Moslims. Enge mensen. Tenminste, als je bepaalde media en politici wil geloven. Maak je liever kennis met moslims via verhalen die ze zelf vertellen? Dan zit je hier goed, want als mediaplatform WijBlijvenHier! doen we dat al jaren. En nu gaan we next level, met de podcast Super Moslims. Je hosts zijn Halil & Kauthar.
Super Moslims
‘Pff, nog een podcast?’ We horen je wel denken hoor, ook wij zien al die (toffe) podcasts als paddestoelen uit de grond schieten. Maar luister: deze wil je echt niet missen, want om ook in podcastland mee te doen moesten wij wel wat goeds verzinnen.
En toen wisten we het; onze podcast gaat over Super Moslims. Van die toffe mensen die wat ons betreft veel meer podium verdienen.
Wie deze Super Moslims zijn? Kunstenaars, politici en activisten, maar ook ‘gewone’ Nederlanders: studenten, ouders, langstudeerders, werkzoekende, hipsters, salafis, sufis, jij en wij. Want als je structureel wordt uitgesloten door discriminatie en islamofobie is ‘gewoon je ding doen’ ook super. Just saying.
Om de week gaan we in gesprek met moslims die een bijzonder verhaal te vertellen hebben, en we gaan zelfkritiek niet uit de weg: wat kunnen wij beter doen? Met de podcast bieden we je ook wat te lezen en te kijken, zoals beschouwende artikelen, interviews en illustraties voor de website en social media.
Dus volg ons vast via Facebook, Instagram, Twitter en Youtube om op de hoogte te blijven en bij te dragen. De podcasts van Super Moslims zijn te beluisteren via Spotify, Apple Podcasts of Anchor. Halil Karaaslan en Kauthar Bouchallikht zijn de hosts, samen met jullie kunnen we hier iets moois van maken.
Boze moslims?
Leuk en aardig, maar deze podcast is er niet alleen omdat we iets moois willen maken. Moslim zijn is namelijk niet altijd een pretje, en dan drukken we dat nog zacht uit. Reeds in 2012 bleek uit onderzoek dat de overheid niet voldoende doet tegen extreme islamofobie, meer recentelijk constateerde de AIVD dat rechts-extremisten vaker dan voorheen uitspraken doen die geweld tegen vooral moslims aanmoedigen.
Waartoe dat kan leiden zie je in een videoproductie die we maakten, en dan zijn er ook nog media die blijven stereotyperen, zoals blijkt uit onderzoek van Zoë Papaikonomou en Annebregt Dijkman, Heb je een boze moslim voor mij?.
Van die stereotypes willen we af. Ze voeden gevaarlijk gedachtegoed en doen geen recht aan de vele verhalen en verschillende perspectieven die Nederland rijk is. En ja, soms zijn we als moslims boos. Maar soms ook niet.
Er valt zoveel meer te vertellen als je je eigen ruimte kan invullen, onafhankelijk van een die je hebt gekregen. Met de podcast Super Moslims vertellen we onze eigen verhalen, zo rauw mogelijk.
Samen schrijven we geschiedenis
Naar welk Nederland kijken de volgende generaties over tientallen jaren terug? Welke verhalen zijn daarin meegenomen, maar vooral: welke niet? Wij willen ervoor waken dat de geschiedenis van moslims in Nederland in de marges verdwijnt.
We zijn ondervertegenwoordigd in de media door stereotypering, maar we maken deel uit van deze samenleving. En van diens geschiedenis. Volwaardig. Die plek verdienen onze verhalen. Dat vond de Nationale Bibliotheek (KB) ook.
De KB is wettelijk verantwoordelijk voor het verzamelen, beschrijven en bewaren van in Nederland verschenen publicaties. Daarom archiveert zij ook websites die als verzameling een representatief beeld geven van de Nederlandse cultuur, geschiedenis en samenleving op het internet. Een van die websites is deze.
Met WijBlijvenHier! en Super Moslims vertellen we onze eigen verhalen. Daar waar reguliere media nog te veel werken met stereotypes, dragen wij op deze manier bij aan een genuanceerder beeld en verrijking van het medialandschap. Ook voor de toekomst.
Yallah, bismillah!
Super Moslims wordt mede mogelijk gemaakt door Stichting Democratie & Media, veel fijne mensen achter/voor de schermen en toffe partners waar jullie later meer over zullen horen. Dank <3.
Volg ons op social media