Is het niet vreemd dat de dominante meerderheid bepaalde aspecten van jouw identiteit wél accepteert en over anderen heel moeilijk doet?
Daar heb ik een theorie over, maar voordat ik deze met jullie deel, laat ik hier absoluut duidelijk over zijn (en mensen die mij een tijdje volgen zullen dat kunnen beamen): over géén enkele aspect van mijn identiteit valt (terecht) door de dominante groep over te soebatten. Ik heb al eerder gezegd: mijn identiteit is géén democratie waar heel Nederland over mag stemmen. Ik, en alleen -ik- ga daar over!
Wel nu, dan hier mijn theorie. Deze luidt als volgt: de mate waarin een dominante meerderheid bepaalde aspecten van een minderheidsgroep accepteert, is afhankelijk van de mate waarin deze aspecten van de minderheidsgroep kan controleren en domineren.
Dus een broodje shoarma is oké, want je bent zélf klant en je kunt zélf besluiten wel of niet een broodje te bestellen bij Ali’s Shaormatheek om de hoek. Dat geeft je macht (voor jouw gevoel) en daarmee wordt het ‘broodje shoarma’ makkelijker te accepteren als toevoeging aan de ‘gezamelijke cultuur’.
Echter, een gebed dat iemand richt aan zijn schepper, is iets waar je helemaal niks over te zeggen hebt. Ook al vindt je het helemaal niks dat je buren een ‘vreemde religie’ aanhangen, wat kun je er aan doen? Niks toch? Nou, nee, héél veel zelfs.
Je kunt bijvoorbeeld grijpen naar ‘uiterlijkheden’, waardoor je toch (wederom, voor jouw gevoel) indirect invloed hebt, en dat ‘vreemde element’ in je samenleving kunt controleren en domineren. Bij ‘uiterlijkheden’ moet je denken aan bijvoorbeeld klagen over het geluidsniveau van de ‘athan’ dat uit de luidsprekers komt van je lokale moskee op vrijdag. Of de ‘drukte’ die tijdens het vrijdagsgebed rondom moskeeën te constateren is. Of Fatima die vanzelfsprekend niet ‘objectief’ kan zijn, wanneer ze als politie-agent of rechter een hijab wil dragen.
En zo zijn er volgens mij echt heel veel zaken die wél of niet geaccepteerd worden, afhankelijk van de mate waarin de dominante groep er invloed op kan hebben. Hoe meer ik er over nadenk, hoe meer ik het om me heen zie.
Maar goed, het is een theorie. Uiteraard staan er hordes Geenstijl-figuren en apologeten van de gevestigde orde al klaar met hun bijdehante reacties, maar ik ben geïnteresseerd in mensen die op een eerlijke manier gaten kunnen schieten in mijn theorie.
Alvast bedankt voor jullie constructieve reacties.
Was getekend,
Khadim Zaman
5 Reacties op "Column Khadim Zaman | Identiteit: broodje shoarma is wél oké!"
Misschien zou de auteur zich eens wat meer in de Nederlandse/Europese cultuur moeten verdiepen. Dan zou hij er achter kunnen komen dat we onze portie religieuze waanzin al hebben gehad. Nu komt religie over als een vriendelijk lachende verkoper in een bazaar, maar we weten hier als geen ander waar religie toe in staat is zodra het macht heeft. Van de Inquisitie tot aan heksenverbrandingen, van Antisemitisme tot aan massaal kindermisbruik binnen de Katholieke Kerk, van de vervolging van Galileo omdat hij beweerde dat de aarde rond was en niet het middelpunt van het heelal, maar de zon, tot aan oorlogen, vele vele oorlogen. Je hebt hier alle vrijheid om je religie te bedrijven, zelfs een religie die beweert dat getallen het werk van de duivel is, zolang het mij (en met mij vele vele anderen) niet in de weg zit.
Immigranten willen en moeten geld verdienen dus het meest voor de hand liggende zijn restaurants en kleine winkels. Die zie je dus ook het meest en het eerst geopend worden. Dat is hier niet anders dan elders. In de USA is zie je bergen kleine Koreaanse winkels en Thai, Indiase, Koreaanse, Mexicaanse restaurants.
Dat hele gewauwel over controleren van jouw identiteit is gewoon iets dat in je eigen psychose rondwaart. De rest van ons vind het gewoon een lekkere hap. That’s it.
Khadim is an social justice warrior; that says it all. Too much time on his hand. Would be better of selling “broodje shoarma” and earning an honest buck.
Ja man ze willen alles controleren… zucht. Weet je dat veel zogenaamd Turkse producten die je tegenwoordig in de grote Nederlandse supermarkten kunt kopen gewoon door Duitse en Nederlandse boeren en fabrikanten worden geproduceerd? :)
Nederlanders willen alles controleren… Foe Jong Hai, Bami, Tulpen.. Nederland is een wereldmacht geweest voor je het vergeet. In Turkije en Japan zie je dezelfde mentaliteit als het op buitenlandse eigenaardigheden komt. Dat eigenen ze helemaal toe en maken het deel van hun cultuur ;)
Hoi Khadim!
Met veel interesse lees ik jullie site en ik vind het fijn om zo (hopelijk) iets meer over mijn Moslim broeders en zusters in Nederland te weten te komen. Het is in ieder geval verfrissend om een tegengeluid te horen.
Wat ik graag kwijt wil is dat ik mij als ‘(blonde) hollandse’ (ik vind het verschrikkelijk, en hopelijk is het heel gauw onnodig, om mij zo aan te duiden, maar goed) vaak toch aangevallen voel door de toon in je stukken. Dan lees ik het stuk vaak nog een tweede of derde keer om te kijken of dat gevoel weg gaat, of ik je dan misschien beter begrijp.
Je grootste bezwaar tegen ‘de hollanders’ of ‘de gevestigde orde’ is dat ‘zij’ jou als inhumaan, minderwaardig, etc zien, en dat ze alle moslims over een kant scheren. Tenminste, zo komt het op mij over, verbeter me alsjeblieft als ik het fout heb!
Het idee dat ik daarbij vaak in jouw stukken krijg is dat jij ‘hen’ ook over één kant scheert. En daarmee draag jij, in mijn mening, mee aan het “wij-zij” denken en daarmee aan het creëren van kampen in plaats van verbroedering.
Ik heb nog geen dag van mijn leven kwaad gedacht over moslims of de Islam. Ik zie ieder mens als een eigen persoon, verbonden met en losstaand van hun afkomst, religie, stad of dorp, familie, sexuelke geaardheid etc. en ik ben van plan dat tot aan mijn dood te doen.
Ik ben deze site gaan lezen uit interesse en vanuit mijn behoefte aan verbondenheid en verbroedering binnen alle diversiteit die er in dit land (en over de hele wereld) bestaat. Maar ik krijg bijna het idee dat ik niet welkom ben hier. Nogmaals, verbeter mij als ik het verkeerd begrijp!
ik wil je graag laten weten dat niet iedereen in het “wij-zij” denken is vervallen en ik wens je uit de grond van mijn hart heel veel succes met het bereiken van al je nobele doelen en ik hoop dat je heel veel vredelievende, open, tolerante, aardige en wijze mensen ontmoet, met welke (religieuze) achtergrond of identiteit dan ook.