Voorpagina Algemeen, Buitenland, Maatschappelijk

Mijn geliefde stad, Istanbul, is weer getroffen door een aanslag

Mijn geliefde stad, Istanbul, is weer getroffen door een aanslag. Maar wie de meest fascinerende metropool van de wereld een beetje kent, weet dat terreur niet zoveel indruk maakt op Istanbul. De metropool is een nageslacht van Constantinopel; een glorieuze stad die de afgelopen 2.700 jaar enorm veel ellende heeft meegemaakt, en deze altijd te boven is gekomen.

Waar de Byzantijnen in gebreken bleven, werd Constantinopel veroverd door de Ottomanen. Istanbul werd geboren; een van ’s werelds machtigste metropolen uit de wereldgeschiedenis. Een aanzienlijk deel van de wereld droomde over Istanbul, waar een ander deel de metropool vreesde. Je stelt pas wat voor zodra je wordt gevreesd als geliefd – tegelijkertijd! Istanbul voldeed aan deze beschrijving.

Terrorisme kan ik steeds op het niveau van ‘leed’ blijven zien. Als het gevolg, zeg maar, van menselijke handelingen – in dit geval van extremisten die met het zaaien van dood en verderf een wereldrijk willen ‘bouwen’. Vandaag kijk ik met een andere bril naar de aanslagen: die van de verbeelding.

Probeer je een menselijk voorstelling van Istanbul te maken. Dat lukt niet echt, omdat Istanbul niet met behulp van menselijke eigenschappen is uit te drukken. Istanbul is in de verbeelding een reus met lange armen. De invloed die de stad heeft uitgeoefend – vooral in het daglicht geplaatst van de wereldgeschiedenis van metropolen – is enorm. Over Istanbul wordt nog steeds gedroomd, en Istanbul wordt nog steeds gevreesd. De lange arm van Erdogan is kort vergeleken met de lange armen van Istanbul.

Probeer je tot slot een voorstelling te maken van terroristen die de reus proberen te verminken voor het leven. Extremisten die er alles aan doen om een metropool te ontregelen door vals te spelen, door Kerstman-outfitjes aan te trekken om vervolgens mensen neer te schieten. Een trieste bedoeling.

De reus wordt gepijnigd. Het resultaat is dat hij littekens overhoudt van zijn schaafwonden. De pijn is ontzettend, alleen is de stootkracht niet sterk genoeg om de reus omver te krijgen.

Istanbul zal op den duur de extremistische aanslagen overwinnen, evenals het in het verleden uitdagingen van een groter kaliber heeft overwonnen.

Istanbul

Rachid Eznaden schrijft sinds 2011 voor Wijblijvenhier. Hij is eindredacteur met als speciale aandachtsgebieden integratiebeleid, buitenlandse politiek, literatuur en islamitische geschiedenis van Europa. Verder staat Rachid bekend als boekenwurm. Voor de meeste WBH-ers belichaamt hij de Wijblijvenhier-bibliotheek. Heeft een schrijver achtergrondinformatie nodig voor zijn stukken, dan tovert Rachid binnen no time een aantal titels tevoorschijn. Tot slot: Rachid recenseert graag. Waar deze interesse vandaan komt, Joost mag het weten. Misschien is het wel zijn tegendraadse houding: waar over het algemeen steeds minder wordt gelezen, gaat hij juist meer lezen.

Lees andere stukken van