De woorden van rabbijn Awraham Soetendorp zijn mij sterk bij gebleven. De geestelijke leider heeft vandaag voor veel emoties gezorgd onder de deelnemers van de Interreligieuze Excursie. Jammer, dat zulke waardevolle momenten van korte duur zijn. Zijn uitspraak: " Wij kunnen van de aarde een paradijs maken, het ligt helemaal in onze eigen handen!" is misschien heel idealistisch van aard, maar draagt in zekere mate een kern van waarheid in zich. Als wij allen het niveau van vandaag bereikten waar christenen, joden en moslims op een respectvolle manier met elkaar omgingen, dan zou dat ons een stap dichterbij brengen naar een wereld vol liefde, vrede en solidariteit.
Misschien heel afgezaagd en een onmogelijk streven, maar een ijzersterk geloof in een visie kan het onmogelijke mogelijk maken. De afsluiting in de synagoge met de woorden van Mehwish Shah: "Ik denk dat God nu misschien wel met een glimlach naar ons kijkt" en de met tranen gevulde ogen van de Rabbijn deden in mijn lichaam een onverklaarbaar rilling ontstaan.
Ik hoop dat er ooit een einde komt aan de polarisatie die slechts haat, onbegrip en duisternis veroorzaakt. Am(i)en
27 Reacties op "Een moment van ontroering"
Bemoedigende post. Zelf schreef ik net een stuk in een ander forum waarin ik mijn verdriet uit over zoveel overschilligheid naar elkaar. Je stuk gaat over christenen, islamieten en joden. Maar als agnost sluyit ik me graag bij het onderliggende gevoel aan dat ik uit je post proef.
Als onze overgrootouders zouden zien over wat voor ‘vrijheid’ we aan het bekvechten zijn, zouden ze ons triest en ongelovig aankijken.
Ik snap steeds minder hoe het moedwillig beledigen kan worden weggeredeneerd door degene die je probeert te kwetsen lange tenen toe te schrijven. Of nog hypocrieter te beweren dat woorden geen pijn kunnen doen.
Woorden doen van alles. Tenminste als je in vrijheid de geluiden tot je door laat dringen en niet geforceerd wordt om met oordopjes rond te lopen. Ze kunnen extase oproepen, strelen, genezen, ziek maken en vergiftigen. Laten we toch ophouden met dooddoeners als “het valt toch allemaal wel mee wat we doen”. Om vervolgens als de reacties helemaal niet blijken mee te vallen, geschrokken en verontwaardigd naar andere oorzaken te zoeken. Zoveel boosheid, daar kunnen wij de oorzaak toch niet van zijn. Er moet iemand tegen ons samenzweren. Een superieure beschaving kan eenvoudigweg niet de schuld zijn van zoveel chaos? Waarom gaan ze niet net als het CIDI naar de rechter? Domme islamieten. En zo schuiven we onze eigen ongevoeligheid van ons eigen bordje.
Het bespotten van Mohammed staat voor een Moslim gelijk aan het bespotten van Jezus bij Christenen. En ja, we bespotten Jezus ook. We hebben Christenen geleerd in hun hok te blijven als ze niet door de wilde honden gebeten willen worden. (Ik ben christen noch moslim voor het geval iemand denkt dat ik mijn eigen kerk zit te beschermen)
De meeste islamieten willen het belangrijkste, grootste, ongrijpbare niet in een beeld gevangen zien. Ze ervaren een afbeelding als een verlies aan kracht van waar het werkelijk om gaat. Ik snap dat wel. Ik herken dat verlies aan kracht als ik te vaak een mij dierbare gebeurtenis aan derden heb moeten vertellen of als ik te vaak naar een foto heb gekeken. De foto of het verhaal gaat de gebeurtenis zelf vervangen. Dit is een van de redenen waarom islamieten geen afbeeldingen van Mohammed of Allah willen. Is het dan niet van een beschamende ongevoeligheid om ze lacherig en knipogend spotprenten te gaan voorhouden?
Mashallah, heel mooi gezegd fjord. Ik hoop dat er meer mensen zijn die dit inzien. Niet alles wat mag, moet ook… Hoe kunnen we respect verwachten van een ander, als we zelf geen respect hebben voor een ander (en dit geldt voor iedereen).
Verder ben ik onder de indruk van je uitleg voor het niet afbeelden van heiligen. Knap dat je daar (als niet-moslim) zoveel begrip voor kunt opbrengen.
Elkaar niet de hersens inslaan, normaal met elkaar praten, niet gan schuimbekken als je het met elkaar oneens bent, elkaar vriendelijk groeten, ook al is die ander een beetje anders… Het is eigenlijk allemaal heel simpel. Waarom lukt het dan toch niet?
Ik hoop zo, dat dat “als niet-moslim” spottend is bedoeld.
Ook ik als “niet-moslim” denk er nog wel eens een mooie gedachte te kunnen herkennen of zelfs zelf te kunnen bedenken.
Wie lukt het niet Maarten?
Ja maarten, soms denk ik ook net zoals jij. Het is eigenlijk zo simpel. Waarom kan het gewoon niet zo. Ik denk dat mensen het voor zichzelf gecompliceerder maken dan het eigenlijk is. Ik had vroeger een afrikaans buurjongetje. Hij was mijn beste vriend, ik kwam bij hem vaak over de vloer en hij bij mij. Ik heb nog foto’s dat ik daar was met verjaardagen en ik was de enige met een “lichte” huid. Ik heb er in die kinderjaren nog nooit bij stilgestaan dat die jongen “donker” was en dus anders. En dat ik anders was temidden van de familie. Ik zag de verschillende “kleuren” als het ware niet eens. Pas veel later toen ik naar de middelbare school ging merkte ik de “verschillen”. En dat vond ik echt heel jammer, dat ik er bij stil ging staan dat hij anders was dan ik en anders dan hij. Dat is echt heel jammer eigenlijk, want mensen maken die verschillen zelf. Al zouden die verschillen niet bestaan in huidskleur, religie of afkomst, dan zou men de verschillen gaan zien in de kleur van de ogen, in de vorm van de neus of schoenmaat, ik noem maar wat. We leven jammer genoeg in een maatschappij waar voornamelijk de verschillen worden benadrukt. Als men zich enigszins zou verdiepen, en misschien hoef je je niet eens te verdiepen maar gewoon openstaan voor verschillende dingen, dan zou je misschien kunnen inzien hoeveel overeenkomster er bestaan tussen verschillende religies, verschillende rituelen, verschillende landen, de verschillende talen. Tja, soms weet ik ook niet waarom het niet lukt Maarten. Ik blijf gewoon positief met de gedachte dat er vele mensen zijn die wel de moeite nemen om nader tot elkaar te komen met respect.
De mensen die de laatste jaren met hun geschreeuw, gedreig, gemoord de kranten vullen…
Dat is mooi geschreven: je niet bewust zijn van kleuren. Ik woon hier in het Midden Oosten en in mijn werk en dagelijks leven ben ik me meestal niet bewust van mijn culturele achtergrond. Ik leef ‘gewoon’ met de mensen hier. Maar er zijn altijd weer momenten (als mensen mij bijvoorbeeld vragen of ik uit Denemarken (deze dagen) of de VS (altijd) kom) waarop ik er weer aan herinnerd word… En we zijn natuurlijk ook in ons denken, doen en laten bepaald door onze cultuur. Alleen… Laten we elkaar in hemelsnaam een beetje ruimte vrijheid gunnen.
Amerika en Israel?
Ps als mensen vragen of je uit Denemarken komt moet je gewoon geen lange tenen hebben.
uhm christenen, moslims en joden? En de rest dan? Ik mis toch iets in dat idealisme.
Mooi gesproken. Helaas hebben Christenen, Moslims, Joden, Atheisten etc allemaal hun deel extremisten en fundamentalisten. Hun acties zullen beeldbepalend blijven voor de gehele groep en de goedwillende, vredelievende en fatsoenlijke meerderheid meetrekken in de ellende.
Zie ook http://michellemalkin.com/archives/004448.htm
Maar ook de gemiddelde Geenstijl.nl reaguurder voor de onderbuikende bureaustoel racistjes.
Tuurlijk! Amerika en Israel, de bronnen van alle kwaad! Dacht je werkelijk dat ik aan anderen dacht? Natuurlijk niet! Ben je gek. Kom maar eens kijken hier in het Midden Oosten wat voor paradijs het hier is, hoe bijzonder tevreden de mensen hier zijn, niemand hier weg wil, met volle teugen geniet van alle heerlijke vrijheden en economische voorspoed.
Vind je het ook zo fijn dat wereld zo overzichtelijk is? Zij fout, wij goed. Ikke wel.
Omdat de ene partij 25 jaar lang vriendelijk gegroet heeft en de andere partij dat ziet als zwakte en derhalve haar eigen plan trekt.
De eens vriendelijk groetende partij heeft nu zijn neus vol van de asociale agressieve groep.
Daarom.
Kijk jij meelijdend naar ons “bekvechten” tegen de Spanjaarden, Engelsen, Fransen en Duitsers? Ik niet.
Men vocht voor vrijheid. Als je vrijheid ter discussie stelt, dan schep je een precedent. Vrijheid is een absoluut begrip,je kunt niet een beetje vrij zijn. Net zo min als een beetje zwanger.
Verder kan een sporprent ook uitnodigen tot nadenken. Tot voor kort was er overigens geen enkel probleem met betrekking tot vrijheid.
Je gilt maar een end weg hoor.Ik ben niet onder de indruk maar ik wou je alleen maar laten zien dat je heus niet zo subtiel bent als dat je denkt.
En ik vind het heel vals van je in zo’n mooie topic waar de rest hand in eigen boezem steekt en het met elkaar eens is dat vrede ieders verantwoordelijkheid is ongeacht afkomst of geloof. Maar jij probeerde subtiel toch je weer met het vingertje te wijzen naar de moslims.
Beste Maarten,
ik begrijp heel goed dat het dezer dagen niet leuk is om de hele tijd te moeten uitleggen dat je geen Deen bent of Amerikaan, of dat je gewoon helemaal niet met deze hele kwestie geconfronteerd wilt worden, omdatl je er helemaal niks mee te maken hebt. Maar zo geldt dus ook weer voor heel veel “allochtonen” (ik hou niet van het gebruik van dit woord, maar goed…) dat ze dezer dagen in deze maatschappij zich vaak moeten verantwoorden voor allerlei extremistische daden die door idioten op deze wereld worden gepleegd uit de naam van de islam, terwijl denk ik weinig mensen daarmee geassocieerd willen worden. Zij (en ik dus ook) vinden het ook niet leuk om telkens te moeten uitleggen dat mijn islamitische opa en oma die zaken ook afkeuren. Dat zij ook walgen van die daden. Dat het normale mensen zijn, dat zij ook niet weten waarom sommige mensen doordraaien en bommen gooien op onschuldige mensen. Zo bestaan er denk ik gewoon teveel vooroordelen op de wereld. Dat geldt voor zowel het Midden-Oosten tegenover de Westerlingen en omgekeerd. Daarbij wil ik nadrukkelijk zeggen dat natuurlijk niet iedereen bevooroordeeld is, want ik blijf positief.
Hoezo spottend?
Misschien ligt het aan mij, maar ik vind t niet zo vanzelfsprekend dat iemand die zelf geen moslim is, zo goed begrijpt waarom heiligen niet afgebeeld mogen worden in de Islam. Er zijn tenslotte genoeg godsdiensten waarbij dit de normaalste zaak is.
Mijn post was enkel oprechte bewondering. Waarom denk je zo negatief??
Xaviera… de post van Ashraf is gebaseerd op het einde van de interreligieuze excursie, waar we in een zaal zaten met joden, christenen en moslims. En daar dachten we toch even mooi de religies (die in het dagelijkse leven vele confrontaties hebben) bij elkaar gebracht te hebben.
In die context moet je het stukje van Ashraf lezen:
“Als wij allen het niveau van vandaag bereikten waar christenen, joden en moslims op een respectvolle manier met elkaar omgingen, dan zou dat ons een stap dichterbij brengen naar een wereld vol liefde, vrede en solidariteit. “
Niet zo schrikken. Geen kwaad woord bedoeld.
Ik bedoelde dat het toch niet hoeft te verbazen dat een niet-moslim een gevoeligheid kan inleven en verwoorden. Ik wou dat ik het ook zo kon ;-)
Fjord komt vanuit een heel persoonlijke redernering tot een begrip, een oprecht gedeeld gevoel. Dat heeft mij zeer getroffen. Je opmerking trekt het onderwerp (beeld beinvloedt gevoel) weer terug achter de grenzen van je religie, daar zou het voor velen weer onbereikbaar kunnen zijn.
Ik deel je bewondering, en ik begrijp dat je Fjord complimenteert.
De vergelijking van vrijheid met zwangerschap is onjuist. Je bent zwanger of niet. Vrijheid daarentegen kan groeien en krimpen. Net zoals liefde of pijn.
Wie er verstandig mee omgaat heeft de meeste kans dat het zal groeien.
Marc, als agnost vind ik het niet zo moeilijk om respect te hebben voor het geloof van een ander. Ik zie mezelf een beetje als een muziekliefhebber die zelf niet erg goed muziek kan maken, maar wel intens kan genieten van de muziek om mij heen.
Ja dat zijn treurige en afstotende beelden. Maar denk je echt dat die beelden onze toekomst gaan bepalen? Extremisten aan beide zijden zijn m.i. hun hand hard aan het overspelen. Aan beide zijden komt de zelfreflektie op gang. Een bosbrand is niet onmiddellijk te blussen zeker niet zolang er aan weerskanten mensen zijn die het vuur graag nog een tijdje aanwakkeren.
Ik ben door Nederlandse heidenen voor christenhond uitgescholden. Onverlaten maken een parodie op Jezus aan het kruis. columnisten hebben hun best gedan om moslims zo diep mogelijk te beledigen. Christenen hebben harde oordelen geveld over andersdenkenden, ze naar de hel gewenst. En ja, ook moslims gan weleens in de fout.
Potverdorie Saida, wat weet je van me? Doe eens wat an je wereldbeeld waarin jij altijd slachtofer bent en iedereen het altijd op jou gemunt heeft.
Dat ik niet in de Islam geloof, betekent niet dat ik een hekel aan moslims heb. Misschien moeilijk te bevatten, maar probeer het eens.
Nu is het opeens mij wereldbeeld.
Nu ga je persoonlijk worden.
Ik zou maar eens eerst gaan lezen wat je zelf schrijft en ga maar iets doen aan je eigen wereldbeeld. Waarom zou ik je moeten kennen? Waarom zou het om jou gaan?
Dit wordt te persoonlijk, ik laat hier geen reacties meer toe wat dat betreft.
Zo kan het dus ook!:-)
Het Jodendom kent de synagoge, het Christendom de kerk en de Islam de moskee. Eén ding dat alle drie de gebedshuizen gemeen hebben voor de moslim is dat zij in elk van deze hun dagelijkse gebed kunnen verrichten. De moskee is een belangrijke ontmoetingsp