Voorpagina Gastarbeiders, Politiek

Hamas en de Palestijnse verkiezingen

Mohammed Cheppih is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

De discussie die hier op deze site uitbrak aan de hand van mijn stuk over de Palestijnse verkiezingen vond ik erg interessant en het ging over het algemeen best netjes. Zo hoort een discussie naar mijn mening te zijn! Laten we vooral van mening verschillen maar blijf wel het respect opbrengen voor de ander en zijn mening.

Betreft het onderwerp hoop ik wel dat degenen die hier een mening over hebben, deze mening ook kunnen onderbouwen en de ontwikkelingen daar echt volgen. Hoe moeilijk dat ook kan zijn, gezien het feit dat er jammer genoeg daar niet zoveel over op de Nederlandse televisie komt en je het uitgebreide nieuws wel van de Arabische of Engelse zenders af moet halen.

Daar zie je day by day hoe het eraan toe gaat met het proces ter plaatse na de verrassende verkiezingsuitslag en laat ik het volgende punt naar voren brengen. Hoe gek het ook klinkt, Hamas krijgt zo wel haar legitimiteit en het is natuurlijk erg mooi dat een verzetsorganisatie tegen ieders verwachtingen op deze manier toch wordt beloond voor haar lange strijd. Niemand wilde voorheen iets te maken hebben met Hamas, sterker nog tot vandaag de dag is het strafbaar en wat doet de EU, de VS en zelfs Israel? Ze zijn wel degelijk bereid met Hamas te praten, tegen hun principes in, op voorwaarde dat Hamas haar statuten bijstelt.

Dat is op zich helemaal geen slecht idee. Nu moeten we alleen nog leren ons gelijk te behalen zonder met geld op tafel te smijten en het een van het ander te laten afhangen! Iedereen heeft het namelijk over het dichtdraaien van de geldkraan, zodat ze vanzelf wel bijdraaien. In een gezonde situatie zouden ze dit chantage noemen, maar dat geldt niet voor iedereen. Zoals de schrijver van Animal farm zei: ‘All people are equal but some are more equal than others’.

Wat ik wel merk in deze discussie, is dat we aardig eenzijdig zijn… erg zwart wit. Het is Hamas die geen vrede wil, het is Hamas die op het matje geroepen moet worden, het is Hamas etc. etc. Aan de andere kant is het weer Israel die onrechtvaardig is, het is Israel die gewelddadig is. Om maar een niet-Islamitische uitdrukking te gebruiken: we moeten met z’n allen wat water bij de wijn doen dan komen we er allemaal wel (hopend dat Hamas deze uitdrukking niet te letterlijk zal nemen).

Hamas is een sterke organisatie en alles behalve arm. Vergeet niet dat de meeste verzetsorganisaties (kijk maar naar Spanje en Ierland) een millitaire- en een politieke tak hebben en die zijn op geen manier met elkaar verbonden. En wie zegt dat Hamas geen vrede wil? Maar betekent vrede, dat de ander je opvreet? Wat heeft vrede dan nog voor zin? Hamas streeft wel degelijk naar vrede maar naar een rechtvaardige en gelijkwaardige vrede waarin de verschillende partijen op dezelfde manier worden bejegend en de kans krijgen om met dezelfde middelen aan zichzelf te werken.

Ik ben het eens met degene die zei in de discussie dat Hamas een veel betere gesprekspartner kan zijn van de Israëliërs, mits beide partijen daarvoor openstaan. Op dit moment vraag ik mij af, hoe het met Algerije verlopen zou zijn als de verkiezingen in 1992 niet ongeldig werden verklaard nadat een Islamitische partij de meerderheid had behaald in democratische verkiezingen? We kennen nu namelijk alleen het scenario dat na dit gebeuren meer dan 150.000 mensen zijn geslacht om maar niet te spreken over de mensen die gevangen zijn gezet, gemarteld, etc.

De trend is gezet dat in de Islamitische wereld de bevolkingen de islam-hoek induiken. De vraag is alleen of zij daar recht op hebben. Het recht om een eigen mening te hebben of moeten wij die voor ze bijstellen wanneer wij het er niet mee eens zijn zoals Frankrijk bij Algerije heeft gedaan.

Laten we hen een eerlijke kans geven, kijken hoe het met Hamas gaat aflopen en daar voor altijd onze les uit trekken.


Mohammed Cheppih staat bekend om zijn uitgesproken mening. Momenteel houdt hij zich bezig met Steunpalestina.nl. Een organisatie die de Palestijnse zaak steunt.

Mohammed Cheppih (Oujda, 1977) is een Nederlands imam én spreker van Marokkaanse afkomst. Hij studeerde aan de Islamitische universiteit van Medina.

Lees andere stukken van