Voorpagina Algemeen, Maatschappelijk, Racisme, Samenleving

Papieren recht en institutioneel racisme politie

De Nederlandse politie discrimineert structureel op ras. Dat stelt antropoloog Paul Mutsaers in zijn promotieonderzoek:

“Bij meer dan de helft van de verkeerscontroles die ik heb meegemaakt, werd vooraf een etnische doelgroep bepaald. Als het raampje omlaag ging en er zat een autochtone Nederlander, dan mocht hij doorrijden”

Volgens Mutsaers beïnvloeden de politiecultuur en het beleid ook de misdaadstatistieken:

“Deze statistieken worden ‘gekleurd’ door het handelen en de keuzes van de handhavende politieagenten.”

Dat wisten de mensen die het trof uiteraard al veel langer. Ik ben benieuwd wat de politie de komende jaren gaat doen om haar medewerkers te ‘heropvoeden’?

Maar geen enkele inspanning van de Politie zal helpen, wanneer wij als samenleving niet (willen) veranderen. Die agenten zijn namelijk een product van de samenleving. Een samenleving die, na zoveel generaties, nog altijd niet goed weet om te gaan met het feit dat Nieuwe Nederlanders net zoveel rechten hebben als Inheemse Nederlanders.

Op papier hebben we dat uiteraard in dit land – redelijk – goed geregeld. Nu de praktijk nog!

Was getekend,
Khadim Zaman

Foto: Demonstratie van een arrestatie door de Nederlandse politie op de Flikkendag 2014 in Maastricht. Door Shirley de Jong.

Khadim Zaman is het alter ego van Tarik Diamane. Khadim heeft een gruwelijke hekel aan sociale onrecht. En zoals het elke goede Social Justice Warrior (SJW) uit de 21ste eeuw betaamt is zijn voornaamste wapen een laptop, een goede Wi‍-Fi-verbinding en een flinke dosis bijtende sarcasme. O ja, en groene thee. Heel veel groene thee!

Lees andere stukken van Khadim