Voorpagina Algemeen, Buitenland, Geschiedenis, Islamofobie, Maatschappelijk, Media, Moslimhaat, Politiek, Racisme, Samenleving, Srebrenica

Genocide van Srebrenica: Nederlandse Staat deels aansprakelijk gesteld

Op 26 juni 2017 werd bekend dat de Nederlandse Staat in hoger beroep deels aansprakelijk is gesteld voor de dood van 350 moslimmannen in Srebrenica. De Volkskrant schrijft hierover:

“Nederlandse Dutchbat-militairen werkten ‘onrechtmatig’ mee aan de ‘evacuatie’ van deze mannen, waarna zij vermoord zijn door Bosnische Serviërs. De Staat moet daarom deels de schade vergoeden die nabestaanden hebben geleden. Toch meent het hof dat niet alle schuld bij de Nederlandse militairen ligt, omdat deze Moslimmannen ‘ook zonder het handelen van Dutchbat in handen van de Bosnische Serviërs zouden zijn gevallen’. Bovendien zijn het uiteindelijk ‘de Bosnische Serviërs die de mannen hebben vermoord en niet de Nederlanders’, aldus de rechtbankvoorzitter. Dat is ook wat het ministerie van Defensie steeds benadrukt.”

De krant noemt het een Salomonsoordeel, maar het heeft er eerder de schijn van dat de rechtbank iedereen een beetje gelijk wilde geven. Maar niet teveel, uiteraard, waardoor het de wrange bijsmaak van pappen en nathouden lijkt te hebben.

Maar er gebeurde destijds veel meer en het was niet ter meerder glorie van de mensheid. Er werden duizenden moslimmannen vermoord en het was daarmee de eerste genocide in Europa na de Tweede Wereldoorlog. 13 juli 1995 is een inktzwarte bladzijde in de gezamenlijke geschiedenis van Bosnië en Nederland

Wie precies wil weten wat er in Srebrenica gebeurde, kan de vele artikelen en documentaires erop naslaan. Elk jaar worden er nieuwe slachtoffers geïdentificeerd en begraven, en elk jaar komen er nieuwe artikelen, boeken en documentaires uit. En dat moet. Want wie niet leert van zijn geschiedenis is gedoemd deze te herhalen.

Je kunt het bijvoorbeeld bij NPO Focus nalezen en er ook enkele indrukwekkende documentaires terugzien over de geschiedenis van voormalig Joegoslavië, maar ook over de oorlog, de rol van Dutchbat, de VN en de uiteindelijke genocide op meer dan 8000 moslimmannen.

2 jaar geleden werd er bovendien ook een vernietigende reconstructie gemaakt door omroep Human die veel stof deed opwaaien. In “Waarom Srebrenica moest vallen” komen geen van de Nederlandse, politieke betrokkenen er goed vanaf, maar moet ook de VN het ontgelden:

De genocide van 8000 moslimmannen is een intens treurige en woedend makende gebeurtenis. Voor zover mogelijk is, zullen we moeten leren van deze gezamenlijke geschiedenis en verantwoordelijkheid dragen voor onze eigen daden, of het uitblijven ervan.

Inna lillahi wa inna ilehi raji’oen – voorwaar, van God zijn we afkomstig en tot Hem is onze terugkeer.

Afbeelding: Potacari memorial centre (Pixabay).

 

In het jaar dat Elvis stierf, werd Noureddine geboren. Op zijn negende kreeg hij een skateboard. Op zijn 20ste werd hij in Schotland verliefd op boeken. Op zijn 27ste werd hij moslim en vond hij zijn draai. Hij werkt in de gehandicaptenzorg en denkt soms dat hij bijna Arabisch kan lezen maar vraagt dan toch om een klinker. Hij jat de beste grappen van de missus, steun en toeverlaat sinds 2006. Af en toe vertaalt hij wat poëzie omdat het leven dan gewoon beter is.

Lees andere stukken van