Voorpagina Maatschappelijk

Vijf vragen aan MSA Nederland

Afgelopen jaar werd MSA Nederland opgericht, de Moslimstudenten Associatie Nederland. Komende zondag is het eerste evenement, Eenheid in diversiteit, waarbij ook de MSAwards uitgereikt worden aan moslimstudenten die, in de woorden van MSA, laten zien wat valt te bereiken met het combineren van de islamitische identiteit met de kansen die het studentenleven in Nederland biedt. Tijd voor wat vragen aan deze nieuwe organisatie!

Waar staat MSA voor?

MSA Nederland staat voor Moslimstudenten Associatie Nederland. Door alle studentenverenigingen met islamitische achtergrond te verenigen, verbinden wij alle aangesloten en bereikte studenten verspreid over heel Nederland. Onze prioriteit is de belangenvertegenwoordiging van de moslimstudenten op nationaal niveau. Wij zetten ons in om studenten te inspireren om het maximale uit hun studententijd te halen, door hen handvatten te bieden om zich op religieus, academisch en sociaal vlak te ontwikkelen. Wij willen een krachtige stem voor moslimstudenten in de samenleving, om hen zo in staat te stellen de eigen belangen te behartigen. Ons streven is een gemeenschap van succesvolle moslimstudenten die met trots hun identiteit uitdragen.

Wat is tot nu toe het hoogtepunt van MSA? 
Het lanceren van MSA Nederland. Jarenlang dromen wij van een nationaal orgaan dat de moslimstudenten doet verenigen en met trots kunnen we zeggen dat het ons eindelijk is gelukt! Een ander hoogtepunt zit er aanstaande zondag 21 mei aan te komen in sha Allah. Wij organiseren ons eerste jaarlijkse evenement, waarbij we MSA Nederland presenteren aan de buitenwereld.

Wat hoopt MSA binnen nu en vijf jaar bereikt te hebben?
Over 5 jaar zijn alle studentenverenigingen met een islamitische grondslag aangesloten bij ons platform. We tillen alle studentenverenigingen tot een hoger kwalitatief niveau door van elkaar te leren en elkaar te ondersteunen. Moslimstudenten die ergens tegen aanlopen weten ons makkelijk te vinden. Op de nog langere termijn hopen wij dat MSA Nederland een ingeworteld concept is binnen de Nederlandse gemeenschap, een orgaan van moslimstudenten die zich inzetten om hun eigen belangen te behartigen en met trots hun identiteit uitdragen.

Wat zijn de inspiratiebronnen voor MSA?
Wij halen onze inspiratie uit de woorden van Degene Die ons allemaal heeft geschapen. In de Qur’an komt het volgende vers voor: “Houd allen vast aan het koord van Allah en wees niet verdeeld.” Deze ayah zorgt ervoor dat ondanks onze verschillen het eenheidsgevoel gewaarborgd wordt.

Welke boodschap zou MSA aan elke moslimstudent mee willen geven? 
Streef naar excellentie, dit gaat voor ons verder dan studeren. Wij moedigen studenten aan om het beste uit zichzelf te halen. Wij realiseren ons dat wij een grote gunst ondervinden om zowel hoogopgeleid als moslim te zijn. De verantwoordelijkheid die hierbij komt kijken is dat wij streven naar excellentie in alles wat wij doen.

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie