Voorpagina Gastarbeiders, Politiek

Democratie en Hamas

Mohammed Cheppih is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

Kort geleden werd ik weer herinnerd aan het bestaan van Dhr. Wilders op Nederland 1 bij Andries Knevel. Wanneer binnen een familie iemand ontspoort, moet je de rest ook terug sturen naar het land van herkomst. Aparte mening. Ook wilde hij de moslims eraan herinneren dat Nederland een Christelijke-Joodse bechaving is, waar geen plaats is voor de Islam behalve als gast. Niet in het verleden en zeker ook niet in de toekomst. Zo wilde hij er alles aan doen om de opkomst in de grote steden van de Islam tegen te houden.

Twee dagen later moest ik weer aan hem denken.

Deze keer niet doordat hij op de tv was maar door het nieuws dat Hamas een absolute meerderheid in de Parlementaire verkiezingen zou krijgen. Aangezien Dhr. Wilders erg bij Israel betrokken is en een fan van Hamas. Hij was dan ook erg blij toen de oprichter van Hamas werd gebombardeerd. Mischien dat Dhr. Wilders hier zijn les uit zou willen trekken: Wat je ook doet om een bepaalde groep tegen te houden, als het bij de wil van het volk hoort dat die groep van betekenis is voor een gemeenschap, dan zal dat ook gebeuren. One way or another. Dat wordt democratie genoemd. Dezelfde democratie die ervoor kan zorgen dat mensen zoals hij in een parlement zitten en wij dag ik dag uit met hem worden geconfronteerd als volksvertegenwoordiger.

Nu vroeg ik mij af wie is Radicaal? Iemand die met iedereen samen wil leven in rechtvaardigheid en gelijkheid of iemand die de gehele tijd bezig is een ander af te sluiten die niet in zijn straatje past.

Ook Israel, volgens velen het enige democratische land in het Midden-Oosten en het boegbeeld van dezelfde heer Wilders, heeft de volgende mening: ‘Hamas mag geen deel gaan uitmaken van de Palestijnse Autoriteit, omdat zij de vernietiging van Israël nastreeft’

Ook de Amerikaanse president George Bush zei woensdag dat Hamas geen gesprekspartner kan zijn zolang zij niet haar doel opgeeft om de staat Israël te vernietigen. "Een politieke partij moet, om levensvatbaar te zijn, voorstander van vrede zijn."

Wat kunnen wij uitmaken uit de bovenstaande citaten? Telkens worden we er weer aan herinnerd dat op het moment democratie iemand dient die niet in ons straatje past, is democratie geen goed systeem meer. Ook al is dit inderdaad de wil van het desbetreffende volk. Het Palestijnse volk heeft te kennen gegeven dat ze Hamas aan het roer willen omdat ze vinden dat Hamas van grote betekenis is voor het Palestijnse volk en van grote betekenis zal blijven dan ben ik van mening dat er voor ons er niets anders op zit deze wil te accepteren en ermee omgaan of we het nou eens zijn met Hamas of niet. Wat we zeker niet moeten doen zoals velen vandaag hebben gezegd: zeggen dat Hamas haar programma moeten veranderen willen ze geaccepteerd worden, terwijl zij gekozen zijn door het volk o.a om dit programma!

Last but not least, Hamas staan nog altijd op alle mogelijke lijsten van terroristische organisaties!! Ik ben erg benieuwd hoe dit zich aankomende tijd gaan ontwikkelen…


Mohammed Cheppih staat bekend om zijn uitgesproken mening. Momenteel houdt hij zich bezig met Steunpalestina.nl. Een organisatie die de Palestijnse zaak steunt.

Mohammed Cheppih (Oujda, 1977) is een Nederlands imam én spreker van Marokkaanse afkomst. Hij studeerde aan de Islamitische universiteit van Medina.

Lees andere stukken van