Voorpagina Algemeen, Cultuur, Islam, Maatschappelijk, Ramadan, Samenleving, Spiritualiteit

Recensie: “De Koran: uitleg voor kinderen”

Mensen, verspil geen tijd en koop De Koran: uitleg voor kinderen zo snel mogelijk! Ook als je geen kids hebt. Want het mag dan misschien een kinderboek zijn, maar ook wij kunnen er van smullen. Abdulwahid van Bommel schenkt ons weer een juweeltje dat van onschatbare waarde is voor de moslimgemeenschap. Het is precies wat de nieuwe generatie ouders, leraren, opvoeders en kinderen nodig hebben: een zoektocht naar de werkelijke betekenis van de Koran en de Islam, waarbij je zelf over je vragen en antwoorden mag nadenken.

Het is een mooi en makkelijk leesbaar boek met veel kleuren en tekeningen en een heldere structuur. Na een inleiding voor ouders en leerkrachten volgt een inleiding voor de kinderen, wat op zich al een prachtig boekwerk had kunnen zijn. Het boek is meer dan alleen een vertaling of uitleg van de hoofdstukken van de Koran, met bijvoorbeeld ook uitleg over het scheppingsverhaal in de Koran. Ik geef zelf ook Koranles aan kinderen en dit boek sluit perfect aan bij de belevingswereld van de kinderen en is voor mij persoonlijk dan ook een perfecte aanvulling voor mijn lessen en voor de opvoeding van mijn eigen kinderen.

In tegenstelling tot hoe velen van ons vroeger zijn opgevoed, is vragen niet verboden en is filosoferen geen scheldwoord. Wij nemen niks meer aan zonder een goed argument of logica en ook onze kinderen hebben  steeds dezelfde vraag: Waarom? Waarom? Waarom?

Het boek legt veel uit, met verhalen over enkele profeten en tafseer van 15 soerah’s, maar stelt dus ook veel interessante en leuke vragen aan de kinderen:
– Hoe stel jij je God/Allah voor?
– Als je bidt, maar vaak boos bent op anderen, ben je dan goed? Of betekent bidden ook dat je lief en aardig bent tegen anderen?
– Hoop jij dat er meer is tussen hemel en aarde? Of weet je het? Hoe weet je dat dan?

Heerlijk toch, om dit soort vragen aan de hand van het boek met je kinderen te bespreken en ze zelf de Koran en de Islam te laten ontdekken?

Het is als een mooie boswandeling waarin ze zelf hun paden mogen uitstippelen, alles zelf mogen voelen, bewonderen, vragen en ontdekken.

Het lijkt mij in ieder geval effectiever en zeker spiritueler dan een autoritaire benadering. Dat is voor mij ook meteen de kern van het boek: Spiritualiteit! Datgene wat we vaak missen in onze gemeenschappen, en wat tegenwoordig lijkt te worden overschaduwd door een starre benadering van regels, wetten, geboden en verboden.

En laat kinderen nou net zelf een bron van spiritualiteit zijn met hun onschuld, liefde en oprechtheid. Dat wil je toch niet doven? Dit boek is dan ook een geschenk uit de hemel om die spiritualiteit te doen bloeien en groeien. Het boek is een juweeltje en Abdulwahid van Bommel een parel van onze gemeenschap.

Bestel “De Koran: uitleg voor kinderen” hier.

ReFlex is WBH’er van het eerste uur. Geboren in de jungle van India, opgegroeid in de straten van Rotterdam-West. Het leven is een paradox, dus is hij getrouwd met een Amsterdamse Pakistaanse. Hij is apotheker van beroep, Ajax-supporter van nature. Plezier haalt hij uit zijn islamitische studies, uit zijn sport en vooral uit zijn gezin en twee kinderen! Oh ja...en zijn naam is Jilani Sayed.

Lees andere stukken van