Voorpagina Algemeen, Buitenland, Gastarbeiders, Maatschappelijk, Opinie, Politiek, Racisme, Samenleving

Column Khadim Zaman | Binnenlandse haatpolitiek leidt tot opzeggen verdrag met Marokko

Het asociatieverdrag tussen Marokko en Nederland zal worden opgezegd. Na de Tweede Kamer gaat nu ook de Eerste Kamer in meerderheid vóór het opzeggen van het verdrag stemmen.

Dit zijn de twee belangrijkste struikelblokken:

1. Marokko eist dat het Sahara-gebied mee wordt genomen in het verdrag. Nederland weigert dat.
2. Nederland wil nieuwe uitkeringen, voor Nederlanders die in Marokko verblijven, verlagen. Marokko weigert daar akkoord mee te gaan.

Beide landen spelen dus, over de ruggen van burgers, hoog spel. Marokko wil om geo-politieke reden niet inbinden. En Nederland wil om etno-politieke reden haar zin krijgen.

Marokko heeft wat dat betreft een wat gemakkelijker positie. Als dit verdrag sneuvelt, dan zal later indirect, via de EU, er toch een nieuw verdrag komen met alle EU-landen, inclusief Nederland.

Maar wat is de winst voor Nederland eigenlijk?

Zoals gezegd de enige ‘reden’ die ik zie is etno-politiek van aard. Daarmee bedoel ik heel simpel: het is politiek scoren als je kunt laten zien dat je Marokkaanse Nederlanders ‘aanpakt’.

Dat doen de meeste partijen die vóór het opzeggen van het verdrag hebben gestemd het liefst met Marokkaanse Nederlanders in Nederland zelf. Maar het valt niet mee om de rechtstaat opzij te schuiven hiervoor. Niet dat men het niet probeert en zal blijven proberen.

Maar Marokkaanse Nederlanders die ’teruggaan’ naar Marokko om daar hun oude dag te slijten, en dat willen doen met ‘onze centen,’ dat accepteren we natuurlijk niet.

Wat levert het ons op dan?

De vraag is: om hoeveel geld gaat het dan eigenlijk? Hoeveel uitkeringsgelden gaat Nederland besparen door het opzeggen van dit verdrag?

Nou, houd je vast: het gaat om enkele tientallen uitkeringen per jaar!

Hier gaan we de komende twintig tot dertig jaar flink spijt van krijgen. Want die haatpolitici in Nederland hebben nu weliswaar hun zin, en ongetwijfeld mogen ze, naar aanleiding hiervan, onderling twee tot drie zetels ‘extra’ verdelen ten koste van de partijen die tégen gestemd hebben. Maar ik voorspel dat Marokko dit niet licht zal opnemen.

Reken er maar op dat er momenten zullen komen in de internationale betrekking dat Nederland de hulp nodig zal hebben van Marokko. Wees dan niet verbaast wanneer je dan een onwelwillende ‘partner’ tegenover je ziet staan.

Was getekend,
Khadim Zaman

Khadim Zaman is het alter ego van Tarik Diamane. Khadim heeft een gruwelijke hekel aan sociale onrecht. En zoals het elke goede Social Justice Warrior (SJW) uit de 21ste eeuw betaamt is zijn voornaamste wapen een laptop, een goede Wi‍-Fi-verbinding en een flinke dosis bijtende sarcasme. O ja, en groene thee. Heel veel groene thee!

Lees andere stukken van Khadim