Voorpagina Cultuur, Maatschappelijk, Media, Opinie, Racisme

Cultureel racisme

Mijn collega Kauthar heeft een eerste aanzet gegeven tot een inhoudelijke reactie op het ‘opinie’ stuk van Renée de Zwart in de Volkskrant gisteren dat over ‘Marokkaanse vrouwen’ gaat. Eens kijken of de Volkskrant ingaat op haar voorstel haar (u weet wel: één van de vrouwen waar -over- geschreven wordt) een tegenstuk te laten schrijven in datzelfde Volkskrantkatern.

Ik zal het onderwerp daarom zijdelings benaderen, en jullie mijn ‘opinie’ geven over de raciale en culturele kanten die kleven aan het stuk in de Volkskrant.

Subtekst bij dit soort dingen is altijd: ‘wij’ zijn de norm, en u bent zielig omdat u niet op ons lijkt. Daarom gaan wij u ‘helpen’ meer op ons te lijken. (En als onze manier van over u schrijven leidt tot het vrijkomen van budgetten voor onze instituten, zodat wij weer een bezuinigingsronde kunnen overleven, dan is dat mooi meegenomen, maar absoluut niet waar het om gaat. *kuch*).

En om het onderliggende ‘biologisch’ racisme te verhullen, wordt het aanwakkeren van de onderbuik gerationaliseerd door -actief- het leven van de ‘ander’ te problematiseren. Met vergrootglas in de aanslag, blindheid voor eigen problemen — die vaak net zo groot zijn, zo niet groter soms — en desnoods graaiend uit een zak vol met leugens. Zie hier het recept van de moderne ‘culturele’ racist.

Weet je, hoe deftig je er ook over doet, voor mij ben je dan gewoon een omhooggevallen xenofoob die helemaal niks geeft om de onderdrukking van (‘Marokkaanse’) vrouwen, maar feminisme verwart met witte suprematie denken.

Wonderbaarlijk en ironisch hoe bestrijding van (vermeende) onderdrukking vaak gepaard gaat met…onderdrukking. Is het mogelijk om mensen te helpen -zonder- ze eerst zélf te onderdrukken?

Was getekend,
Khadim Zaman

Khadim Zaman is het alter ego van Tarik Diamane. Khadim heeft een gruwelijke hekel aan sociale onrecht. En zoals het elke goede Social Justice Warrior (SJW) uit de 21ste eeuw betaamt is zijn voornaamste wapen een laptop, een goede Wi‍-Fi-verbinding en een flinke dosis bijtende sarcasme. O ja, en groene thee. Heel veel groene thee!

Lees andere stukken van Khadim