Voorpagina Buitenland, Opinie, Samenleving

‘Marokkaanse islam’ is geen oplossing tegen extremisme

‘De Marokkaanse islam als exportproduct tegen extremisme’. Aldus de kop van dit NOS-artikel. Daarin wordt bericht dat Marokko probeert een ‘Marokkaanse islam’ te exporteren, om de invloed van de extremistische interpretatie van de islam te beperken. Dat wil zij onder andere doen met het sturen van imams, een werkwijze die hier gedoemd is te mislukken.

We weten inmiddels uit jaren ervaring in Nederland dat één van de grootste redenen dat jongeren radicaliseren niet het gebrek aan ‘gematigde’ islam is, of hoe je het ook noemen wilt. Het gaat om gebrek aan begrip, empathie, taal en kennis over Nederland.

Jongeren radicaliseren juist buiten de moskee, omdat klassieke imams de Nederlandse taal vaak niet (voldoende) spreken en de Nederlandse context niet begrijpen. Vaak zijn ze met hun ambtstermijn ook maar voor een aantal jaar in Nederland, waardoor ze geen langdurige relaties opbouwen en de cultuur van de jongeren hier niet begrijpen.

Daarentegen bieden andere bewegingen een veel ‘inclusievere’ islam, die niet kijkt naar cultuur of land van herkomst. Deze zijn aantrekkelijker, omdat ze precies inspelen en begrijpen wat er in Nederland speelt qua politieke context en klimaat.

Imams uit Marokko gaan dus helemaal niets oplossen, enkel op termijn een grotere kloof creëren.

Bij gebrek aan beter zou je dit idee wellicht kunnen steunen, maar ik denk dat onze ervaring van jarenlange importimams ons inmiddels wel heeft geleerd dat het in ieder geval voor deze tijd niet meer werkt. Daarmee wil ik niet zeggen of diskwalificeren dat deze imams goed werk doen, kunnen doen of hebben gedaan, maar het is niet de ideale oplossing voor een complex probleem.

De enige duurzame en meest ingewikkelde oplossing is het opleiden van imams in Nederland.

Maar, net zoals met de leraren in ons land, zijn er veel plaatsen te vullen en te weinig jongeren die imam zouden willen worden. Dus wellicht zijn importimams ergens een noodzaak bij gebrek aan beter, maar ik hoop echt dat we betere oplossingen bedenken.

Bron afbeelding

Halil hoopt door middel van zijn cartoons en andere maatschappelijke activiteiten zijn steentje bij te dragen aan bepaalde vraagstukken die zich afspelen in Nederland. Uiteraard met een tikkeltje humor.

Lees andere stukken van Halil