Voorpagina Lifestyle

Spelenderwijs compassie verspreiden: The Peace Generation

De 42-jarige Irfan Amalee uit de Indonesische stad Bandung  is in Nederland. Hij is spelontwerper van beroep en oprichter van The Peace Generation, een organisatie die spelenderwijs compassie verspreidt in een wereld van groeiende intolerantie. Hij gelooft hierbij heilig in de kracht van het spel: willen we een boodschap overbrengen, dan moeten we volgens hem de stof gamenizen.  Zijn filosofie heeft inmiddels tientallen duizenden studenten van verschillende groepen bereikt via duizenden leraren die hij met zijn organisatie heeft getraind de afgelopen tien jaar. Na zijn training vertonen zijn studenten gemiddeld ruim dertig procent minder agressie en maken ze grote stappen in hun socio-emotionele ontwikkeling.

Irfan vindt het belangrijk om op een vroege leeftijd een kind bewust te maken van het concept van vrede en saamhorigheid, met de hoop dat het hun hele leven bij zal blijven. Hij heeft hiervoor een spel gemaakt dat zodanig is ontworpen dat je alleen kunt winnen als je collaboreert met andere spelers in plaats van ze te bestrijden. Omdenken dus. Samen problemen oplossen: een 21st century skill.

Irfan Amalee

Wat mij nog meer aansprak waren de kinderboekjes., Irfan heeft 12 kinderboeken ontworpen, waarvan de onderwerpen liggen op het vlak van identiteit, normen en waarden en diversiteit. De boeken zijn gericht op jongeren van rond tien jaar, die doorgaans dan beginnen na te denken over goed en kwaad, en over hun eigen identiteit. Op een luchtige wijze wordt onder andere uitgelegd hoe om te gaan met conflicten, discriminatie en onzekerheid.

Je hoeft niet tien jaar oud te zijn om met plezier de striptekeningen te bekijken, puzzels op te lossen en wat op te pikken uit de teksten. De covers en wat foto’s van bladzijden uit de boeken geven een aardig indruk van het werk. Er is ongetwijfeld soortgelijk werk aanwezig in Nederland, ik hoor daar graag over. Desalniettemin kan het geen kwaad dit werk van Irfan te vertalen naar het Nederlands.

De boeken zijn in Nederland verkrijgbaar door een mailtje te sturen naar Rudy van der Aar in Den Haag: rudy.vd.aar@gmail.com

De oprichter. Geboren, getogen en woonachtig in die mooie stad achter de duinen. Altijd klaar voor een revolutie of gewoon een kopje thee. Typisch Faisal...

Lees andere stukken van Faisal