Voorpagina Cultuur, Lifestyle, Maatschappelijk, Media, Opinie, Politiek, Racisme, Samenleving

Column Khadim Zaman | Wie heeft jou geleerd jezelf te haten?

Integratie of beter tóch assimilatie? Dat is een vraag die ik als Nieuwe Nederlander nu al tientallen jaren hoor.

Het probleem is dat wij als Nieuwe Nederlanders zélf meegaan in de discussie, en actief meedebateren of het het ene of dat het het andere zou moeten zijn. Maar die keus is vals. Wij hoeven als Nieuwe Nederlanders helemaal niks. Beiden opties nemen als uitgangspunt de dominante groep, in ons geval, de Inheemse Nederlanders. Men gaat ervan uit dat een Nieuwe Nederlander de keuze moet maken om óf te integreren (je mag een beetje van je eigen identiteiten houden) óf assimileren (lever je eigen identiteiten in).

Maar je moet hier een stap terug doen, en uit die kaders, die voor je geschapen zijn, stappen. Kaders waarbinnen de discussie gevoerd lijkt te -moeten- worden. En als je die stap terug hebt gezet, zie dan hoe opeens helder wordt dat beide opties überhaupt niet gevraagd mogen worden aan een Nederlander.

Vraag jezelf af of een Inheemse Nederlander die vraag óók gesteld wordt? Waarom zou haar of zijn identiteiten leidend moeten zijn? Waarom zou de ene Nederlander zijn of haar identiteiten moeten inwisselen voor die van een willekeurig ander groep Nederlanders? Vanwege aantallen? Onzin natuurlijk!

Nee, de enige reden waarom dat gevraagd wordt is omdat het kan. Omdat de dominante groep (Inheemse) Nederlanders allerlei platformen, media en instituten domineren en denken dat de bubbel van -witheid- waarin zij leven vanzelfsprekend de wereld van de ander moet zijn. Nee dank je!

Dus, als je deze discussie wilt voeren, dan moet je niet proberen een antwoord te vinden uit de twee (valse) uitersten ‘integratie’ en ‘assimilatie’, maar moet je je afvragen wie jou heeft geleerd dat je niet jezelf mag zijn? Dat het leven, zoals -jij- dat zou willen leven, geen optie is. Dat je in plaats daarvan je hele leven lang gedoemd bent om als een treurig circusaapje een dansje te blijven doen voor een wispelturig publiek dat -elke- keuze uiteindelijk zal weigeren te accepteren, om het simpele feit dat jij ‘anders’ bent. En dat in hun ogen altijd zal blijven, hoe goed je ook je best doet, in welke bochten je jezelf ook wringt, door hoeveel brandende hoepels je ook springt. Je moet je afvragen waarom jouw leven als (Nieuwe) Nederlander wordt geproblematiseerd? En belangrijker nog, je moet je afvragen waarom jij als Nieuwe Nederlander meegaat in deze verziekte discours die nu al decennia duurt? Jij als Nieuwe Nederlander moet je afvragen wie jou heeft geleerd om jezelf te haten?

Was getekend,
Khadim Zaman

Illustratie: John Hain | via pixabay.com

Khadim Zaman is het alter ego van Tarik Diamane. Khadim heeft een gruwelijke hekel aan sociale onrecht. En zoals het elke goede Social Justice Warrior (SJW) uit de 21ste eeuw betaamt is zijn voornaamste wapen een laptop, een goede Wi‍-Fi-verbinding en een flinke dosis bijtende sarcasme. O ja, en groene thee. Heel veel groene thee!

Lees andere stukken van Khadim