomsten zoals de geboorte de ressurectie, en nog tallozeanderedingen evenals krishna en andere belangrijke figuren uit het verleden komen de geboorteen dedood precies overeen datas alles, en jesus is nooit genoemd door de die tijdse schrijvers en geleerde… Ik weet het niet zeker maar uit verschillende bronnen is te zien dat het niets meer is dan een romeins verhaaltje…