Voorpagina Cultuur, Opinie, Ramadan, Samenleving, Spiritualiteit, Vrijheid van meningsuiting

Zwarte Piet en het Suikerfeest

 

Moslims geloven niet in Sinterklaas en toch wordt keer op keer, de islam betrokken bij de Zwarte Pieten discussie.

“Wij geen Zwarte Piet, hunnie geen Ramadan”, is een kreet die je surfend langs Facebook pagina’s van vaderlandslievende medelanders, regelmatig tegenkomt. Zelfs bepaalde grote dagbladen schromen er niet voor, om in grote krantenkoppen een link te leggen tussen Piet en de islam.

Moslims worden al beticht het monopolie te hebben op terrorisme, achterlijkheid en vrouwenonderdrukking. Zijn zij dan ook nog verantwoordelijk voor de onvermijdelijke ondergang van Zwarte Piet? Zitten er duistere islamitische krachten achter de anti Zwarte Piet beweging, of is er iets anders aan de hand?

Doe als wij zeggen, niet zoals wij doen

Nederland leek tot zo`n 15 jaar geleden een gemoedelijk, multicultureel, tolerant landje. Zolang je als allochtoon maar je best deed te integreren, hoorde je er min of meer bij. Maar de allochtoon integreerde zo goed, dat hij nu sterk genoeg in zijn schoenen staat om misstanden in de Nederlandse superieure cultuur aan de kaak te stellen. En dat is schrikken voor de autochtone medelander. Integreren moet, maar tot een bepaald punt. Het is niet de bedoeling dat je zo goed meedoet in de samenleving, dat je er ook kritiek op durft te leveren. Dan moet je oprotten naar daar waar jij, je ouders of zelfs grootouders, vandaan kwamen.

Onze medelanders die opkomen voor de Hollandse tradities, gooien alles en iedereen die niet in het oude vertrouwde Hollandse straatje past, op één grote hoop. In die hoop zitten Surinamers, Antilianen, Polen, Marokkanen, sinds recentelijk prominent aanwezig de Turken en uiteraard de islam. En zo trekt de Zwarte Piet strijder, in pure paniek, omdat hij weet dat Piet met zijn specifieke kenmerken over zijn houdbaarheidsdatum heen is, een dankbare zondebok uit de hoop: de moslims.

Een weldenkend mens begrijpt dat moslims niets te maken hebben met de maatschappelijke onrust omtrent Piet. Er is een oplossing om de Pietendiscussie zuiver te krijgen.

Geen Ramadanhoekje meer in de Appie

We sluiten een deal. Een deal tussen de Zwarte Piet verzetshelden en de moslims.

Winkelketens besteden vanaf heden nul aandacht aan alles wat met de islam te maken heeft. Geen Ramadanhoekje in de Appie, geen gratis baklava in de Jumbo of Suikerfeestslingers in de Hema. We de-islamiseren de Nederlandse winkelketens.

Dit is een win-win situatie voor de moslims. Want als compensatie voor het de-islamiseren van deze winkels mogen alle Zwarte Piet verzetshelden de islam nooit meer in hun argumenten voor het behoud van Zwarte Piet gebruiken.

Het tweede voordeel voor de moslims in deze deal, is een religieus voordeel. De kans dat ook het Suikerfeest, net als Kerst en Pasen, tot een feest van de commercie wordt en zijn religieuze betekenis langzaam verliest, wordt een stuk kleiner.

De gemiddelde Nederlander weet amper waarom hij op eerste kerstdag bij zijn schoonmoeder aan tafel zit te gourmetten of met Pinksteren met blèrende kinderen op een overvolle meubelboulevard sjokt. De gemiddelde moslim daarentegen beseft heel goed wat de religieuze betekenis van zowel het Suikerfeest als het Offerfeest is.

Als de Nederlandse moslims dat willen behouden, is het goed dat de geld ruikende commercie, zijn handen afhoudt van islamitische feesten.

Foto: pixabay.com

 

 

Frederica Hugenholtz is geboren en getogen in Zeist. Ze is al heel lang getrouwd met een Syrische man wat bewijst dat gemengde huwelijken wel succesvol kunnen zijn. Twintig jaar geleden bekeerde zij zich tot de islam uit overtuiging dat de islam de antwoorden geeft op alle grote levensvragen. Voor haar studie economie aan de Erasmus Universiteit verhuisde ze in 1989 naar Rotterdam waar ze nooit meer is weggegaan. Haar Zeisterse accentje is ze nog niet helemaal kwijt, waardoor ze regelmatig complimentjes krijgt van onbekenden dat ze zo netjes Nederlands spreekt. Na haar studie heeft ze bewust gekozen voor het full time moederschap, waarvan ze geen moment spijt heeft gehad. Frederica houdt van discussies over politieke en maatschappelijke vraagstukken en kan zich enorm opwinden over alle onwaarheden die er geschreven en gezegd worden over de islam.

Lees andere stukken van Frederica