Nog maar even en het is zover: Eid-ul-fitr, ook wel bekend als het Suikerfeest! Dé tijd om allemaal lekkers op tafel te zetten. Deze overheerlijke Eid-balletjes zijn super makkelijk om te maken en een feest om naar te kijken. Er komt geen oven bij te pas, je maakt ze snel in grote getale en er zijn maar een paar ingrediënten voor nodig. Perfect dus om deze aan je gasten te serveren tijdens het Suikerfeest. In de bruine balletjes zitten geen toegevoegde suikers, dus er is voor ieder wat wils.
Hierbij twee basisrecepten voor deze Eid-balletjes.
Recept 1: Witte kokosballetjes (25 stuks)
Nodig:
- 400 gram gecondenseerde melk
- 250 witte kokosvlokken
Meng de gecondenseerde melk met kokos vlokken in een kom (dit kan gewoon met je handen), voeg net zoveel kokos toe tot er een stevige massa ontstaat en rollen maar!
Recept 2: Bruine dadelballetjes zonder toegevoegde suiker (15 stuks)
Nodig:
- 200 gram dadels
- 100 gram amandelen
- 2 schepjes cacao
Doe alles bij elkaar in een keukenmachine, laat het mengen totdat er een stevige massa ontstaat en rollen maar!
Voor de finishing touch rol je de balletjes door verschillende verrassende toppings, bijvoorbeeld sesamzaad, pistache, framboos poeder, amandelen, cacao of kokosvlokken. Geniet ervan!
Ingezonden door Francine-Aicha.
Pssst..
Wij Blijven Hier! is het platform van de Nederlandse moslim. Wij bieden ruimte aan sterk uiteenlopende meningen en standpunten. Want waarom zou je het leven makkelijk maken als het moeilijk kan? Niet alle meningen en standpunten hier komen overeen met de onze. En anders dan je wellicht van ons verwacht, hebben wij ook niet alle wijsheid in pacht. Dus mocht je het ergens niet mee eens zijn, dan horen we het graag!
En, ben jij al Vriend van WBH?Dank voor je bezoek aan Wij Blijven Hier! Wij zijn al meer dan tien jaar hét platform in Vlaanderen en Nederland voor een authentiek moslimgeluid. Dat doen wij (het team van WBH!) met héél véél plezier en geheel op vrijwillige basis, zonder subsidies. Bewust, want we willen dicht blijven bij wie we zijn.
Wil jij samen met ons de onafhankelijkheid die wij hebben bewaren? Te gek. Dat kan door een eenmalige donatie,
maar ook door Vriend van WBH te worden middels een jaarlijkse
donatie. Dan drinken we dat kopje koffie ook samen.
Doe je mee?
Dit delen:
Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!
Lees andere stukken van de WBH Redactie
3 Reacties op "Makkelijke recepten: suikervrij voor het Suikerfeest!"
Ik kan niet begrijpen waar men de term suikerfeest vandaan heeft en wat dit eigenlijk te maken heeft met onze feestdagen in Islam. Het is een term die alleen in Nederland word gebruikt.
Als je die overdreven suikergebruik op Ied ul fitr wilt tegen gaan dan dien je eerst wat te doen aan die walgelijke naam die het feest heeft gekregen door een onwetende persoon. Die cultuur met religie heeft gemixt. Het is ook niet iets dat geasocieerd kan worden met onze religie. Wat betreft voeding daar zijn wijze lessen over te vinden in de overleveringen van de Profeet vzmh. Als we die zouden opvolgen dan was suikerziekte niet zo’n bekende ziekte in onze gemeenschap. Op gebied van voeding waarover hij advies gaf 1400 jaar terug daar komen ze tegenwoordig achter dat die voeding patroon vele voordelen heeft.
Voor degene die het niet weten, Ied ul fitr wat vertaald kan worden als kleine feest heeft totaal niets met suiker te maken. Ied ul fitr betekent niet suikerfeest maar het ”kleine feest” het is een feest ter afsluiting van de Ramadan.
Over eten daar is Allah in de Quran duidelijk over, ”overdrijf niet” (surah Al an’am vers 141)
@Abdelmajid,
Suikerfeest is de letterlijke vertaling van: Şeker Bayramı. De Turken noemen Id al-Fitr zo vanwege het uitdelen van suikergoed aan kinderen op die dag en de consumptie van heel veel zoetigheden op die dag.
Toen de eerste gastarbeiders naar Nederland kwamen heeft men destijds gewoon de Turkse naam letterlijk naar het Nederlands vertaald.
Wij, Riffijnen noemen Id al-fitr: Het kleine feest om het te onderscheiden van Id al-adha.
Zo zullen er nog veel meer benamingen zijn onder ander islamitische volkeren voor deze dag.
De letterlijk vertaling naar het Nederland zou: Het Ontbijtfeest moeten zijn.
Alvast een gezegend: Ontbijtfeest toegewenst!
@Mohammed Boubkari
Heldere uitleg aghi, dank. Jij ook een feine Eid (ontbijtfeest). :)