Voorpagina Maatschappelijk, Racisme

Sidi & Faisal bemoeien zich met: de Pegida demonstratie in Eindhoven

In Eindhoven was er een aanvaring tussen Pegida en tegendemonstranten die de weg versperden naar de Al-Fourqaan Moskee. Daarvan zijn twaalf zondagavond aangehouden, er raakten vier agenten lichtgewond. Faisal en Sidi vragen zich af: moest dit nou zo? Ze komen uit op een creatieve oplossing. En Sidi zet zijn carrière op het spel.

Faisal:
Moet dat nou, zo reageren op Pegida? Waarom worden de jongens zo agressief en halen ze Turkse vlaggen bij? En stenen gooien? Dit moet toch anders kunnen!

Sidi:
Tja, wat moet ik zeggen. Zie het als een voetbalwedstrijd die al twee verliezers kent, ruimschoots twee weken voor aanvang. De enige vorm van
damage control die ik dan nog kan toepassen schuilt dan in de vraag of ik mij zorgen ga maken over deze heisa.

Ze hadden het net zo goed schriftelijk af kunnen doen in een soort van vroegtijdige staakt het vuren; ‘Ja, wij van PEGIDA hebben de intentie om Unox knakworst voor de plaatselijke moskee te nuttigen, terwijl wij varkenshoedjes dragen en wij terecht geïrriteerde plaatselijke jongeren van multi-etnische achtergrond zweren dat wij onze lage suikerspiegels aangrijpen als excuus om te rampeneren.’ Zoiets?

Faisal:
Waarom praat je dit goed? We moeten als moslims – vind ik – proberen een modus te vinden waarin we overstijgend te werk gaan. Ik bedoel niet negeren, maar de negatieve energie van lui als Pegida omzetten in positieve. Het kan. Vergt wat leiderschap met een vleugje creativiteit.

Sidi:
Alle gekkigheid op een stokkie, ik waardeer de inspanning om de lat hoog te leggen daadwerkelijk. Ik heb ook wel zin om een eloquent stuk te schrijven over het ‘moreel verval van ruggengraatloos leiderschap in Nederland’ en dan te mailen naar het NRC, maar daar zit niemand (inclusief ikzelf) op te wachten joh.

Zolang al het potentieel leiderschap van onze gemeenschappen wordt afgekocht door goede secundaire arbeidsvoorwaarden bij de overheid, hoef je niet bang te zijn dat je droom in ……

Faisal:
Afgekocht?

Sidi:
Gaan we dit echt online gooien of wat? Ik wil ook nog een traineeship bij de overheid…

Faisal:
Kom op! Wie A zegt..

Sidi:
Oké, nou, als het aan mij ligt hadden ze hen met Turkse en Marokkaanse thee mogen begroeten daar, maar ik neem de jongeren niets kwalijk. Henk en Ingrid mogen gevoelens en frustraties hebben, maar als Mourad hoef je maar verkeerd te niezen en je wordt al afgeschreven. In ieder geval heeft iedereen verloren vandaag, had lekker wat anders gedaan.

Faisal:
Moeten we leiders hebben om thee aan te bieden en een uitnodiging te doen om naar binnen te komen? Zien ze ook eens een moskee van binnen.

Sidi:
Die hebben wij niet en zolang daar geen aparte subsidie voor in het leven wordt geroepen, gaan ze ook niet spontaan ontstaan.

Faisal:
Er is geld nodig om mensen op te trommelen die thee aanbieden aan demonstranten? We hebben genoeg mensen die dit kunnen. Ook de jongens daar in Eindhoven. Ik denk simpelweg dat ze dit niet eens als een optie zien. Ik wil alle moskeebesturen oproepen om bij de volgende demo van Pegida buiten thee en warme soep aan te bieden aan de demonstranten.

En een banner op te hangen met de leus: ‘Jullie vrijheid begint waar onze eindigt’. Of iets dergelijks. 

Sidi: 
Die harira die ik achter de kiezen hebt maakt mij zuurder dan ik al normaal gesproken ben, merk ik. In ieder geval pleit ik voor individualiteit; Mo, evenals Robert, zou zijn leven vrijwillig mogen vernagellen, zonder dat een andere Mo of Rachid elders er last van heeft. Individualiteit voor dummies…

Faisal:
Wacht even Sidi. Laten we één demonstratie op deze manier aanvliegen. En eens evalueren achteraf hoe het is gegaan. Ik gok zomaar dat we daarmee Pegida ontkrachten. Ben benieuwd of we een bestuur bereid vinden dit te doen.

Sidi:
Prima. Maak jij de groepschat aan? Voeg mij toe, dan doe ik alsof ik er actief aan ga bijdragen.

Faisal:
Zo ken ik je weer.  Spreek je later!

Bron afbeelding

Wij Blijven Hier werd in 2005 opgericht, omdat ze vonden dat ze er nog niet waren. Inmiddels zijn ze 3000 bijdragen rijker, die vrijwillig door beginnende én gearriveerde verhalenvertellers worden geschreven. Verschillend van columns, persoonlijke ervaringen tot verborgen nieuwsfeitjes. Ze kijken op hun eigen manier tegen de wereld aan, en vertellen zélf het verhaal. Wie zijn ze? Kijk om u heen. Want ze zijn hier. Zij Blijven Hier!

Lees andere stukken van de WBH Redactie