Voorpagina Algemeen

Beledigende prenten van de Profeet Mohammed

Er is nogal wat commotie ontstaan nadat een Deens blad humoristisch bedoelde spotprenten van de Profeet Mohammed (vrede zij met hem) plaatste. Daarin werd hij onder andere als een terrorist afgeschilderd. Nou is dit soort humor niet echt ongewoon meer in Europa, maar langzamerhand zal men toch ook wel beseffen dat de grap er nu wel van af is.

Inmiddels hebben de Saoedische en Libische regering haar ambassadeurs terug gehaald. En lijken Scandinavische bedrijven, waaronder één van Europa’s grootste zuivelfirma’s, de dupe te worden van een grootschalige boycot in de Golfregio. Ze hebben dan ook het betreffende blad gevraagd om excuses aan te bieden, omdat het misschien toch iets te ver gaat. Als moslim in Europa denk ik wel te weten wat de hier geldende normen en waarden zijn. In veel zaken vind ik de Westerse beschaving dan ook een beschaving waar de rest van de wereld heel veel van kan leren: De sociale zorg voor haar bevolking, de religieuze vrijheid, het belang van onderwijs, om maar wat te noemen.

Maar één ding begrijp ik nog altijd niet: Het bewust beledigen en kwetsen en dat dan verbergen onder de mom van vrijheid van meningsuiting. Maar daar blijft het niet bij, men is er ook nog trots op! Dat het de sfeer in de maatschappij verziekt of zelfs voor fricties in de samenleving zorgt, neem men dan maar voor lief. Zolang wij maar de vrijheid hebben om te beledigen.

Als men beseft dat de Profeet Mohammed (vrede zij met hem) voor de meeste moslims belangrijker is dan hun eigen vader of moeder, dan moet men zich wel kunnen voorstellen hoe hard zo’n belediging aankomt. De humoristen onder ons moeten maar eens proberen zo iemands moeder te beledigen om te zien wat voor reactie men krijgt. Ik denk dat men dan in veel gevallen niet meer fysiek in staat is om dat na te vertellen.

Een mens bestaat nou eenmaal uit emoties en gevoelens, en woede hou je niet altijd in toom, zeker niet als je meest dierbare wordt uitgescholden. En niet alle moslims zijn even goed in staat om te reageren zoals de Profeet Mohammed (vrede zij met hem). In het begin van zijn profeetschap kwam hij terecht in het plaatsje Taif. Door de vijandigheid van het volk aldaar werd hij er weggejaagd, onder begeleiding van beledigingen, aanvallen en viezigheid. Hij reageerde daarop slechts door te vragen om vergiffenis en genade van God voor deze mensen.

De reacties van de moslims op de nieuwe hedendaagse beledigingen vallen mij dan ook heel erg mee. Ontbinden van diplomatieke betrekkingen en een boycot van producten zijn vrij beschaafde maatregelen als signaal van afkeur van deze vorm van humor. Kennelijk is men in Europa nog op zoek naar de grenzen. Als de Golfregio nou even de oliekraan dichtdraait als boycot, dan denk ik dat we de grenzen snel gevonden hebben.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van