Voorpagina Cultuur, Maatschappelijk

Onbegrepen en onbemind

Gisteren werd ik weer herinnerd aan een kwestie die erg onbegrepen is in de moslimwereld. En omdat het onbegrepen is daar, wekt het nog meer onbegrip op hier (onder zowel moslimjongeren als niet moslims). Tja, dat komt ervan als je cultuur mengt met islamitische richtlijnen!

Het gaat om maagdelijkheid en wanneer je wel of niet maagd bent.

Hoewel niet moslims onder ons zullen denken ‘wake up, get a life’, speelt het toch een grote rol onder moslimmeiden en jongens. Vandaar even recapituleren van een lezing cq, discussie waaraan ik een kleine 3 jaar geleden heb deelgenomen (als enige man praten over maagdelijkkheid tegenover een zaal vol met jonge meiden op een vmbo school!).

1- Maagdelijkheid is verbonden met zedigheid en dus het karakter. Het is toegestaan voor een man om te vragen naar het karakter van een vrouw, en niet specifiek naar of zij maagd is of niet!

2- Als vrouw sta je onder geen enkele plicht om je verleden (en dus of je maagd bent of niet) te openbaren.

3- Binnen het islamitisch recht wordt onderscheid gemaakt tussen ‘echte maagd’ en ‘effectieve maagd’. Het eerste is duidelijk: ‘iemand die nooit seksueel contact heeft gehad’.

4- "Effectieve maagd’ wil zeggen: iemand waarvan onder de mensen bekend is dat zij nooit seksueel contact heeft gehad.

5- Dat wil dus zeggen dat als jij ooit buiten het huwelijk seksueel contact hebt gehad, daar spijt van hebt vanuit je religieuze normen en waarden en voor jezelf in het reine bent gekomen, jij voor de islamitische wet evengoed ‘maagd’ bent! Vooropgesteld dat het ‘onbekend’ is onder de mensen (dus niet je eigen ‘graf’ hebt gegraven door het van de daken af te schreeuwen). Daarmee is er dus een mechanisme in de wet die mogelijk maakt dat je niet eeuwig hoeft te ‘boeten’ voor je zondes, maar in het reine kunt komen met jezelf en je leven weer oppakken.

6- Hiermee hangt samen dat de man op geen enkele wijze een recht kan claimen vanuit de Islamitische wet op een ‘bewijs’ voor de maagdelijkheid van zijn (aanstaande) vrouw! Dus zwaaien met bebloede lakens etc is absoluut verboden en tegen de letter en geest van de islam!

7- Daarmee blijft er dus voor zowel jongemeiden (!) als jongemannen slechts één mechanisme over om achter de ‘zedigheid’ van je partner te komen: hoe staat hij/ zij bekend onder de mensen; is hij/ zij losbandig met veel seksuele contacten?

8- Daarmee is de Islam in ieder geval rechtvaardig naar zowel jongens als meisjes qua maagdelijkheid. Don’t blame Islam voor je eigen culturele gebruiken!

9- Het zou mooi zijn als de jongere generatie van moslimmeiden en jongemannen hun culturele gebruiken zouden afzweren en de islam meer plaats zouden geven op het punt van maagdelijkheid. het voorkomt iig een dure maagdenvlies operatie waarbij de arts zijn mond moet houden tegenover ouders en familie van een moslimmeid!

Hoofddocent Islamitische theologie aan het Minhaj Instituut en tevens docent bedrijfseconomie aan een hogeschool.

Lees andere stukken van