Voorpagina Cultuur, Islam, Lifestyle, Maatschappelijk, Media, Moslimhaat, Opinie, Samenleving, Spiritualiteit

Onze normen en waarden, een illusie?

Dagelijks dreunen politici, columnisten en talkshowgasten dezelfde mantra op. De fundamentalistische islam vormt een bedreiging voor onze normen en waarden. Onze manier van leven is in gevaar. Het doemscenario ziet er ongeveer zo uit: vandaag weigert een moslim zijn vrouwelijke collega een hand te geven, en morgen lopen alle vrouwen verplicht in boerka en is ons volledige democratische bestel in elkaar gestort. Daarom moeten wij onze normen en waarden beschermen.

Maar over welke normen en waarden hebben we het dan? Heeft ons land überhaupt wel normen en waarden?

Jazeker hebben we die. Opdat we het niet vergeten, benadrukken verschillende politici herhaaldelijk waar onze normen en waarden hun oorsprong vinden. Ze komen namelijk voort uit de joods/christelijke traditie.

Hoe uit die joodse traditie zich in ons land?

Het uit zich in ieder geval niet in een nationale joodse feestdag. Ook het koosjer slachten, het verbod op het eten van varkensvlees en het besnijden van mannen vinden we niet terug in het Nederlandse waarden en normen systeem. Waar komen we deze joodse gebruiken ook alweer wel tegen? Inderdaad, bij de moslims. Maar dat terzijde.

Het is zeer aannemelijk dat onze joodse traditie ontstaan is uit een dikke rechtse duim. Tenzij er wat begrippen door elkaar zijn gehusseld en met de term ‘joodse traditie’ eigenlijk de onvoorwaardelijke steun van Nederland aan Israël bedoeld wordt. Als je het zo bekijkt heeft Nederland inderdaad een hele sterke joodse traditie.

Hoe zit het dan met de christelijke traditie?

Indien wij volgens de waarden en normen van het christendom zouden leven, zou heel Nederland er als de Bible Belt uitzien. Geen seks voor het huwelijk, geen tv, verplichte zondagsrust en er zou geen één enkel bootje op de gracht te vinden zijn tijdens de Gay Parade.

Het enige wat wij van de christelijke traditie hebben overgehouden, zijn de feestdagen. Maar die zijn inmiddels zo vervormd, dat de gemiddelde Nederlander geen idee heeft waarom hij met Pinksteren in de file naar de meubelboulevard rijdt en wat hij met Pasen eigenlijk aan het vieren is. Zolang het paasei niet verstopei wordt genoemd, is hij tevreden.

Het idee dat wij Nederlanders leven volgens de joods/christelijke traditie is een lachertje. Wij zijn juist helemaal losgekomen van de normen die uit deze geloven voortvloeien en dat willen we heel graag zo houden. Ook het onlosmakelijke Godsbesef dat verbonden zou moeten zijn met een joods/christelijke traditie, is langzaam maar zeker uit de maatschappij aan het verdwijnen.

Feit is dat wij Nederlanders helemaal geen heldere waarden en normen hebben.
Is dat waarom de islam een bedreiging vormt? Omdat moslims wel een diep Godsbesef hebben? En omdat moslims wel duidelijke waarden en normen hebben die voortvloeien uit dat Godsbesef?

De islam benadrukt dat een samenleving duidelijke fatsoensregels nodig heeft, om een succesvolle maatschappij te behouden. En indien we het vaststellen van deze fatsoensregels overlaten aan de samenleving zelf, wordt het uiteindelijk een ongeregelde zooi. Dan krijg je bijvoorbeeld burgers die bij vergaderingen de spreekster onderbreken met fraaie proza als “daar moet een piemel in”.

Er is één norm waar Nederland zich wel krampachtig aan vastklampt, namelijk het recht van vrije meningsuiting en het daaruit vloeiende recht om te beledigen. En laten de moslims nou net niet van beledigen houden. Daarom wordt er gepleit voor een Europese islam, voor de gematigde moslim. Een moslim die wel Suikerfeest viert, maar de duidelijke waarden en normen van het geloof loslaat. Religie is leuk om een extra accentje te geven aan een bruiloft of begrafenis, maar al die regeltjes in het dagelijkse leven is een beetje overdreven. Moslim zijn is oké, maar wel gematigd alstublieft.

Maar dat gaat niet gebeuren. De islam gaat zich niet aanpassen aan de grillen van een maatschappij. Het is juist de kracht van de islam, en het wonder van de Koran, dat zelfs na 1400 jaar alle morele, economische, juridische en sociale richtlijnen nog steeds toepasbaar zijn. Dat klinkt fundamentalistisch, en dat is het ook. De fundamenten van de islam zijn ijzersterk.

En in plaats van oeverloos in talkshows te zeveren met anti-moslims, ex-moslims en undercover moslims over hoe gevaarlijk die fundamentalisten wel niet zijn, zouden ze beter hun hersenen eens kunnen kraken over een hele andere vraag. Namelijk hoe kan het zijn dat moslims zo vasthouden aan hun geloof en er dagelijks nieuwe, autochtone moslims bijkomen? De moskeeën zitten overvol, terwijl de kerken leeglopen. Waarom?

Niemand wordt in Nederland gedwongen om moslim te worden of als geboren moslim zijn geloof te praktiseren. Wij zijn vrij om te doen wat we willen, en toch kiezen we er bewust voor al die zogenaamde ouderwetse regeltjes te volgen. Als ik een niet-moslim was, zou ik die vraag graag beantwoord willen zien.

Meer lezen van Frederica? Ze schreef ook een boek: ‘Een islamitische verrassing’.

Foto via Pixabay.com

Frederica Hugenholtz is geboren en getogen in Zeist. Ze is al heel lang getrouwd met een Syrische man wat bewijst dat gemengde huwelijken wel succesvol kunnen zijn. Twintig jaar geleden bekeerde zij zich tot de islam uit overtuiging dat de islam de antwoorden geeft op alle grote levensvragen. Voor haar studie economie aan de Erasmus Universiteit verhuisde ze in 1989 naar Rotterdam waar ze nooit meer is weggegaan. Haar Zeisterse accentje is ze nog niet helemaal kwijt, waardoor ze regelmatig complimentjes krijgt van onbekenden dat ze zo netjes Nederlands spreekt. Na haar studie heeft ze bewust gekozen voor het full time moederschap, waarvan ze geen moment spijt heeft gehad. Frederica houdt van discussies over politieke en maatschappelijke vraagstukken en kan zich enorm opwinden over alle onwaarheden die er geschreven en gezegd worden over de islam.

Lees andere stukken van Frederica