Voorpagina Algemeen, Islam, Maatschappelijk, Opmerkelijk, Politiek, Ramadan, Samenleving, Spiritualiteit

‘Ramadanpauze’ gevaar voor seculiere staat!

Vorige week donderdag weigerden politieke partijen (minus SP) in Rotterdam tijdens een raadsvergadering een ‘Ramadanpauze’ in te gelasten, zodat een aantal mensen hun vasten konden verbreken.

In het filmpje dat NIDA hierover (integraal!) online zette, heb ik — samen met anderen — kunnen zien dat één van de mensen die bezwaar maakte tegen een ‘Ramadanpauze’, Salima Belhajj was, de fractievoorzitter van D66.

Nu beweert mevrouw Belhajj op haar Facebook-pagina dat NIDA haar woorden buiten context zou hebben geplaatst en zij helemaal niet tegen een ‘Ramadanpauze’ was.

‘Asjemenou’, dacht ik toen ik dat las. Ik begon aan mezelf te twijfelen, want ik kon zweren dat mevrouw Belhajj óók een van de mensen was die daar niet zo blij mee was?!

Ik dus opnieuw naar het filmpje gekeken, en dan met name het optreden van Belhajj met veel aandacht bekeken. Wat heeft ze dan wél gezegd? Nou, misschien is het beter dat jullie zelf -lezen- wat exact haar woorden waren.

Hieronder volgt een transcriptie van wat Salima Belhajj (D66) heeft gezegd die avond tijdens de raadsvergadering:

[begin transcriptie]

Voorzitter: ‘Ik zie mevrouw Belhajj ook staan. Mevrouw!’

Belhajj: ‘Ja, voorzitter, ik wil zo snel mogelijk weer beginnen. Maar, wat ik wel graag zou willen — en dat kan hier in het presidium — dat we hierover een gesprek over [voeren]. Omdat, ik respecteer wat iemand ook gelooft of niks gelooft en dat ie een manier moet kunnen vinden om daar uiting aan te vinden [sic], maar ik heb in al die jaren nog nooit meegemaakt dat de pauzes worden aangepast op het moment dat… [*rumoer in de zaal*]…zo als het nu bedoeld wordt, en dat vind ik een onprettige, en dat moeten wij volgens mij niet willen. Dus volgens mij moeten wij nu doorgaan, is er theepauze, ongeacht wat de reden is voor een aantal mensen om even weg te gaan, en daarna wil ik binnen een presidium een goed gesprek hebben hoe wij hier mee omgaan, want ik vindt dit niet een prettige zaak om het ene wel te doen en het andere niet.

[einde transcriptie]

Nou, wat denk je zelf? Was ze nu vóór of tegen een ‘Ramadanpauze’?

Wat je wat ik denk? Ik denk dat Salima Belhajj niemand haar of zijn pauze misgunt. Het had prima een ‘normale pauze’ mogen heten, of zoals ze dat zelf noemde, een ’theepauze’. Haar probleem met het voorstel is dat ze zich waarschijnlijk ‘ongemakkelijk’ voelt bij het idee dat er -officieel- gesproken wordt over een ‘Ramadanpauze’.

In de hoofden van veel mensen (en dus waarschijnlijk óók in het hoofd van mevrouw Belhajj) leeft het idee dat zelfs ook maar een héél klein beetje inschikken en moslims in dit land ruimte geven voor hun emancipatie, niks minder betekent dan een gevaar voor de democratie en de seculiere staat.

Het weigeren van een ‘Ramadanpauze’, hoe kneuterig ook, geeft perfect weer hoe veel mensen tegenover moslims staan in Nederland. Moslims worden gezien als een vijfde colonne, zoals wijlen Pim Fortuyn vaak zei. Een groep mensen die niet te vertrouwen is. Die, als je heel even niet kijkt, de boel overnemen, en er dan een islamitische dictatuur ala Saudi-Arabië van zullen maken.

Moslims moeten in Nederland daarom zoveel mogelijk tegengewerkt worden in de strijd om hun emancipatie, want de seculiere staat is niet aan hen te vertrouwen. Dat is het sentiment dat bij héél veel mensen leeft.

En zo kan het dus gebeuren dat op een late donderdagavond volwassen mensen als kleuters aan het stampvoeten zijn van verontwaardiging, omdat de voorzitter van een raadsvergadering een pauze van tien minuten een ‘verkeerde’ naam gaf.

Ik ben benieuwd wat later in het jaar de nieuwe naam voor het ‘kerstdiner’ en het ‘kerstreces’ zal worden? Want ja, ‘scheiding van kerk en staat’, enzo!

Was getekend,
Khadim Zaman

Khadim Zaman is het alter ego van Tarik Diamane. Khadim heeft een gruwelijke hekel aan sociale onrecht. En zoals het elke goede Social Justice Warrior (SJW) uit de 21ste eeuw betaamt is zijn voornaamste wapen een laptop, een goede Wi‍-Fi-verbinding en een flinke dosis bijtende sarcasme. O ja, en groene thee. Heel veel groene thee!

Lees andere stukken van Khadim