Voorpagina Cultuur, Lifestyle, Maatschappelijk, Opmerkelijk

Liefde, cultuurverschillen en het gootsteenputje

Wanneer we de basis voor een duurzame liefdesrelatie beschouwen, zijn we het al snel met elkaar eens: liefde, vertrouwen, de bereidheid om compromissen te sluiten, het hebben van raakvlakken en gedeelde interesses zijn bepalend voor een gelukkige toekomst samen. Erkenning en herkenning, begrip en de veiligheid om jezelf – met al je imperfecties – te mogen zijn.

Althans, dit is iets wat als vanzelfsprekend wordt gezien voor relaties waarbij twee mensen, naast liefde, ook een en dezelfde culturele achtergrond met elkaar delen. Dat dit ook voor gemengde koppels zou gelden, is niet vanzelfsprekend. Ondanks dat er in dit land mensen met ruim 200 verschillende nationaliteiten leven, zijn gemengde relaties (nog) niet de norm. Ik realiseer me vaak pas dat ik onderdeel ben van zo’n ‘gemengde relatie’, wanneer buitenstaanders me hier voor de honderdste keer op wijzen.

Deze nieuwsgierige, en vaak o zo bevooroordeelde buitenstaanders, stellen vaak van die vreemde vragen. “Hoe is dat nou eigenlijk zo’n gemengde relatie?” Nou, ik kan je zeggen, zo’n ‘gemengde relatie’ is eigenlijk heel gewoon. “Nee, maar serieus, dat is toch wel anders?” Ik krijg soms bijna het gevoel dat ik mezelf moet verontschuldigen voor het feit dat ik wél buiten culturele kaders kan denken. Sorry not sorry.

Vaak ontkom ik ook niet aan de korte anekdotes over het zusje van de buurvrouw van de achterneef van oma bijvoorbeeld. “Die was ook met een Marokkaan…” Dat mijn vriend geen Marokkaan is doet er niet echt toe. “Ach, het is toch allemaal hetzelfde!”

Nee. Het is niet allemaal hetzelfde, maar ik twijfel elke keer weer of het nut heeft om uit te leggen dat de afstand tussen Marokko en Palestina net zo groot is als de afstand tussen Nederland en Palestina. En dat de verschillen dus net zo groot zijn. Vast niet.

Je voelt ‘m al aankomen. Wat deze nieuwsgierige bevooroordeelde buitenstaanders eigenlijk willen bewijzen aan de hand van deze anekdotes is dat een gemengde relatie gedoemd is om te mislukken. “Dat kan echt niet goed gaan, hoor!” Ja, de relatie kan inderdaad op een fiasco uitlopen. Een op de drie huwelijken in Nederland strandt per slot van rekening na verloop van tijd, dus waarom zou dat binnen gemengde huwelijken anders zijn? En nog belangrijker; wat zegt dat over mijn relatie? Niets.

Vaak ligt aan de basis van een breuk of scheiding een opeenstapeling van over het algemeen voor iedereen zeer herkenbare relatieproblemen. Maar wat je vaak ziet, is dat bij gemengde relaties deze ‘normale’ relatieproblemen vaak worden geculturaliseerd. Kunnen jullie niet communiceren? Cultuurverschil. Verschil van inzicht over de opvoeding van de kinderen? Cultuurverschil. Is de partner vreemd gegaan? Je raadt het al: CULTUURVERSCHIL! Het ligt altijd aan die verdomde cultuurverschillen.

Sommige mensen passen (bij nader inzien) simpelweg niet bij elkaar. Dat valt niet per se te wijten aan cultuurverschillen. Net zo goed als dat er binnen een relatie ruimte moet zijn voor twee individuen, behoort er binnen een relatie ook ruimte te zijn voor twee culturen. Wanneer iemand zijn eigen culturele achtergrond als superieur en dominant beschouwt of wanneer iemand de cultuur van zijn of haar partner als minderwaardig beschouwt, dan zal dat vaker wel dan niet te maken hebben met een (te) groot ego, kortzichtigheid en andere karaktereigenschappen. Niet met cultuurverschillen.

Ik kan het niet spannender maken. Zo’n ‘gemengde relatie’ is eigenlijk heel gewoon. Ik word niet mishandeld en ook niet onderdrukt. Dat ik meestal ’s avonds het eten verzorg is een praktische overweging. Dat heeft niets met cultureel ingebakken seksisme te maken. Waar achtergebleven haar in doucheputjes binnen relaties een van de grootste ergernissen vormt, is dat bij ons niet anders. Ik kan de moedeloosheid van het gezicht van mijn vriend aflezen elke keer wanneer ik mijn haar boven de wastafel borstel. We weten immers allebei wie er binnenkort met de gootsteenontstopper aan de slag mag.

Foto via Pixabay.com

Natasha Huiberts probeert bij te dragen aan een eerlijke en rechtvaardige wereld. Dat doet ze door maatschappelijke organisaties te ondersteunen bij de ontwikkeling en uitvoering van projecten en campagnes. In haar werk zijn oorlog, mensenrechten en de strijd voor rechtvaardigheid terugkerende thema's

Lees andere stukken van Natasha