Voorpagina Ingezonden, Islam

Reactie op bericht Sunni Instituut over Sjiieten

De redactie ontving onderstaand bericht van een persoon die anoniem wenst te blijven.
De mening in dit bericht weerspiegelt niet noodzakelijk de mening van Wij Blijven Hier!, maar de mening van de persoon die dit ingezonden heeft.

Het Sunni Instituut postte gisterenavond onderstaand bericht met betrekking tot een hoax die momenteel op sociale media verspreid wordt:

Ik ben altijd verheugd om te zien dat mensen kritisch naar berichten en foto’s kijken die verspreid worden op (sociale) media. Ik ben echter verbolgen om te lezen dat een moderator van het Sunni Instituut meespeelt met het politieke machtspel waarbij verdeeldheid (fitna) wordt gezaaid binnen onze ummah tussen Soennieten en Sjiieten. Wanneer enkele mensen reageerden op de uitspraken over Sjiieten, werden zij van een “gebrek aan intellect” en een “onvermogen aan begrijpend lezen” verweten. Nadien werden alle kritische commentaren verwijderd. Ik laat u zelf oordelen.

Laten we de ophefmakende zin even bestuderen:

Zulke valse foto’s en berichten worden doorgaans verspreid door Sjiieten die laster en smaad als aanbidding zien.

Ten eerste beschrijft een moderator van het Sunni Instituut een volledig religieuze sociale groep – nl. Sjiieten – als personen die doorgaans valse foto’s en berichten verspreiden. ‘Doorgaans’ betekent volgens de Van Dale “meestal, in de regel”. Het bewust verspreiden van valse informatie is een andere formulering voor ‘liegen’. Is deze uitspraak niet  beschuldigend, veralgemenend en vooral stigmatiserend? Zijn de Sjiieten niet even divers en heterogeen als de Soennieten?

Ten tweede voegt een moderator van het Sunni Instituut in de bijzin er aan toe dat Sjiieten “laster en smaad als aanbidding zien”. Er zijn amper woorden die kunnen beschrijven hoe aanstootgevend en polariserend deze uitspraak is. ‘Laster’ en ‘smaad’ zijn synoniemen en betekenen opnieuw volgens de Van Dale “het opzettelijk aantasten van iemands eer en goede naam door smaad”. Deze zaken zijn wettelijk verboden en strafrechtelijk vervolgbaar. Meneer de moderator, gelooft u werkelijk dat dit een correcte beschrijving is van onze moslimbroeders- en zusters? In een reactie voegt een moderator toe dat niet enkel laster en smaad maar blijkbaar ook “vervloeken en uitschelden” zaken zijn die Sjiieten als aanbidding beschouwen. Hebt u bewijzen, bronnen, getuigenissen van Sjiieten en hun vertegenwoordigende organisaties die dit bevestigen? En zelfs indien dit zo is, is dit de correcte wijze als moslim om de ander op hun fouten te wijzen?

Dit is ook een wij-zij verhaal, eentje waar veel geëngageerde mensen en organisaties, inclusief Wij Blijven Hier!, in België en Nederland al jaren tegen strijden. Laat u niet meeslepen in de geopolitieke en strategische machtspellen tussen Saoedië Arabië en Iran, die het verhaal van soennieten versus sjiieten graag als een conflictverhaal vertellen. De islam is één, moslims zijn één. Al-hamdoellillah. De ummah zou niet op deze manier – namelijk door ons zelf van binnenuit – verdeeld mogen worden. Moge Allah swt ons verenigen en naar het juiste pad leiden.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie