Voorpagina Algemeen, Ervaringen, Fatwa, Islam, Lifestyle, Maatschappelijk, Opinie, Opmerkelijk, ReFlex' klaagboek, Samenleving

Pizza Point: een Preek zonder Pizza

“We hebben morgen een verjaardagsfeestje. Kan ik alvast een bestelling plaatsen voor wat pizza’s?” 

“Zuster, verjaardagsfeestjes zijn haram! Daar wil ik niet aan meewerken.”

 “Ok. Ik heb geen zin in theologische discussies. Kan ik gewoon bestellen?”

“Nee, zuster. Dat doen we niet.”

 

Boos en vol ongeloof loopt een ‘zuster’ met lege handen de Pizza-zaak aan de Vierambachtstraat in Rotterdam uit. Geen pizza’s omdat het voor een verjaardag is! 

Als moslim kom je met enige regelmaat dit soort medemoslims tegen, die je willen behoeden voor het hellevuur. Je weet dat je eigenlijk zwaar beledigd wordt, maar het is zo mooi verpakt in een vriendelijke glimlach, terwijl elk zin liefkozend begint en eindigt met ‘broeder’ of ‘zuster’. Vaak een waterval aan zinnen waarin veelvuldig de trilogie ‘Bidah-Shirk-Kufr’ voorkomt, maar het is natuurlijk allemaal met de beste bedoelingen en intenties en voor je eigen bestwil.

Discussies moet je ten allen tijde vermijden, want verschil in interpretatie is één ding, maar er is ook nog eens een groot verschil in de regels der logica. Dus kom niet met “Maar de Profeet vrede zij met hem heeft ook nooit pizza’s gebakken” of “de Profeet vrede zij met hem heeft nooit met een scootertje pizza’s bezorgd door Spangen”. Nee, doe maar niet. Laat de adviezen over je baard, je kleding, je broekspijpen, aanwijzingen voor een spagaat tijdens het gebed en vergelijkingen van vrouwen met lolly’s gewoon over je heen komen of langs je heen gaan. Het is allemaal goed bedoeld.

Ik ben op dat soort momenten geobsedeerd door die hypnotiserende glimlach, waarmee ze je vertellen hoe fout je bezig bent en hoe je je leven kan verbeteren door je bij hun club aan te sluiten. Het is niet een geruststellende glimlach van een stewardess die je welkom heet op je vlucht en ook niet een beleefde glimlach van een winkelier die je nog een fijne dag wenst. Nee, hoe langer ik er naar kijk hoe meer ik er achter kom dat die glimlach een uitdrukking is van een superioriteitsgevoel dat ze net niet kunnen onderdrukken.

Dus dan bestel je een pizza zonder preek en je krijgt een preek zonder pizza. Met een glimlach en de beste bedoelingen, dat dan weer wel.

Afbeelding: pixabay.com.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van