Voorpagina Islamofobie, Politiek, Samenleving

We brachten bloemen naar Nieuw-Zeeland

Of nou ja, bijna. Op 15 maart 2019 pleegde een rechtse extremist een aanslag op een moskee in Nieuw-Zeeland en ontnam daarmee tientallen onschuldige burgers het leven. Een week later gingen we bij de Nieuw-Zeelandse ambassade langs. Om te condoleren en stil te staan bij de slachtoffers, en als blijk van waardering.

Want Nieuw-Zeeland leert de wereld hoe leiderschap er ook uit kan zien. Zo veroordeelde de  premier Jacinda Ardern de aanslag meteen ferm, kondigde aan bepaalde wapens te verbieden en zei nooit meer de naam van de aanslagpleger te noemen. Faam was ook waar hij het voor deed, en dat gunde ze hem niet. Politici en bestuurders, kijken jullie mee?

De extreem-rechtse beweging kan levens kosten, en ook in Nederland is sinds een paar jaar sprake van een lichte opleving. Dat concludeerde de AIVD eind vorig jaar in het rapport Rechts-extremisme in Nederland. Een fenomeen in beweging.

Rechts-extremisme werd hier vroeger vooral gekenmerkt door gekenmerkt door een neonazistisch, fascistisch en antisemitisch gedachtegoed, maar nu is met name het anti-islamgedachtegoed dominant.  Rechts-extremisten doen dan ook vaker dan voorheen uitspraken die geweld tegen vooral moslims en de overheid aanmoedigen en verheerlijken.

Wat in Nieuw-Zeeland gebeurde leerde ons (nogmaals) hoe gevaarlijk extreem-rechts kan zijn en hoe belangrijk het is dat daar adequaat bij wordt gehandeld. Hoe dat achteraf kan blijkt uit het optreden van de premier, maar ook uit de reactie van de ambassade. Na ons bezoek kregen we onderstaand hartverwarmend bericht. Nog even en we gaan naar Nieuw-Zeeland verhuizen.

We are deeply grateful for all the messages of sympathy, support and solidarity that we have received from our friends in the Netherlands. Thank you and the other members of Wij Blieven Hier for your visit to the Embassy yesterday to pass on your condolences and for sending through the video. I will ensure this is passed on to the Ambassador.

Christchurch and New Zealand suffered a deplorable and unprecedented terrorist attack. New Zealand is known around the world as a peaceful and safe country. We will not allow this unprecedented act of terror to change that. We have no tolerance for violence or extremism of any kind.

It has been a very sad time for us. Again, thank you for your visit.

Kauthar verhaalt voor diverse media en werkt ook als campaigner, moderator, coördinator en trainer. Dit doet zij met/voor verschillende organisaties, waaronder DeGoedeZaak, OneWorld, De Correspondent, Milieudefensie, Fossielvrij, NieuwWij en Het Parool. Met WijBlijvenHier! produceert ze de multi media podcast Super Moslims, waarvan zij ook een van de hosts is.

Lees andere stukken van Kauthar