Voorpagina Lifestyle, Spiritualiteit

Met kinderen naar de moskee

Vrijdag is de dag bij uitstek om de moskee te bezoeken. Het is ook een goede dag om je kind mee te nemen naar de moskee. Dat gaat niet altijd even makkelijk. Kinderen (zowel jongens als meisjes) in de leeftijd van 3/4-7 jaar kunnen sowieso altijd met papa mee, maar hoe pak je dat het beste aan? Kinderen kunnen soms erg druk/onrustig zijn. Hier wat praktische tips om het moskeebezoek bij je kind te stimuleren.

Stel; je hebt een kind, of meerdere en je wilt hen graag meenemen naar de moskee voor het vrijdagsgebed. Nu weet je dat je kind vrij onrustig kan zijn en het soms ineens op een brullen kan zetten. Hoe ga je dan om met die wens in de context waarin je jezelf begeeft? We geven graag wat praktische tips:

Tour-beurt
Heb je meerdere kinderen en is het lastig het overzicht en de controle te behouden? Neem ze om en om mee naar de moskee. Zodra beide kinderen de fase van gewenning hebben gehad en in staat zijn zich individueel goed te gedragen is het tijd voor de volgende stap: ze samen meenemen naar de moskee.

Vergeet daarnaast niet dat je jouw kind naast je laat zitten in de moskee totdat alle religieuze handelingen zijn afgelopen. Zo voorkom je dat je kind anderen zal storen. Let op: je hoeft niet steeds je kind terug naast je te zetten in gebed als het nog jong is, maar ze rondjes laten rennen tijdens de vrijdagspreek is niet gewenst.

Kies je moskee goed
Zoek een moskee waar de imam een korte preek geeft, dan is het makkelijker voor kinderen om rustig te blijven gedurende het geheel. Zoek een moskee waar de bezoekers positief staan tegenover het meenemen van jonge kinderen. Dat kun je het beste doen door eerst alleen te gaan naar diverse moskeeën.

Let daarbij op de tijd van de vrijdagspreek, aanwezigheid van andere kinderen. Het gedrag van die kinderen en hoe mensen/de imam daarmee omgaan. Een moskee waar meer kinderen komen is vaak een teken dat ze er welkom zijn.

Begin niet met de vrijdag
Oefen door je kinderen buiten de vrijdag om ook naar de moskee mee te nemen voor het gebed. Je kan een kwartier of half uur eerder gaan en rustig met hen zitten, hen iets vertellen of samen Koran lezen zodat ze wennen aan de omgeving.

Door hen te laten wennen aan de omgeving en het gewenste gedrag stapsgewijs te implementeren maak je het voor hen gemakkelijker een complete vrijdagsbijeenkomst goed gedrag te vertonen. Als je hen ineens in die situatie plaatst kan dit een stuk lastiger zijn.

De pauze
Bang dat je kind gaat huilen, schreeuwen of extreem vervelend gaat doen? Ga, als je jezelf daar prettiger bij voelt, niet helemaal vooraan zitten wanneer je bang bent dat je kind het op een brullen zet. Ga wat meer bij de deur zitten zodat je indien nodig tussendoor even de gebedsruimte kan verlaten.

Geef je kind wat ademruimte en ga vervolgens weer naar binnen. Misschien ervaar je dat als vervelend, maar het is een goed middel om het einddoel te bereiken.

Gezamenlijk bidden
Laat je huis ook een plaats van gezamenlijk gebed zijn. Door je kind het gezamenlijk gebed te laten zien en het gewenste gedrag tijdens het gebed aan te leren scheelt je dit weer in de moskee. Alles wat je vanuit huis al mee kan geven voor buitenshuis is immers mooi meegenomen.

Denk aan; stil zijn, niet voor mensen lopen of rennen, etc. Past dit altijd in het beeld wat we hebben van de tijd van de profeet? Wellicht niet volledig, maar we dienen rekening te houden met de huidige context.

De dag des oordeels
Wat heeft dit alles met de dag des oordeels te maken? Wellicht kent u de bekende overlevering wel van de zeven groepen die op de dag des oordeels zullen genieten van de schaduw, en dit geeft hun positieve eindbestemming aan.

Het is een overlevering die o.a. door Bukharie en Muslim is opgenomen in hun verzameling en de derde groep is: de persoon wiens hart verbonden is met de moskee. Met andere woorden: iemand die ervan houdt in de huizen van Allah te zijn. Die voorliefde heeft een heleboel verschillende aspecten, en de moskee, haar imam en haar bezoekers spelen hierin een grote rol.

Maar de eerste rol die er ingevuld moet worden is die van jou als ouder. Door jouw opvoeding kan jij jouw kind de kans geven op schaduw op de dag des oordeels. Laat die kans niet liggen, want wat is er beter om je kind te schenken dan dat?

Tenslotte
Wat je wellicht is opgevallen is dat dit stuk gaat over wat jij als ouder zelf kan doen samen met je kind. We hebben het, denk je misschien, niet gehad over wat je eraan kan doen om de gedachtegang te veranderen van hen die er anders over denken.

Het is echter juist het zelf in actie komen en laten zien dat het succesvol is dat helpt om anderen van opvatting te laten veranderen. Dat wil zeggen dat je tegengas kan verwachten, maar dat hoort er in de huidige context nu eenmaal bij.

Jouw taak als ouder is dat je andere niet toestaat jouw kind te berispen maar er zelf ondertussen voor zorgt dat je kind een relatie met de moskee kan opbouwen. Is dat altijd makkelijk? Nee. Maar opvoeding is nooit eenvoudig geweest.

Het werk van Abdullah is ook te volgen via zijn website.

In 2005 bekeerde hij zich tot de islam, en sindsdien timmert hij druk aan de weg. Zijn motto? Wens geen verandering, wees verandering. Vanuit die gedachte is hij betrokken geweest bij de opzet van het LPNM, bekeerlingen.nl en waaromislam.nl. Hij studeerde af als islamitisch pedagoog met een verdieping in religieuze diversiteit. Na zijn studie richtte hij het S-L-M op; een organisatie die zich richt op islamitische pedagogiek, huwelijk en de begeleiding van bekeerlingen.

Lees andere stukken van Abdullah