Voorpagina Bekeringsverhaal, Ervaringen, Fictie, Islam, Islam voor dummies, Lifestyle, Maatschappelijk, Media, Persoonlijk, Samenleving, Spiritualiteit

Een islamitische verrassing – één jaar later!

“Maar moslims willen toch eigenlijk alle ongelovigen vermoorden? Het staat in uw Koran”.
Even diep ademhalen, vriendelijk blijven glimlachen en rustig antwoord geven. Volgende vraag: “Ayaan Hirsi Ali zegt dat uw Profeet een pedofiel was. Vindt u dat ook?” Het flitst door mijn hoofd: zal ik hem keihard op zijn smoel meppen of ook deze maar weer rustig beantwoorden? Ik ben netjes opgevoed door mijn ouders, en kies voor de laatste optie.

Naar aanleiding van het uitgegeven van mijn roman Een islamitische verrassing, geef ik zo nu dan een lezing. Ik probeer tijdens lezingen antwoord te geven op de vraag of het in onze moderne tijd nog wel rationeel en logisch is om in God te geloven en zo ja, waarom dan voor de islam te kiezen. Doorgaans reageert het publiek positief, maar af en toe word ik geconfronteerd met minder leuke vragen, zoals de twee vragen hierboven. Ik heb soms het idee dat deze vragenstellers tijdens de lezing amper luisteren en verheugd het moment afwachten waarop zij in de gelegenheid worden gesteld mij eens flink ‘de waarheid’ te vertellen.

“… moslims worden dagelijks overstelpt met keiharde, ongenuanceerde en pijnlijke opmerkingen over de islam en onze profeet. Ik vond het heerlijk ook eens ongenuanceerd over de materialistische levensstijl van een deel van onze landgenoten te schrijven …”

Een islamitische verrassing is vorig jaar uitgekomen. Ik heb deze roman geschreven om niet-moslims op een toegankelijke manier iets over de islam te vertellen. Veel van de gangbare vooroordelen zitten in het boek verwerkt. Het verhaal gaat over een Nederlandse studente, Lisa, die voor haar studie informatie nodig heeft over de islam. Tot haar verbazing merkt ze dat de islam heel anders is dan ze altijd gedacht heeft. Na veel lezen en gesprekken met verschillende moslims besluit ze zich te bekeren. Dit leidt, in haar directe omgeving, tot heftige reacties.

Vanuit islamitische hoek heb ik, naar aanleiding van de publicatie van het boek, veel positieve reacties gekregen. Voor velen was het een verademing een roman te lezen waarin de islam eens positief uit de verf komt. Met name van bekeerlingen kreeg ik zeer persoonlijke en emotionele reacties. Zij vonden het een herkenbaar verhaal en een ideaal boek om aan familie en bekenden te geven.

Uit mijn eigen niet-islamitische kring kreeg ik ook positieve reacties. De meesten vonden het leerzaam en leuk een kijkje te krijgen in de Nederlandse islamitische gemeenschap. Via via heb ik een paar negatieve reacties gekregen. Ik zou de islam te veel verheerlijken en de westerse maatschappij te kort doen. Ik schrijf in de roman inderdaad tamelijk kritisch over onze westerse consumptiemaatschappij. Maar moslims worden dagelijks overstelpt met keiharde, ongenuanceerde en pijnlijke opmerkingen over de islam en onze profeet. Ik vond het heerlijk ook eens ongenuanceerd over de materialistische levensstijl van een deel van onze landgenoten te schrijven en over het arrogante idee dat onze maatschappij de best denkbare samenleving is. Blijkbaar raakte dat een gevoelige snaar bij sommigen. (…) In het Westen hebben veel mensen het idee dat de maatschappij waarin wij leven, de westerse vrije samenleving, de meest ideale maatschappij is. Alle landen ter wereld zouden het Westen als voorbeeld moeten nemen. Wat is die westerse vrijheid eigenlijk? Is die het wel waard om als voorbeeld te nemen? (…) Deze maatschappij is langzaam aan het verloederen omdat er geen duidelijke morele richtlijnen zijn. (…)

Het boek heeft in de media (De Moslim Omroep en FunX uitgezonderd) niet veel aandacht gekregen. Daarom heb ik mijn doelgroep die ik tijdens het schrijven voor ogen had, de niet-moslims, slecht bereikt. Verschillende kranten en tv redacties reageerden in eerste instantie enthousiast op mijn betoog dat dit boek in de hele maatschappelijke discussie rondom islam een positief en alternatief geluid laat horen. Maar het bleef bij vage toezeggingen en je hoort nog wel van ons.

Desondanks ben ik ervan overtuigd dat de roman via via zijn weg naar de niet-islamitische lezers gaat vinden. De één zal er wat van leren, de ander zal het als islamitische propaganda betitelen. Maar zelfs degenen die zich niet in het verhaal kunnen vinden, zullen het boek als een page-turner ervaren.


Frederica Hugenholtz is geboren en getogen in Zeist. Ze is al heel lang getrouwd met een Syrische man wat bewijst dat gemengde huwelijken wel succesvol kunnen zijn. Twintig jaar geleden bekeerde zij zich tot de islam uit overtuiging dat de islam de antwoorden geeft op alle grote levensvragen. Voor haar studie economie aan de Erasmus Universiteit verhuisde ze in 1989 naar Rotterdam waar ze nooit meer is weggegaan. Haar Zeisterse accentje is ze nog niet helemaal kwijt, waardoor ze regelmatig complimentjes krijgt van onbekenden dat ze zo netjes Nederlands spreekt. Na haar studie heeft ze bewust gekozen voor het full time moederschap, waarvan ze geen moment spijt heeft gehad. Frederica houdt van discussies over politieke en maatschappelijke vraagstukken en kan zich enorm opwinden over alle onwaarheden die er geschreven en gezegd worden over de islam.

Lees andere stukken van Frederica