Voorpagina Ervaringen, Gastarbeiders

Mekka: plaats van ontmoeting..

Roukayya Oueslati is gastarbeider bij wijblijvenhier.nl

"Wanneer een druppel van de oceaan gescheiden wordt, zal zij altijd weer eindigen in haar weidsheid."

Miljoenen mensen vertrekken ieder jaar, hun dierbaren en bezittingen achterlatend, in de periode van de Hajj terug naar de plaats waar hun religie de oorsprong heeft gevonden. Vervuld van liefde, verlangen en toewijding begint een reis, waarvan men niet weet welke sporen deze zal achterlaten. Mensen vertrekken, om terug te keren naar een pure staat, om hun innerlijk te reinigen van alle onvolmaaktheden en het geloof te versterken, vol overgave aan hun Schepper..

Woorden zullen nooit de intensiteit van de Hajj kunnen beschrijven, noch de emoties die zij teweeg brengt.

Dit jaar mocht ik een van die mensen zijn.

Alvorens naar Mekka te gaan, verbleven we een aantal dagen in Medina om de Profeet Mohammed (vzmh) te bezoeken en een aantal gebeden te verrichten in zijn moskee. De groene serene oase werkte betoverend met haar steeds veranderende lichteffecten. Ieder moment van de dag vertoonden de wolken een andere kleur. Van roze naar geel, naar blauw, om vervolgens in het avondrood weer te verkleuren naar roze en op te gaan in de  nachtelijke duisternis. Een stad, die zoveel vrede in zich droeg, was moeilijk te verlaten, maar Mekka in het vooruitzicht maakte het vertrek dragelijker.

De weg naar Mekka was lang. Eindeloze zandvlaktes werden afgewisseld door kale rotsen. Na uren reden we een van de poorten van Mekka binnen. Ik werd overweldigd door haar grootsheid. Alles aan deze stad benadrukte de nietigheid van de mens. Zowel de enorme omringende bergen, als de hoge gebouwen en de onophoudelijke stroom mensen die zich in de richting van de Kaaba begaf.

De dagen in Mekka werden gevuld met gebeden voor de Kaaba, die het centrum van de moskee vormt. En ondanks haar tijdloze universele vorm, is zij veelzeggender dan alle andere gebouwen. De Kaaba straalt permanentie uit en staat los van ieder tijdperk, iedere cultuur en ieder volk, zodat ze toegankelijk is voor iedere moslim. Uren kunnen je ogen glijden over de duizenden mensen die rondom de Kaaba lopen en in aanbidding verzonken zijn.
Naarmate de Hajj dichterbij kwam, nam de drukte toe in Mekka. Ik raakte gefascineerd door de hoeveelheid verschillende gezichten. Mensen uit alle windstreken, van China tot Afrika en Amerika hadden zich hier, op deze plaats verzameld met gezamenlijke emoties, verlangens en één gezamenlijk doel.

Tijdens Hajj verandert je bewustzijnsniveau: het overstijgt al het aardse. De dag waarop alle mensen zich verzamelen op Arafat (de berg van de genade) richten zij zich allemaal, de miljoenen mensen uit alle windstreken, slechts tot hun Schepper, de schepping intact latend en niet wetend dat zij op dat moment de essentie van het leven vormen. Het is de dag van de ontmoeting met Allah en de confrontatie met jezelf.

De Hajj is zo een  grootse gebeurtenis dat het niemand onveranderd zal laten. Het heeft een diepe indruk op mij gemaakt, zowel de mensenmassa’s, als het heersende gevoel van saamhorigheid en de intensiteit van de gebeden. Het is een geschenk om op Hajj te gaan. En iedere moslim die het zich kan veroorloven zal eens in zijn leven naar deze plaats terugkeren. Zoals een druppel die van de oceaan gescheiden wordt, altijd weer zal eindigen in haar weidsheid.
 


Roukayya Oueslati (19) studeert Algemene Gezondheidswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Haar grote passie is reizen en ze is net terug van haar bedevaart naar Mekka en Medina.