Voorpagina Algemeen, Cultuur, Ervaringen, Ingezonden, Islam, Islamofobie, Maatschappelijk, Moslimhaat, Samenleving, Spiritualiteit

De opening van moskee El Fath – Lansingerland

Moskee El Fath Lansingerland. Foto: Nourdeen Wildeman

Op 16 en 17 februari hebben wij van Moskee el Fath, Islamitisch Cultureel Centrum Lansingerland, samen met ca. 300-400 bezoekers uit onze gemeente, twee mooie en feestelijke open dagen mogen beleven. Wij zijn, zoals de afgelopen jaren al vaker gezegd, de gemeente bijzonder dankbaar dat wij dit prachtige gebouw hebben mogen bouwen. Het is een zeer noodzakelijke vervanging van ons al sinds jaren niet meer verantwoord te gebruiken noodgebouwtje aan de gemeentewerf.  Wij hebben getracht de moskee te laten passen binnen de moderne gemeente die Lansingerland is.

We hebben genoten, ondanks de zonnige kou, van de fijne toespraken van ons bestuurslid Hassan en natuurlijk van onze burgervader, die het had over het belang van dit moment, over de rol van gebedshuizen in onze samenleving, over de wortel van de eerdere gastarbeiders en hun cultuur in onze samenleving, over ‘de mooiste moskee van Nederland’,  over groei en ontwikkeling, de eerste gastarbeiders die bijgedragen hebben aan de gemeenschap en economie en natuurlijk over de randvoorwaarden;  ‘tolerantie , openheid en samenwerking’ via wederzijds ontmoeten.

Als vereniging van moslims in Lansingerland waren we inmiddels wel een beetje bezorgd over de soms negatieve tendens in de lokale kranten van journalisten die zonder ons te spreken van alles over ons denken te weten. Of over sommige politieke partijen die in hun partijprogramma hun bezorgdheid op een voor ons wat negatieve manier uitten. Gelukkig zijn ze allemaal gekomen en waren ze prettig geïnteresseerd. Angst is een slechte raadgevers voor zowel moslims als niet-moslims.

Het was voor ons vooral hartverwarmend dat onze buren met hun interesse en enthousiasme ons duidelijk maakten dat we hier, ook na 50 jaar, nog gewoon mogen zijn. Zij waren erg geïnteresseerd en bleven soms hangen voor een gesprek na de rondleiding onder het genot van wat lekkers. Natuurlijk waren er ook soms kritische vragen, maar die werden gesteld op een prettige toon, zonder vooringenomenheid. Zo was er iemand die vroeg of er alleen Marokkanen kwamen. Wij hebben toen maar eerlijk gezegd dat er ook niet-Marokkaanse moslims in Lansingerland wonen en dat er zelfs kaaskopmoslims wonen, onder wie ondergetekende! 

Maar zonder gekheid: er was een hele fijn sfeer van interesse en wederzijds respect en we vinden dat we als vereniging ook eens een kerk moeten bezoeken. Het is goed voor de gemeenschap van burgers met zoveel verschillende achtergronden op deze paar vierkante kilometer dat we elkaar een beetje  beter leren kennen. De eerste geluiden gaan al op om dit voor onze moskee misschien wel jaarlijks te organiseren. Zo gaat een gebedshuis pas echt leven en komt het doel nog beter tot uiting via het verbinding zoeken; het verbeteren van onszelf als mens en gemeenschap. Godzijdank.

Vrijwilliger Richard. Namens het bestuur Moskee el Fath – Lansingerland.

PS: check hier ook nog een mooi vlog van de opening. Door Nourdeen Wildeman! 

 

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie