Voorpagina Algemeen, Wetenschap

To donate or not to donate?

To donate or not to donate? That was the question voor een lange tijd onder de moslims. Voor mij was het al een hele tijd duidelijk dat het toegestaan is. Waarom zou het niet toegestaan zijn? Je helpt er toch mensen mee? Maar toch zijn de meningen verdeeld … waarom?

Omdat de Islam er direct niets over zegt, indirect wel…

Om maar een radicale scheiding te maken, zijn er twee meningen met een kort-door-de-bocht onderbouwing van mij:

1 – niet toegestaan

Hier wordt beredeneerd vanuit de optiek dat de Schepping van Allah (swt) heilig is en dat je daar niet aan hoort te zitten.

2 – toegestaan

Hier wordt dit onderwerp bekeken vanuit de huidige moderne samenleving, waarin bij het doneren geen sprake is van het onteren van het lichaam. Daarnaast geldt in de Islam altijd de regel: "Nood breekt wet".

MAAR ik las op deze weblog dat we er eindelijk uit zijn:

DRIEBERGEN – Moslims mogen organen en weesfel doneren. Dat bleek uit de slotverklaring op het symposium Islam en orgaandonatie dat zaterdag in Driebergen is gehouden.

De verklaring is gebaseerd op het standpunt van de meeste schriftgeleerden in islamitische landen. Zij stellen dat er geen belemmeringen bestaan tegen donatie.

Het Contactorgaan Moslims en Overheid en de Sjiietische Islamitische Raad Nederland roepen hun achterban op positief te staan tegenover orgaandonatie en zich te laten registreren.

Bron: RTV Utrecht

Dus Nederland: We hebben bijna 1 miljoen potentiële alcoholvrije donors met paspoort erbij… doneerse fi sabilillah!