In de juz’ die we vandaag lezen in onze tarawih-gebeden, zit het mooie verhaal over Maria en Isa. Toen ik het als verse bekeerling voor het eerst las, was ik verbaasd over de gewone gesprekken en gedachten die worden beschreven. Vanuit mijn atheïstische opvoeding kende ik alleen maar het verhaal van de kruisiging van Jezus aan het eind van zijn leven en dan vooral van het verraad. Wat was ik als kind boos op het verraad van Judas, dat doe je toch niet!
Wat bleef hangen is het idee van ‘Jezus is liefde’. Dat komt ook terug in de Koran, maar daarin zien we Isa meer als de mens die hij was. En dat vind ik als lezer en gelovige veel interessanter. Het is niet voor niets dat er zoveel profetenverhalen in de Koran staan. De profeten zijn rolmodellen voor ons. Niet alleen omdat ze zo stoer en sterk zijn. Maar juist omdat ze allemaal eerlijk en open zijn over hun worstelingen en ons laten zien welke denk-ontwikkeling ze doormaken. Ze getuigen van een kwetsbaarheid, die voor ons als gewone mensen louterend kan werken.
Het is precies die combinatie van kracht en kwetsbaarheid die ik bewonder in de jonge generatie moslims die nu opgroeit. Als schrijver bij Qantara probeer ik hun drijfveren en manier van omgang met het geloof in kaart te brengen. Het levert mooie interviews op met inzichten die ik koester.
Hieronder een kleine selectie:
“Het is prima om te beseffen dat je niet perfect hoeft te zijn. Iedereen worstelt zich door het leven. Het is goed om onzeker te zijn. Durf te vragen. Als je begrijpt dat je niet alles kunt weten, sta je open om kennis op te doen. Die houding is waardoor je zult groeien.”
Redouan Jelti, architect
“Je gelooft niet omdat je moet, maar omdat het kán. Dat is de vrije wil in islam. Je moet onder ogen durven zien dat die keuze gevolgen heeft. En dat voor ieder mens die combinatie persoonlijk is. Dus het is belangrijk om na te denken over de gevolgen. Wat levert het jou op?”
Esma Kammite, psychologe
“Het gebed heeft me een hele andere band met tijd heeft gegeven. Het helpt om een stap terug te doen en naar mijn eigen leven te kijken. Ik zie opeens heel helder de gebieden waar ik me verder kan ontwikkelen. Ik denk dat geloof, als het oprecht gepraktiseerd wordt, verder gaat dan alleen maar onze ratio. Het kan een intense ervaring zijn die niet in woorden te vangen is. Als ik bid, lijkt het alsof mijn hart een ander ritme heeft. Het brengt me intense momenten van vrede.”
Marwan Bassiouni, fotograaf
“Ik wilde begrijpen wat de wijsheid is achter moslim zijn en de betekenis voor mij persoonlijk. Hoe dieper ik ging graven, hoe sterker de stem van de eenheid klonk. Het besef groeide dat Allah je nooit zal achtergelaten, er altijd voor je is. En – als je het wilt zien! – duidelijke tekenen stuurt dat Hij voor je zorgt.”
Hafsa Chairi, geestelijk verzorger
Kwetsbaarheid is een thema dat heel erg leeft. Kijk maar naar de populariteit van de Amerikaanse schrijfster en onderzoekster Brene Brown. Zij maakt zich sterk voor het ontwikkelen van een krachtige kwetsbaarheid. Niet het soort dat gebruikt wordt als middel om verbinding met anderen te zoeken, aandacht te vragen of te manipuleren.
Echte kwetsbaarheid draait om de moed om jezelf te laten zien, dingen uit te proberen en het risico nemen te falen. Inzien dat perfectie niet bestaat – als moslim weet je dat dat alleen is weggelegd voor Allah! – en dat winnen en verliezen beiden bij het leven horen.
Als je de Koran leest en gaat letten op kwetsbaarheid, komen de woorden van de profeten en Allah nog dichterbij. Dat is mijn persoonlijke ervaring. Ik ben benieuwd naar die van jou.
Foto: ’New Dutch Views #2’, The Netherlands, 2018. From the series New Dutch Views. Te zien in Fotomuseum Den Haag van 25 mei tot en met 1 September 2019. ©Marwan Bassiouni, Courtesy of Galerie Ron Mandos- Amsterdam.
Volg ons op social media