Voorpagina Islam, Jouw Dagelijkse Dosis 2015 / 1436, Ramadan

Mensen maken de moskee – Juz’ 11


Dit is deel 11 van Jouw Dagelijkse Dosis. Iedere dag in de Ramadan schrijft een team van schrijvers een reflectie over de juz’ die praktisch de hele oemmah die dag leest. Alle lezers worden uitgenodigd hetzelfde te doen, en hun eigen reflectie op de juz’ van de dag in de reacties te plaatsen. Iedere dag kiest een jury de beste reflectie. De winnaar krijgt een presentje thuisgestuurd.

Ieder jaar in de voorjaarsvakantie begeleid ik vanuit mijn moskee (Euromoslim Amsterdam) een groep naar Mekka en Medina voor de ‘kleine bedevaart’, of Umrah. Hoewel de gehele reis van begin tot eind fantastisch is, is één van de absolute hoogtepunten van het verblijf in Medina zonder twijfel een bezoek aan een moskee waarover in de Koran gesproken wordt: Masjid Quba.

Vandaag de dag ligt de moskee van Quba eigenlijk in een buitenwijk van Medina, niet ver van de Moskee van de Profeet (Masjid an Nabawi). In de tijd van de Profeet ﷺ was Quba echter een dorpje buiten Medina.

Op maandag 12 Rabi ʾ al awwal in het eerste jaar van de Islamitische jaartelling kwam de Profeet ﷺ samen met Abu Bakr aan in Quba na de migratie vanuit Mekka. En het is op deze plek dat de eerste moskee in de Islam gebouwd werd. Natuurlijk stond de kaʿba in Mekka er al, maar dat is geen moskee die door onze ummah gebouwd werd, maar door Ibrahim (as) en zijn zoon Ismael (as). Quba daarentegen wel.

Er zijn twee verhalen over hoe de bouw van de moskee verliep: de eerste was dat de Profeet ﷺ een grote cirkel trok en zei, hier moet de moskee gebouwd worden, en de andere is dat Ammaar ibn Yaasir, zoon van Sumaya, de eerste martelaar in de Islam, met zijn eigen handen de moskee bouwde. Hoe dan ook, wat zeker is, is dat de Profeet hielp met de bouw van de moskee, en dat hij geen speciale behandeling van anderen wenste.

Het tweede scenario met betrekking tot de bouw kun je zien als een soort beloning van Allah voor Ammaar, voor zijn volharding voor wat hij had meegemaakt in Mekka met het verlies van zijn ouders. Daarnaast zit er ook een  kant van psychologische verwerking aan het bouwen van deze moskee door Ammaar. Hij had immers niets meer toen hij Mekka verliet. Vader vermoord, moeder vermoord… zijn familie was weg. Daarom had juist hij behoefte aan deze moskee, aan de plek waar de ‘andere’, de geloofsfamilie is. Waar je veilig bent en je je veilig voelt en waar je zonder problemen kunt samenkomen.

En het is deze masjid Quba die eigenlijk een blauwdruk is voor de manier waarop moskeeën over de hele wereld gebouwd dienen te worden en zouden moeten functioneren. Allah zegt namelijk in soera Taubah:

Een Moskee gebouwd op Taqwa vanaf de eerste dag dat het gebouwd werd heeft meer recht voor jou om in te bidden. Daar zijn mensen die er van houden zichzelf te reinigen, en Allah houdt van hen die zich reinigen. (9:108)

Ziehier de zegening die de moskee van Quba bij zich draagt: het is een moskee die als fundament Godsbewustzijn heeft en niets anders. De muren, de kalligrafie, de kroonluchter en het tapijt van een moskee zijn niets waard op zich, het draait om de mensen die samenkomen omwille van God op die plaats. Deze mensen, de mensen van de Quba-moskee, zijn mensen die van reinheid houden, zowel van binnen en van buiten. Het zijn, zo zegt Allah dus, uiteindelijk de mensen die de moskee maken, en niet zozeer de moskee zelf. En dat is iets waar we vaker bij stil zouden mogen staan hier in Nederland. Hoe vaak horen we dat moskeeën zich opsplitsen omdat ego’s weer botsen, hoe vaak zien we dat mensen hun zin doordrijven om het grootste duurste mooiste project te realiseren. De moskee is geen prestigeproject maar een plek die vanuit taqwa geboren moet worden en vanuit ditzelfde Godsbesef tot wasdom moet komen. Dat kan alleen door de mensen in de moskee centraal te stellen en daar ook de rechten en plichten van broeder- en zusterschap op toe te passen.

De Profeet ﷺ bleef uiteindelijk vier nachten in Quba, waar zijn familie van zijn moeders kant (banu najjar) verbleef, voordat Ali in Quba aankwam en hij ﷺ naar Medina vertrok. Op vrijdag ging de Profeet ﷺ verder naar Medina toe en liet Quba achter zich, maar het had een speciale plaats in zijn hart. Iedere zaterdag ging hij namelijk van Medina naar Quba om daar te bidden. Ma shaa Allah. Deze moskee is een speciale moskee vanwege de zegeningen die het met zich meebrengt. De Profeet ﷺ zei: “Een ieder die thuis wudu verricht en dan naar Masjid Quba gaat om er twee rakaat te verrichten, hij zal beloond worden met dezelfde beloning als een Umrah.”

Toen de Profeet ﷺ in Quba verbleef, vertelde hij de moslims iets speciaals. Hij gaf hen fantastisch advies om een complete moslim te worden in een paar stappen: “O mensen, geef elkaar de vredesgroet, geef de hongerige eten, eer de familiebanden, sta in gebed wanneer de mensen slapen, op deze manier zal je het paradijs binnengaan.”  Het mooie is dat de eerste drie te maken hebben met zorg dragen voor en jouw relatie met ‘de ander’ in de samenleving… mooie gedachte om eens in de praktijk te brengen deze Ramadan.

 

Jouw Dagelijkse Dosis 2015 / 1436:

Ronald Abu Noor Jannah was net twee maanden oud toen het Nederlands elftal haar tweede WK finale op rij verloor. In 2000 bekeerde hij zich als student tot de Islam. Hij studeerde lang en met veel plezier. Hij bestudeerde de Islam (met name sharia/fiqh) bij verschillende shuyukh in Australië, Egypte en Nederland, waar hij een liefde voor het boek van Allah ontwikkelde die vele malen groter en oprechter is dan zijn affaires met Facebook en Twitter. Naast deze lessen, waar hij letterlijk uren op de grond mocht zitten en thee moest maken, heeft Ronald ook zijn MA in Islamic Studies gehaald aan de Islamitische Universiteit Europa. Niet alleen mag Ronald in het dagelijks leven super papa (proberen te) zijn voor drie schatten van dochters maar doceert en leert hij ook nog eens. Ronald Abu Noor Jannah is een van de khatiebs (vrijdagprekers) bij Moskee At taqwa van EuroMoslim in Amsterdam Osdorp, waar de vrijdagpreken (als hij imam is) in het Nederlands zijn. Kom gerust eens langs in de moskee of op Twitter @abunoorjannah

Lees andere stukken van Ronald